• Menu
  • Menu

Cum să călătorești mai mult dacă ești elev sau student

Oh! Îmi amintesc și acum cu foarte mare drag de anii de liceu și de facultate. Din păcate atunci nu realizam cât de important este să călătorești. De unele oportunități am profitat, în timp ce am lăsat multe altele să treacă pe lângă mine.

Vin așadar în ajutorul vostru. Cred că acest articol o să fie cel mai potrivit pentru tineri între 16 și 30 de ani sau pentru părinții lor dornici să îi ajute să se dezvolte și să cunoască lumea. Rugămintea este să mai adăugați și voi programele despre care știți, să facem o listă care să ajute cât mai mulți tineri să călătorească mai mult.

Călătoriile prespun să ai ceva bani, iar dacă ești încă sub aripa părinților, aceștia s-ar putea să nu aibă suficienți cât pentru călătoriile pe care ți le dorești. Tocmai din această cauză o să vă enumăr oportunități de care puteți profita pentru a vă deschide orizonturile și mintea.

Oportunități și reduceri pentru elevi și studenți

Poate știați deja, poate nu. Dacă ai până în 25 de ani de foarte multe ori beneficiezi de reduceri substanțiale pentru călătorii. Fie că vorbim de reduceri sau chiar gratuități la biletele de tren, intrări la muzee și alte obiective turistice. Nu uita carnetul de elev/student acasă și profită din plin de ele!

Pentru a profita de ele cel mai simplu este să ai un card internațional. Costă 40 de lei pe an și vine în 3 variante

  1. ISIC (International student Identity Card) – pentru studenți, masteranzi, doctoranzi
  2. ITIC (International Teacher Identity Card – dacă ești elev și a ajuns la tine acest articol, povestește despre acest card profesorilor tăi)
  3. IYTC (International Youth Travel Card – pentru cei care nu mai sunt elevi/studenți/doctoranzi, dar au până în 30 de ani. Ohoo, ce vremuri frumoase 🙂 ).

Ai parte de reduceri la peste 40.000 de comercianți (bilete de avion, tren, închiriere mașină, intrări la muzee și alte obiective turistice, cafenele, magazine etc) din peste 130 de țări.

Programul DiscoverEU

Am scris despre el într-un alt articol. S-au terminat înscrierile pentru 2019, pentru 2020 vor începe în primăvară. Sunt două runde de înscrieri în fiecare an iar participanții ce sunt selectați primesc un permis de călătorie pe care pot să îl folosească oricât de la o zi la 30 de zile.

Detalii aici.

Bilete de Interrail gratuite pentru cei care împlinesc 18 ani

Schimb de experiență și alte programe organizate de liceul tău

Liceul Carmen Sylva din Eforie Sud, locul în care am învățat atât eu, dar și sora mea, a avut parte de directori și profesori cu har ce s-au implicat să ne învețe și altceva/altfel decât în interiorul sălilor de clasă.

Sora mea a fost în trei plecări în afara țării în perioada liceului, eu am fost în una. Prima mea plecare din țară a fost la 16 ani, în Germania, cu autocarul, într-un schimb de experiență de două săptămâni. V-am povestit puțin despre asta aici.

Și școala la care învăța Alex organiza uneori plecări și excursii.

Așadar un prim pas este să te interesezi în primul rând despre oportunitățile astea la școala/liceul unde înveți tu. Să te implici și să le propui chiar tu.

European Youth Week

How to take part in a European event in Brussels?

The registration for the Brussels based European Youth Week event will be available until 17 April 12:00 noon CET. It’s open to anyone! Places are limited, so don’t wait too long! Tune in on our European Youth social media channels to take part in the video competition with an amazing opportunity to win 30 tickets and accommodation in Brussels for the European event.

Tabere internaționale

La acest capitol eu îi mai urmăream în trecut pe Facebook pe cei de la Future în Progress care organizează tot felul de programe și tabere. Cele internaționale au finanțare și prețuri foarte mici. 

Taberele si cursurile beneficiaza de finantare europeana si au toate costurile de cazare (hotel 2-3 stele), 3 mese zilnice , activitati si transport acoperite integral. Din acest motiv, participantii achita doar 15% din cost. Restul de 85% este acoperit prin finantarea europeana.

Alte variante sunt

Programe de studiu în afara granițelor țării

Unele sunt plătite iar costurile sunt destul de ridicate, dar poate vreți să știți și despre acest gen de oportunități.

YFU România

Youth For Understanding de exemplu este o organizație non profit ce pune la dispoziție genul acesta de programe. Oferă și burse de studiu pentru cei speriați de costuri, dar care ar merita totuși o șansă.

Sau dacă tu nu poți pleca în străinătate, poate aduci străinătatea la tine în casă, găzduind un tânăr timp de un an.

Oxford for Romania

Ai șansa să participi la o școală de vară în Oxford. Înscrierile sunt în general primăvara, deci e momentul perfect să începi să te documentezi. Găsești mai multe detalii la ei pe site.

Elevii din clasele X-XI  cu potențial academic, care provin din familii cu venituri modeste, pot avea parte de o experiență multidisciplinară unică în mediul universitar din Oxford, alături de profesioniști și universitari din Oxford și Londra.  

Încurajăm să se înscrie elevi din toate localitățile, din rândul minorităților etnice sau moldoveni cu cetățenie română. 


Citește și

Gap year – anul de pauză. Ce este și când să profiți de el?


Bursele FLEX pentru liceeni

Programul FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992 iar acum se află în cel de-al 27 lea an de existență. În tot acest timp a oferit burse pentru peste 24.000 de liceeni din Europa, Eurasia și Asia Centrală. Programul presupune un an întreg de schimb de experiență pentru tinerii liceeni, în Statele Unite ale Americii. În 2020-2021, aproximativ 900 de liceeni vor învăța în SUA în cadrul programului FLEX. Fiecare bursier va locui timp de un an de zile ca membru al unei familii americane și va studia într-un liceu american.

