• Menu
  • Menu

Rio San Juan ghid de călătorie. Departe de zona turistică din Nicaragua (foto)

Sălbăticia râului San Juan nu are cum să nu te fascineze. Păsări și viețuitoare felurite cât vezi cu ochii, ploaie din plin, mai puternică decât aveai impresia că va urma. Și sate mici, dar colorate.

Cel puțin așa ne-a întâmpinat pe noi râul. Localnicii ne-au spus că mai mereu plouă, casele lor lacustre, cu pereți mereu jilavi, stau mărturie. Rio San Juan nu este încă pe lista principală a călătorilor prin Nicaragua. E mai mult o abatere de la poteca Leon, Managua, Granada, Ometepe.

Locul ar putea să fie mult mai puțin izolat dacă ar funcționa feribotul între Ometepe și San Carlos. Dar cum nu funcționează, toți călătorii trebuie să revină în Granada, să ia un autobuz din Managua spre San Carlos, 5 ore, iar de acolo barca pe râu prin sate.

Cât de izolat este Rio San Juan

Păi atât de izolat încât rar o să găsești wifi în zonă. Cel mult îți poți cumpăra o cartelă locală și poți spera că o să ai suficient semnal cât să răspunzi la mailuri. Dar găsești alte conexiuni mult mai bune decât cele online. Tocmai datorită faptului că este atât de izolat și, așadar, atât de bine conservat.

Pur și simplu trebuie să pui pe listă acest loc. S-ar putea să te pierzi în frumusețea și simplitatea vieții încât să uiți să mai pleci. Pe aici și-au făcut veacul și comercianții indigeni, pirații, cuceritorii spanioli și Mark Twain.

De ce merită să vizitezi râul San Juan?

Nu doar pentru că au fost alții pe aici și au crezut că este nespus de frumos, dar și pentru a experimenta un alt fel de Nicaragua. După ce am stat trei săptămâni gravitând în jurul Leon, Managua, Granada, credeam că am înțeles despre ce e țara asta. Oameni deschiși și primitori, orașe coloniale care se războiesc în care e mai cool, vulcani cât vezi cu ochii și senzații extreme.

Și tocmai pentru că am fost convinși să mergem în zonă fără să știm mai nimic despre ea, întâlnirea noastră a fost cu atât mai plăcută. Aici ai șansa să descoperi și o altfel de Nicaragua, departe de traficul și aglomerația orașelor coloniale și de turmele de turiști.

Aici te trezești și adormi pe alt fel de muzică. Fundal sonor de ploaie și voce de maimuță urlătoare, te costă 2 cordoba să traversezi râul și-ți râd cu tot sufletul copiii atunci când le faci poză și îți cer să se vadă și ei.

Cum ajungi la Rio San Juan

Ai autobuz din Managua (terminalul Mercado de Mayoreo) spre San Carlos, costă 5 dolari de persoană biletul. Călătoria durează aproximativ 5 ore.

Pleacă mai multe autobuze pe zi, la 5 dimineața, pe la 8, la 11, la 14. Imediat ce ai ajuns în stație caută ghișeul de bilete. Încearcă să verifici aici orarul, cu toate că e mai mult cu caracter informativ și nici site-ul nu e în picioare mereu.

Pro tip – încearcă să ajungi cât mai devreme în stația de autobuz pentru a prinde loc. Riști altfel să mergi în picioare toată călătoria și nu e ceva ce îți dorești. Autobuzul a fost extrem de aglomerat, stăteau oameni în picioare pe câte două rânduri și ușor sprijiniți pe cei care stăteau pe rândurile de la margine.

Noi am ratat autobuzul de 10 și ne-am cumpărat bilete cu trei ore înainte (sau ceva de genul). Tot am prins locuri undeva după mijlocul autobuzului. Toate biletele pentru autobuzul luat de noi se terminaseră cu două ore înainte de plecare.

Ce faci din San Carlos?

Autobuzul te lasă în orășelul numit San Carlos, baza de plecare spre Rio San Juan, dar și locul de unde poți traversa cu barca spre Costa Rica.

Bine de știut, poți să ajungi pe râu măcar în drumul tău spre Costa Rica.

