După o perioadă lungă în care călătoriile nu au fost o prioritate, avem anul acesta un adevărat boom. Toată lumea își rezervă vacanțe, doar că aeroporturile în mod special nu prea fac față acestei cereri bruște. Și cazările au problemele lor specifice. Află cum poți evita neplăcerile din vacanță de anul ăsta.
Aproape peste tot prin lume s-au relaxat condițiile de călătorie. Yey ce bine. Neeey, ce aglomerație. Majoritatea aeroporturilor sunt suprasaturate de turiști curioși. În același timp însă sunt sufocate din cauza lipsei de personal.
De ce nu angajează mai mulți oameni mai repede? Poate pentru că nu e ușor să găsești oameni, poate și pentru că durează până înveți personalul ce are de făcut. Până la urmă „de ce-urile” nici nu sunt așa de importante. Mai important este cum reușim noi să avem totuși o vacanță frumoasă.
Destinația/înainte de călătorie
Cu cât o destinație este mai aglomerată cu atât cresc șansele ca ceva să nu meargă bine. Fie hotelul face overbooking, prețurile sunt simțitor mai mari când cererea e mare iar atracțiile turistice principale sunt aglomerate.
Probabil cel mai bun și cel mai înțelept sfat este să ne alegem destinațiile cu grijă vara.
- În loc de Santorini, mergeți în Paros. Sau și mai bine, mergi în vacanță în Grecia pe un velier. Nouă ne-a plăcut foarte mult aventura noastră din 2019.
- Nu mergeți doar în Veneția, vizitați și Trieste (cu această ocazie sunteți la o aruncătură de băț și de Slovenia, dar și de Croația).
- Dacă mergeți în Mexic și nu vă plac mulțimile de oameni, în loc de Chichen Itza mergeți la ruinele din Palenque, ori la situl arheologic Ek Balam. Am scris despre asta și aici.
- În loc de Elveția puteți merge în Slovenia, că tot spuneam mai sus. Găsiți aici un articol despre lacul Bled. Sau o altă alternativă bună pentru Elveția poate să fie Estonia.
- În loc de alte destinații pentru plajă, puteți alege Albania. Aici o să găsiți un mix superb de istorie, plaje, dar și munți pe unde să faceți drumeții. Uite aici o serie de fotografii din Albania iar aici toată categoria Albania.
- În loc de Dubai ați putea merge în Oman.
- În loc de Ibiza puteți merge pe insula Hvar.
- În loc de Toscana se poate merge în regiunea Puglia din Italia, tot aici vizitați Alberobello, unul dintre cele mai drăguțe sate Europene.
- În loc de Bali puteți merge în Lombok sau Gili.
- În loc de Londra, Edinburgh.
Mă rog, ați înțeles care e ideea. Căutați alternative. Iar dacă vă doriți o vacanță exotică, e bine totuși să faceți puțină documentare înainte de a rezerva. De exemplu în perioada asta Sri Lanka se confruntă cu niște probleme grave și chiar e de evitat.
După ce ați ales destinația, verificați dacă e necesar să luați în avans bilete pentru atracțiile turistice pe care vreți neapărat să le vedeți. Unele locuri au o limită maximă de bilete pe care le vând într-o zi, altele sunt atât de populare încât la fața locului vă așteaptă cozi imense.
Înainte de călătorie – asigurare
Noi nu mai plecăm fără asigurare de călătorie de ani de zile. Mulți. Nu se știe niciodată când ai nevoie de ea, parcă cu atât mai mult în zilele noastre. Ce-i drept nu am folosit foarte des asigurările de călătorie, dar a fost mult mai bine atunci când am plecat asigurați.
Când am avut nevoie totuși să le folosim, am fost mult mai liniștiți știind că ne putem baza pe cineva/ceva. Am folosit asigurările în Thailanda, când am avut accidentul cu scuterul și în Vietnam. Am făcut o infecție la ureche, am contactat asiguratorul, mi-au făcut programare la spitalul francez din Hanoi, de unde am plecat cu diagnostic și medicamente fără a fi nevoit să plătesc ceva.
E foarte important să aveți o asigurare medicală de călătorie. Mai bine s-o ai și să n-o folosești decât să ai nevoie și să te oftici că nu ți-ai făcut.
În acest sens vă și recomandăm Transilvania Broker, platformă online unde puteți încheia asigurări de călătorie și RCA-uri.
Avantajele Transilvania Broker
Totul este foarte simplu. Intrați pe site, completați datele și obțineți ofertele în câteva secunde.
Puteți adăuga câte persoane doriți, să administrați asigurările din contul vostru, puteți intra imediat în cont pentru a le reînnoi, dar aveți și posibilitatea de a adăuga clauze suplimentare personalizate pentru fiecare călător în parte.
În perioada asta vă recomandăm să aveți asigurare storno.
Foarte important, puteți cere ajutorul unui consultant, aveți opțiunea de a solicita asistență prin chat.
Aici am făcut o simulare pentru asigurări de călătorie incluzând clauză storno. Mie imi place foarte mult și faptul că se pot compara ușor prețurile și avantajele/dezavantajele pentru fiecare poliță în parte.
Acum că am ales destinația și ne-am făcut asigurare, hai să vedem ce facem și cu bagajul.
Ce facem cu bagajul?
Pe cât posibil încearcă să ai cu tine doar bagaj de mână. Încă este foarte proaspătă situația aeroportului Heathrow care a lăsat o gălăgie de călători fără bagaje. Acum încearcă să limiteze numărul de bilete vândute de companiile aeriene.
Mulți prieteni și cunoștințe se plâng de aglomerația din aeroporturi, de haos și de bagaje pierdute peste tot prin Europa și nu numai.
Înțelegem că nu e ușor pentru toată lumea să călătorească având puțin bagaj. În acest caz recomandarea este să puneți în bagajul de mână și niște haine, și acele câteva lucruri care pentru voi sunt indispensabile. Noi am renunțat și la bagajul de cală de o vreme, posibil să îl reintroducem acum, de când îl avem pe Eric.
Ce facem cu zborurile/aeroporturile?
Din experiența noastră zborurile de dimineață au șanse mai mici să fie anulate. Și când spunem dimineață ne referim la primele ore. Zborurile care pleacă până în ora 6-7 dimineața de obicei au mai puține întârzieri.
Asta probabil nu mai e mare veste pentru nimeni, dar e de preferat să fiți în aeroport cu minim 2-3 ore înainte de zbor.
Noi vă recomandăm și să evitați marile noduri aeriene: Paris, Amsterdam sau Londra, de exemplu. Dacă nu puteți evita escalele și aeroporturile mari atunci încercați să aveți câteva ore bune între zboruri. În funcție de aeroport vă recomandăm cel puțin 2-3 ore.
Înainte de a rezerva citiți toate clauzele scrise cu litere mici.
La hotel/destinație
Mbuuun. Te-ai decis unde mergi, ai rezervat zborul, ai cumpărat bilete pentru atractiile turistice, ai rezervat și hotelul. Ei bine, poate nu ar strica să ai pe listă mai multe alternative de cazare. Nu se știe niciodată ce se poate întâmpla. Poate fac ei o greșeală, poate fotografiile online au fost făcute acum 15 ani și de atunci nu a mai fost reparat nimic.
Dacă plănuiești să închiriezi mașină, nu aștepta până în ultimul moment/până când ajungi la fața locului. E posibil să nu ai ce închiria.
Încearcă să te bucuri de locurile noi, nu face din vacanță o competiție de vizitat atracții turistice.
Spor la călătorit. Ce plănuiești să vizitezi în 2022?
Leave a reply