Citește mai multe aici.

Bine de știut – diploma de studiu în America se poate echivala în România, dar acest lucru nu reprezintă neapărat o prioritate a programului. Poți să citești mai multe despre asta aici.

În conformitate cu legislația în vigoare, există posibilitatea echivalării anului de liceu urmat în Statele Unite ale Americii. Procedurile depind de fiecare caz în parte. Elevii care se înscriu pentru FLEX și familiile acestora trebuie să înțeleagă faptul că FLEX este un schimb de experiență și nu un schimb academic. Prioritatea FLEX nu este echivalarea studiilor la întoarcerea în România, ci oferirea unei experiențe culturale complexe.

Erasmus/Erasmus+

Erasmus+ va oferi unui număr de peste 4 milioane de europeni posibilitatea de a studia, de a se forma, de a câștiga experiență profesională și de a participa la programe de voluntariat în alte țări.

Poți să te documentezi aici, au și cei de la Momondo un articol pe acest subiect.

Oportunități de voluntariat internațional

Pe site-ul Fond România găsești o listă întreagă de programe.

Salvează și stai cu ochii și pe portalul european pentru tineret. Poate mi-au mai scăpat programe interesante pe care le desfășoară.

Programele de tipul Work and Travel

Alex de exemplu a fost mult mai inspirat decât mine și a participat în facultate la genul acesta de program și cred că este decizia ce i-a marcat cel mai puternic studenția. A lucrat o vară întreagă ca salvamar într-un parc de distracții și pentru că a avut noroc, a fost cu adevărat O EXPERIENȚĂ.

După ce au terminat cu munca, el și grupul de prieteni s-au plimbat și și-au îndeplinit toate fanteziile pe care le aveau legate de New York City. Nu s-au întors cu bani economisiți acasă, dar nici nu a fost ăsta scopul. Ah da, ei au plecat vreo 4 sau 5 din România, probabil că și asta a făcut ca totul să fie cu atât mai interesant.

Aflați mai multe despre ce înseamnă Work and Travel aici. Nu vă pot recomanda însă un intermediar anume.

Na, experiența lui Alex a fost super tare, dar e bine să știți că nu toate sunt neapărat așa. Vă recomand să urmăriți și acest clip.

Cum să călătorești cu bani puțini dacă ești tânăr?

Și la acest capitol avem o grămadă de recomandări pentru voi.

Dă play acestui video și urmărește și restul de video din playlist.

Stai în hosteluri

Mare parte din experiența de călătorie este dată de interacțiunea cu alți oameni.

Folosește Couchsurfing sau Work Away

Dar ai grijă de tine și alege înțelept gazdele.

Couchsurfing este o platformă ce îți permite să te împrietenești cu oameni de prin lume și să faceți schimb de experiență. Tu stai la ei câteva zile, ei stau la tine.

Încă un ghid pentru Couchsurfing

Noi am folosit foarte mult Couchsuring în Iran, găsești aici detalii despre experiențele noastre. Altfel, cu Ray și Jess, primii oameni pe care i-am găzduit, încă ținem legătura, ba chiar ne-am întâlnit cu ei în Mexic acum doi ani și am fost în Milano să ne întâlnim cu el acum vreo 4.

Work Away este o platformă de voluntariat. Am scris prima data despre Work Away și alte două platforme aici. Aici am povestit despre prima noastră experiență cu Work Away. Tu îți oferi o parte din timpul tău, în general în jur de 4-5 ore pe zi maxim, contra cazării și în unele cazuri mese. Avantajele work away sunt că

  • economisești
  • îți e mult mai ușor să te integrezi
  • lucrezi și împreună cu localnici, deci apuci să îi cunoști mai bine și din alte perspective.
  • În unele țări din Europa (Portugalia de exemplu) ești plătit cu minimul pe economie.

În acest articol o să vezi și cât am economisit noi în cele nouă luni prin Asia folosind Work Away. Am mai povestit despre asta și aici.

Buget de călătorie: 2 luni în Thailanda și 2 Laos

Stai cu ochii pe ofertele la bilete de avion

Dacă ai prins un zbor foarte ieftin, deja jumătate din treabă e făcută. Evident, importantă e și destinația spre care te îndrepți, nu uita să verifici și asta. Degeaba e ieftin biletul de avion dacă acolo nu îți permiți biletul de autobuz.

Cum găsesc eu bilete de avion ieftine

Alte idei

Caută tururi și atracții gratis în destinația spre care mergi. Sunt o opțiune foarte bună de a cunoaște o destinație, la final este recomandat să lași tips, oricum costurile sunt mult mai mici decât orice alt fel de tur.

Dacă ești la început o să îți fie de folos și acest articol cu sfaturi de călătorie, dar și despre cum să îți organizezi singur plecarea. Sau despre locurile pe care le ocolim noi atunci când călătorim.

Cum sa-ti planifici o vacanta (sfaturi pentru incepatori)

Și chiar dacă nu îți sună ideal, cumpără mâncare din supermarket, gătește și încearcă cel puțin să iei micul dejun la cazare ca să economisești.

 

Nu uita să te abonezi la newsletterul blogului pentru a nu rata tot felul de oferte și prețuri ieftine spre destinații uimitoare. Ne vedem și pe Instagram și Youtube.

Să ne spui în comentarii ce alte idei/recomandări mai ai. Poate am mai omis unele programe de voluntariat, tabere și oportunități de călătorie pentru tineri. Alte sfaturi găsiți și în categoria dedicată.

Spor la călătorit!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment