• Menu
  • Menu

Călătoriile în zilele coronavirusului

Update 10.03.2020 – articolul este mai vechi, are două săptămâni. Spunem la final că noi ne vedem de călătoriile noastre. Am fost prin România, însă am decis să mai amânăm călătoria în Elveția de exemplu. (sunt 374 de cazuri, am considerat că e mai sigur să stăm pe loc).


Zilele astea este destul de popular pe internet datul cu părerea despre noul virus. Panică, panică, panică mi se pare că este cuvântul ce descrie cel mai bine ce se întâmplă momentan. Televiziunile îl numesc virusul mortal, ucigaș.

Spre noi au tot venit întrebări zilele astea. Ce facem? Mergem, nu mergem? Iar eu mă uit la biata mea diplomă de la ASE și mă întreb: de ce cred oare oamenii că aș putea să am o opinie medicală?

Am o opinie personală pentru că am urmărit încă de la început evoluția. La noi în casă fiecare dintre noi are pasiunea lui morbidă. Alex războaiele, eu bolile. Încă de câțiva ani cercetătorii anunță că o nouă pandemie se poate petrece, una de gripă. Virusul din Wuhan nu este gripal, dar simptomele și modul de transmitere sunt asemănătoare.

Am avut multe alte pandemii în trecut, dacă ajungem acolo, aceasta nu o să fie prima.

Ce este o pandemie?

Mi se pare că din cauza fluxului prea mare de informații, oamenii se sperie de acest cuvânt. O pandemie nu are nimic de aface cu severitatea bolii, ci doar cu teritoriul geografic în care se răspândește o boală nouă. Printre ultimele pandemii a fost și gripa porcină din 2009. Am fost panicați atunci și am golit rafturile magazinelor? Nu îmi amintesc.

Cea mai puternică dintre ele a omorât mai mulți oameni decât Primul Război Mondial și cel de-al Doilea Război Mondial la un loc. Gripa spaniolă ce a izbucnit în 1918, pe fondul igienei slabe datorată Primului Război Mondial.

La pachet cu cât de mult și repede călătorim în zilele noastre, până și ploșnițele s-au înmulțit.

Să mai știți despre mine și că citesc și urmăres și știrile despre topirea permafrostului. De ce? Pentru că în aceste bucăți înghețate de pământ zac tot felul de virusuri și bacterii de mii de ani, „gângănii” înghețate cu care specia umană nu s-a mai confruntat de mult. Sunt noi, chiar dacă sunt vechi, nu știm ce pot face, cum pot să sufere mutații și cum ne vor afecta atunci când și dacă o să scape în lume. Poți să citești de exemplu acest articol din 2017.

Frozen permafrost soil is the perfect place for bacteria to remain alive for very long periods of time, perhaps as long as a million years. That means melting ice could potentially open a Pandora’s box of diseases.

The temperature in the Arctic Circle is rising quickly, about three times faster than in the rest of the world. As the ice and permafrost melt, other infectious agents may be released.

Pe acest subiect, eventuala pandemie de coronavirus, mi s-a părut bun acest articol.

Așadar, eu de doi trei ani sunt conștientă că se poate întâmpla ceva de genul ăsta. Și nu m-am panicat.

De unde ne luăm știri despre Coronavirus?

Mbuuun. Ce am înțeles eu până acum citind și urmărind fără panică situația acestui nou virus?

  • Se răspândește foarte repede
  • Este un virus foarte nou, prima trecere de la animal la om.

Iar acestea două combinate au alertat cercetătorii. Dacă era pur și simplu o gripă, nu ne confruntam cu atât de multă panică. Fiind ceva nou, nimeni nu poate garanta cu adevărat cum funcționează, cât de grav e și poate cel mai important:

  • nu se știe cum o să evolueze în timp și dacă o să sufere mutații.

Atenție, acesta nu este un articol în care încerc să vă îngrijorez și mai mult, ci doar să vă ofer o parte din informațiile pe care le-am reținut și eu.

La extrema opusă, veștile bune sunt că virusul nu este tocmai ucigaș, SARS avea o rată de deces de 10%, în timp ce momentan acesta are o rată de deces de 2-3%. Evident, cifrele sunt diferite în funcție de grupa de vârstă, persoanele cele mai expuse sunt cele ce au deja alte boli (diabet, probleme cardiace) și cele peste 70 de ani. Ce înseamnă asta? În linii mari populația tânără trebuie să își facă griji în primul rând să nu îl ia și să îl dea mai departe către grupele de risc. 

Citeam acum la Radu despre ce se întâmplă la TV. Noi avem (de puțin timp) televizor, dar nu avem cablu. Netflix, Hbo, Amazon Prime să trăiască. Deci poate în perioada asta scurtați din timpul pe care îl oferiți televiziunilor și vă îndreptați spre surse ceva mai echilibrate. Creierul nostru nu reacționează deloc bine pe termen lung la stres, doar pe termen scurt, deci nu te ajută cu nimic să păstrezi o stare de panică, din contră, poți avea tendința să iei decizii tot mai proaste.

Cam astea au fost sursele mele zilele astea. Poate dacă nu am mai sta cu ochii în toate știrile alarmiste, ne-ar crește și puțin de suflet în noi și nu am mai bate oameni nevinovați pe stradă.

Ce fac dacă am o vacanță programată?

Totul încă se desfășoară destul de rapid iar situația se poate schimba oricând. Vă recomandăm așadar să rămâneți informați, dar să încercați să evitați știrile alarmiste.

Țările în care au fost confirmate cazuri momentan, în timp ce scriu acest articol am văzut o știre și despre încă un caz confirmat în Danemarca. Doar ce am scris, totul se desfășoară rapid.

sursă CDC

update – 07.03.2020 – uite diferenta in 8 zile

Nu putem să vă spunem noi să mergeți sau nu, oriunde aveți voi vacanțe programate. Sunt o serie de avantaje și dezavantaje de ambele părți. Pentru cei care vor merge prețurile o să fie prietenoase, locurile puțin aglomerate. Pe de altă parte multe persoane nu vor să riște să stea în carantină și contaminarea în sine.

Înțeleg ambele tabere.

Mie îmi e destul de clar că eu, adult de peste 30 de ani, nu prea am ce să pățesc pentru că simptomele sunt asemănătoare cu cele de gripă, există și persoane ce nu prezintă deloc simptome, chiar dacă au fost testați pozitiv.

 

Ce fac dacă am vacanță și nu vreau să mai merg?

Discută cu linia aeriană, verifică politica de rezervare pentru cazare, vorbește cu agenția de turism. Depinde cum ți-ai programat vacanța. Poți încerca de exemplu, dacă nu poți anula cazarea, să ceri voucher pt amânarea călătoriei, nu anularea ei. E doar o idee pe care o poți încerca.

Pentru cei care aveau călătorii programate spre cele mai afectate zone, pe 25 februarie a fost dat acest comunicat de presă.

În toate cazurile în care există contracte care reglementează raporturile dintre agenții de turism și călători, acestea trebuiesc respectate și numai în cazul celor care urmau să se deplaseze în zonele grav afectate din China, respectiv orașul Wuhan, dar și în alte orașe precum Beijing, Shanghai și Shenzhen, cât și în Nordul Italiei, să se poarte discuții cu operatorii economici din turism pentru a găsi cele mai bune soluții pentru consumatori.

Din punct de vedere legal, persoanele care și-au cumpărat vacanțe și doresc să le anuleze, în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare, au posibilitatea să își recupereze integral sumele plătite către operatorii de turism, însă nu pot beneficia de despăgubiri suplimentare. Conform art. 13, alin. (3) din Ordonanța nr. 2/2018 privind comercializarea pachetelor de servicii de călătorie, „Prin excepție de la alin. (1), călătorul are dreptul să înceteze contractul privind pachetul de servicii de călătorie înainte de începerea executării pachetului, fără a plăti vreo penalitate de încetare în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare care se produc la locul de destinație sau în vecinătatea imediată a acestuia și care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau care afectează semnificativ transportul pasagerilor la destinație”. Prin circumstanțe inevitabile și extraordinare înțelegem, conform art. 3, alin. (3) din Ordonanța nr. 2/2018 “o situație care nu poate fi controlată de partea care invocă o astfel de situație și ale cărei consecințe nu ar fi putut fi prevăzute și evitate chiar dacă s-ar fi luat toate măsurile rezonabile”.

La momentul respectiv România nu avea încă primul caz.

Recomandările noastre

  • Nu te panica!
  • Încearcă să îți speli mult mai des mâinile.
  • La pachet cu dezinfectarea telefonului/tastaturii.
  • Urmărește surse credibile, verifică informația înainte să o dai mai departe.
  • Ia o decizie informată în funcție de zona în care vrei să călătorești.
  • Nu aglomera spitalele.
  • Nu suna aiurea la 112.
  • Lasă viața să își desfășoare cursul, nu cred nici că este o soluție să ne baricadăm în case, în spatele pungilor de făină. În timp ce, zilele astea, poate nu e cel mai înțelept nici să călătorești spre Wuhan. Evită extremele așadar.

Sperăm că v-am ajutat cu acest articol și spor la călătorit. Suntem curioși să știm ce părere aveți voi? Ce călătorii ați anulat? Poate e cel mai sigur în perioada următoare să rezervați bilete flexibile sau rambursabile.  Așa sunteți liniștiți și voi.

La fel de sigure mi se par în continuare și călătoriile cu mașina în zone nu așa turistice sau aglomerate. Următoarea noastră plecare programată este chiar prin România, dar ne dorim și o vizită în Elveția primăvara aceasta. Noi cel puțin momentan considerăm că nu avem motive să ne anulăm planurile. Cel puțin nu momentan.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 comments