• Menu
  • Menu

Tehnologia salvează vieți pe munte

Mi-a luat ceva timp să îmi găsesc avântul pentru a urca munți, consideram că nu e pentru mine. Că sunt copilul mării, că nu pot urca, nu am antrenament etc. Doar că după primele noastre drumeții montane am început să mă îndrăgostesc iremediabil. Nici nu e de mirare că prin luna a 5-a de sarcină încă făceam drumeții.

Așa cum spune și titlul însă, pe lângă frumusețile neasemuite ale muntelui, există și destul de multe pericole. Mai ales dacă mergi pe munte nepregătit pentru ce urmează.

Doar anul trecut Salvamont România a salvat peste 8700 de persoane, în 7200 de acțiuni.

Cea mai dificilă drumeție pe munte pentru noi până acum

Pentru noi una dintre cele mai grele experiențe pe munte a fost la o tură pe zăpadă. Eram doar noi doi iar peisajul este complet diferit iarna vs vara. Totul pare  mai periculos.

Din cauza zăpezii în primă fază am pierdut puțin marcajele. Nu se mai vedeau pe copaci pentru că ninsese așa de mult încât pe alocuri intram cu picioarele până la genunchi și peste în zăpadă. Așadar am decis să ne întoarcem de la traseu până la niște idicatoare. Probabil singurele pe care nu le pozasem.

Ne-am lămurit, am fost convinși că suntem pe drumul bun, i-am dat mai departe. Mai pieptiș, mai pe traseu, am reușit să ajungem pe coamă. Doar că de acolo drumul cobora pe o potecă atââât de îngustă încât nu aveai loc decât pentru un picior pe ea. În stânga deal. Iar în dreapta? Ei bine în dreapta era diiitaaaamaaaai hăul.

Eu mergeam în față, punând câte un picior în fața celuilalt și fără să privesc în dreapta. Alex în spatele meu.

Uneori muntele te provoacă mult mai mult decât crezi. Alex are o teamă foarte mare de înălțimi și, privind la mine cum merg, a început să aibă tot felul de gânduri negre.

Eu am obiceiul să mă împedic și de aer dese ori. Sunt uneori ca în bancul – doamnă, dansați? Nu, așa merg eu. :))) Combinate teama lui de înălțimi cu neatenția/neîndemânarea mea, a ajuns să se hiperventileze la întrebarea – ce fac dacă pică Simona? Nici semnal la telefon nu aveam în zona respectivă…

Împreună am reușit să depășim momentul. Alex a început să facă exerciții de respirație și de numărat în gând, eu i-am promis că sunt foarte atentă și că merg foarte încet, am parcurs încetișor toate porțiunile alea grele.

Iar de atunci? De atunci am învățat că turele pe zăpadă se fac poate cel mai bine în grup mai mare. Am povestit puțin despre întâmplare aici. Nu prea am filmat/fotografiat în momentele alea, era ultimul nostru gând. Aici eram pe o bucată de traseu ușoară, dar se văd vârfurile brăduților cum ies din zăpadă.

Bucata care ne-a panicat pe noi era cam așa, doar că MULT mai rău. Era o bucată în care dacă alunecai de pe potecuță, zburai.

Știm tot felul de povești ale oamenilor pe munte, mai ales iarna. O cunoștință a alunecat și s-a oprit milimetric în piolet (noi nu aveam așa ceva la noi), pe Instagram mai mulți oameni ne-au spus că au avut experiențe la limită pe munte, dar tot îl iubesc.

Salvamont România

Dacă totuși se întâmplă ghinionul de a avea un accident pe munte, cei care vă pot ajuta să ieșiți din încurcătură sunt echipajele salvamont.

Cităm din șeful Salvamont România

”Salvarea montană din România este recunoscută ca una dintre cele mai vechi activități de acest gen din Europa. Prima atestare oficială a salvatorilor montani din România s-a făcut în 1914. În primii 90 de ani operațiunile Salvamont au fost făcute cu salvatorul, targa, accidentatul și o brumă de echipament.”

Uneori este însă foarte dificilă identificare locului în care a căzut sau s-a pierdut persoana. Probabil unul dintre cele mai frustrante momente cu care se confruntă salvatorii montani.

Din fericire însă în zilele noastre tehnologia chiar poate face diferența.

Vodafone și Salvamont România salvează vieți

Cei de la Vodafone România se implică de mai mulți ani în acest domeniu. Există în primul rând aplicația Salvamont. Aplicație prin intermediul căreia salvatorii pot avea acces la poziția ta, sau ultimele poziții disponibile (dacă ai pornit aplicația când ai plecat pe traseu).

Poți lua legătura cu ei prin intermediul aplicației, poți cere îndrumări cu privire la ce să faci mai departe, în funcție de situația dificilă în care te regăsești și presupunând că ești într-o zonă cu semnal. Iar spre deosebire de apelul la 112, unde nu e ok să ținem prea mult linia ocupată, prin intermediul aplicației poți rămâne în legătură pe termen mai lung cu cineva care să te îndrume, consilieze, liniștească.

Două soluții de salvare

Salvamont contează pe GigaNetwork 5G și pe GigaNetwork FIBRĂ pentru soluțiile digitale inovatoare ce reduc semnificativ durata misiunilor de salvare.

Vodafone a dezvoltat o soluție care duce semnalul mobil în zonele greu accesibile. O dronă ce se poate ridica împreună cu un amplificator de semnal ce se conectează prin satelit la centrul rețelei Vodafone. Echipamentul instalat pe dronă generează semnalul mobil (voce și date), inclusiv semnal 5G, pe o rază de până la 10 km.

Echipamentul arată cam așa.

Cu alte cuvinte, dacă ai un accident și ești într-o zonă fără semnal, echipele salvamont aduc semnalul la tine pentru a te localiza. Mai mult, dacă utilizezi aplicația Salvamont-Vodafone și ai activat funcția de localizare prin date mobile înainte de a porni pe traseu, echipa de salvatori montani va putea urmări traseul tău pe munte și te va putea găsi mai repede.

Soluția 2

Dar ce se întâmplă dacă ești în stare de inconștiență? Atunci misiunea este cu atât mai dificilă, dar și în acest caz intervine tehnologia.

Un alt tip de dronă este folosit pentru găsirea victimelor. O dronă foarte inteligentă, captureaza imagini pe o suprafata extinsa si mai apoi, prin inteligența artificială programată să recunoască persoane se face identificarea victimelor mult mai ușor și mai rapid decât dacă o persoană (sau mai multe) ar lua fiecare fotografie în parte în încercarea de a da zoom.

Cum funcționează această soluție

În doar 30 de minute, drona poate parcurge 5 km liniari și poate acoperi o suprafață de 24 de hectare, realizând între 130 și 300 de imagini, în funcție de parametrii de zbor și de rezoluția camerei din dotare.

Fotografiile sunt transmise după descărcare, prin intermediul rețelei create special pentru misiunea de salvare, către Centrul Național de Analiză Date Salvamont-Vodafone pentru a fi procesate.

În centrul de analiză conectat la rețeaua GigaNetwork FIBRĂ, datele sunt analizate și procesate în câteva minute (aprox. 100 fotografii în 2 minute) prin intermediul programului de detecție automată cu inteligență artificială SARUAV.

Evident, nimeni nu vrea să ajungă în genul ăsta de situație. Așa cum spun salvamontiștii și în documentarul de mai jos, prevenția este cea mai importantă. Echipamentul adecvat, alegerea unui traseu corespunzător nivelului de pregătire… Toate sunt importante. Găsești aici mai multe sfaturi utile pentru drumețiile pe munte, sfaturi de la Salvamont.

De ieri însă, dacă se întâmplă să avem un accident nefericit pe munte, avem mai multe șanse se supraviețuire cu ajutorul acestor drone și tehnologii din dotarea Salvamont România.

Cu ocazia evenimentului la care am participat pentru a înțelege aceste tehnologii, Vodafone România a anunțat și trecerea de la Supernet la GigaNetwork, dar și dubla certificare a retelelor sale fixa si mobila ca fiind cele mai bune retele din Romania, conform evaluarilor auditorului independent umlaut.

Ce părere aveți de aceste inovații în tehnologie? Noi ne bucurăm să aflăm despre ele și să știm că, în cazul unui accident urât, avem poate șanse în plus.

Acest articol este sponsorizat.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 comments