Pe lângă capcanele turistice sau țările pe care nu le vizităm din principiu, avem pe listă și alte locuri pe care încercăm să le evităm atunci când călătorim.
Iar locurile astea se împart în două mari categorii:
- Voluntariatul, în special cel legat de copii.
- Și atracțiile turistice cu animale.
Care sunt motivele? Vă explic pas cu pas pentru ambele.
Voluntariatul legat de copii
Am folosit Work Away de exemplu pentru a face voluntariat. Dar este un altfel de voluntariat. Ajuți acolo unde este nevoie de tine, în sfera competențelor pe care le ai. În schimbul orelor de muncă primești cazare, uneori mâncare și alte beneficii.
Experiența Work Away – prima săptămână – jurnal de călătorie
Chiar și pe Work Away, dar nu numai, există locuri ce sunt prezentate ca orfelinate, asociații de ajutorare a copiiilor din medii defavorizate etc. De cele mai multe ori trebuie să plătești tu. Chipurile îți acoperi cazarea și masa.
Sună ca ceva frumos de făcut. Te duci și ajuți niște copii, iar noi sunăm ca niște egoiști când spunem că preferăm să evităm locurile astea.
Vă invit să citiți și acest articol pe subiect, sau acest articol în care altcineva povestește experiența personală.
The trauma that I witnessed those children go through in being separated from their parent was real and distressing.
Separating children from their families should not have to be the only solution for them to be able to access better life chances.
Problema acestor locuri
Nu contează că sunt în Africa, Asia sau Europa. În timp s-au transformat într-un business. Tu mergi, plătești, ei fac bani, interesul celor defavorizați rămâne pe ultimul loc.
Logic, să spunem că tu ai intenții bune. Mergi o lună, două, trei să îi înveți pe copii engleză. Lunile alea o să fie oricum inutile. Pentru că nu sunt nici suficiente cât să te asiguri că au reținut și nu ai nici o garanție că o să urmeze un alt profesor de engleză după tine.
Așa cum am citat mai sus, copiii din medii defavorizate au mai multă nevoie de lucruri constante în viața lor. Nu de oameni care pleacă la fiecare două-trei luni, promit că vor ține legătura, nu se întâmplă asta și așa mai departe.
Te invit să citești și acest articol care exprimă foarte bine fenomenul.
Așadar, refuzăm cât mai des acest gen de voluntariat. Intenționez de multă vreme să scriu un ghid despre cum să îți alegi programele, dar tocmai pentru că este atât de ușor să iei plasă, parcă nu m-aș arunca.
Ce poți face?
Să te documentezi foarte bine în avans și să te asiguri că îți dai seama în ce te bagi. Să te gândești ce te-ar califica pe tine să faci asta.
În schimb poți lua cu tine pentru copiii pe care o să îi întâlnești mici cadouri. Dulciuri, tricouri, încălțăminte. Cred că un cadou onest aduce mai multă bucurie decât un fals atașament.
Nu vreau nici să vă descurajez, ci doar să vă pun pe gânduri, să cercetați bine înainte de a lua decizia, să vă asigurați că locul în care mergeți o să profite la maxim de aptitudinile voastre iar asta îi va ajuta și pe copii în mod real.
Locurile cu animale
Am fost în tinerețe la grădina din București de unde aproape am plecat plângând. Poate între timp animalele sunt mai bine îngrijite. Nu știu, nu am mai fost de multă vreme.
Apoi am fost în grădina zoologică din Viena, iar acolo lucrurile sunt total diferite, aș putea spune că am plecat chiar încântată.
În India nu am vrut să merg să mă bălăcesc alături de elefanți sau să îi pictez. În schimb cei care îi aveau m-au lăsat să văd pentru puțin timp o elefănțică, Rupa. Nu voiam decât să fiu atât de aproape de un elefant, nu am plătit și nu aș fi vrut să plătesc pentru asta, să încurajez această industrie.
Apoi în Sri Lanka am fost la orfelinatul de elefanți. Evident eu credeam că fac un bine. Ajunsă acolo am plecat cu sentimente amestecate. A fost ultimul loc de genul acesta în care am intrat.
Am povestit aici că sunt curioasă să mă joc și cu pui de lei sau tigrii, dar nu aș merge. Am evitat sanctuarele de leneși și în America Centrală. Chiar dacă ideea de a avea un pui de leneș în brațe mă încânta. Până și sanctuarele de leneși au fost descoperite că maltratează animalele, le sedează, sau țin în captivitate pui pe care ar putea să îi elibereze.
Problema locurilor în care sunt animale
Am povestit și aici de exemplu despre locurile în care mergi la reprezentații cu delfini. Și mai ales de ce este greșit să mergem la reprezentații cu mamifere marine.
Ca și în cazul oamenilor, nici în locurile în care sunt animale nu ești sigur mereu că asta este și în interesul lor. Da, unele sanctuare se ocupă de animale care au fost domesticite, tratate rău, ce nu se mai pot întoarce în sălbăticie. Sau se ocupă tocmai cu integrarea lor în sălbăticie.
Dar și aici interesul financiar a început să primeze în fața scopului cu care au pornit la drum. Au început să înmulțească animalele în captivitate și să le păstreze închise.
Dacă e obligatoriu să trăiască în captivitate aș prefera să le știu în țarcuri mari în care să poată alerga, fără să fie drogate, sau maltratate de turiști care vor să le mângâie. Da, pentru că dacă ești mângâiat împotriva voinței tale se numește maltratare!
Nu știu dacă e o încheiere bună, dar dacă vrei grădină zoologică, azi mie mi se pare normal să fie așa.
Nu invers, cu animalele în captivitate.
Ce alte opțiuni ai?
Poți căuta sanctuarele adevărate, după ce te documentezi temeinic. Sau poți merge direct în sălbăticie pentru a vedea animalele. Am văzut leneși din plin pe Rio San Juan și alte animale în libertate și în Costa Rica.
La fel am făcut și prin Asia, unde am preferat să vedem animalele pe care le puteam vedea libere. Sigur, nu am mângâiat nici un tigru (în afară de Alex, haha) până acum. Pentru că nici nu sunt animale menite să fie scărpinate în spatele urechii de oameni!
Internetul este plin de motive pro și contra locurilor de voluntariat unde sunt și copii. La fel și pentru atracțiile turistice cu animale.
Tot ce pot eu să sper este că o să ne cântărim toți mai bine deciziile.
Spor la călătorit!
[…] tot speram și așteptam să ajungem în America de Sud, în special în Peru și Bolivia, acolo unde am eu impresia că sunt cele mai […]
Să știi că și pe mine mă bătea gândul să merg la un sanctuar de elefanți aici, în Thailanda. Dar e greu de găsit unul cu adevărat etic și nu ai de unde ști. Până una-alta cred că cele care acceptă voluntari cu lunile, voluntari care trebuie să aibă grijă de animale, să le hrănească, să le curețe baliga, sunt printre cele mai ok. Asta pentru că atunci când cineva stă cu lunile într-un loc vede lucrurile nașpa ( dacă dormi o lună în bungalow în sanctuar vezi dacă elefantul e bătut, chinuit sau ținut legat și poți umple internetul de povești apoi) și în al doilea rând pentru că turiștii ăia turiști nici nu vor să audă de curățat la baligă, vor doar să facă o poză și o baie cu animalul și gata.
Într-un final am văzut elefanți în sălbăticie tot în Thailanda, în Khao Yai. Ba ne-a și alergat un pic elefănțica, astea-s riscurile când ne ducem peste ei :))
Apropo de chinuit animalele, în Vietnam am văzut locuri cu turiști care puteau călări…struți. Asta mi s-a părut inimaginabil. Adică ok, istoric vorbind oamenii au călărit și călăresc elefanți, cai, cămile, chiar și bivoli pentru că îi foloseau la treburile gospodăriei sau ale războiului și nu era tehnologie. Dar struți n-am auzit și culmea, erau turiști care plăteau pentru asta.
La copii nici eu nu m-aș duce. Noi suntem oameni maturi și suportăm greu o despărțire de cineva de care ne atașăm, dar săracii copiii ăștia care se simt părăsiți din trei în trei luni ori din șase în șase luni?
Salutare. Sunt curioasa care sunt tarile pe care nu le vizitati din principiu?:) Multumesc
Coreea de Nord de exemplu. Eu sunt foarte curioasa, dar nu as vrea sa sprijin in nici un mod acest guvern.
Sunteti o inspiratie