În San Carlos noi am găsit cazare (nu grozavă, dar decentă, curat) cu 5 dolari de persoană, chiar dacă internetul ne dădea variante mult mai scumpe. Lucrul ăsta este valabil pentru toată zona. Găsești cazare mult mai ieftină dacă mergi să cauți direct la fața locului.

Tot San Carlos este ultimul loc de pe râu unde ai bancomat, așadar ai face bine să scoți aici. Surprinzător, tot aici ai și curs de schimb mai bun, la băieții ce stau pe lângă docuri, schimbă bani și pentru Costa Rica dacă ai nevoie.

De aici iei barca pentru a te adentura pe satele de pe râu. Boca de Sabalos și El Castillo sunt două cele mai populare opriri. Sincer nici nu știu cum se numesc așezările omenești de dintre ele, deseori părea că oamenii coboară pur și simplu la casa lor, la kilometri depărtare de orice alte case.

Cost transport din Granada până în San Carlos

  • Granada-Managua- 30 cordoba
  • taxi până la stația de bus corespunzătoare 160 de cordoba(eram patru, nu ne-am bătut capul cu alt transport)
  • Managua-San Carlos – 5 ore, 5 dolari

Cost barcă rapidă

  • 140 cordobas din San Carlos în El Castillo (și invers)
  • 20 cordobas barca din El Castillo în Sabalos
  • 120 cordoba San Carlos-Sabalos

Boca de Sabalos

De mâncat am mers de fiecare dată la restaurantul din stânga pontonului cum privești spre sat. Mâncarea bună, proaspătă, să nu vă așteptați la vreo revelație culinară, dar nici nu plecați flămânzi.

Ce ai de făcut? Să te bucuri de natură, de zgomotul maimuțelor urlătoare dimineața, să iei caiac și să te plimbi pe râul Sabalos pentru a vedea animale în sălbăticie.

Și spălatul rufelor la râu și copii simpatici ca fătuca asta. M-am topit de dragul ei.

Noi am plătit 20 de dolari 2 persoane pentru un caiac iar distracția a meritat din plin. Chiar dacă nu ne-a fost cel mai ușor să ținem caiacul drept. Aici am văzut șopârle care aleargă pe apă, leneși în sălbăticie, maimuțe, am auzit un crocodil pe lângă noi și un cuib de albine, foarte multe păsări, printre care și un tucan. A fost o experiență cu adevărat reușită.

Recomandăm tura cu caiacul și putem spune că a fost highlightul vizitei pe Rio San Juan.

Primul leneș nu s-a lăsat așteptat prea mult. Ne-a apărut în drum fix deasupra capetelor nostre.

Ce moacă de coconut are când privește în jos. Aici își scărpina puricii well, cam fix în capul nostru.

Am stat așa o vreme să ne uităm la el și să ne bucurăm.

Eram sigură că o să ne prindă și o ploaie serioasă, dar nu a fost așa rău pe cât am crezut, vezi în vlog.

Șopărla asta aleargă pe apă de parcă e Dumnezeu. Super simpatică!

Multe maimuțe

Și încă un leneș traversând dintr-un copac în altul. 

Vlog de călătorie Rio San Juan

Dacă vrei să vezi video cum a fost în zonă, dă play.

Știți pentru ce e recunoscută Nicaragua? Și pentru rom foarte bun și ieftin. Deci serile nu ne-am plictisit chiar dacă nu am avut internet. 🙂

El Castillo

Următoarea și ultima oprire pentru noi a fost în El Castillo. Și aici am găsit cazare tot cu 5 dolari pe noapte de persoană, de data asta chiar într-o casă lacustră. Micul dejun costa încă 3 dolari și până la urmă a fost o soluție foarte bună în criza noastră de timp.

De aici poți explora Rezervația Indio Maiz. E bine să veniți pregătiți cu bani, un tur începe de pe la 15, 20 de dolari de persoană (aproximez în plus ca să fiu sigură că sunteți pregătiți). Există tururi de 2 nopți/3 zile în rezervație, mâncat și dormit în funcție de ce îți oferă climatul, vizitat triburile și comunitățile extrem de mici ce trăiesc în rezervație. Acest tur este în jur de 100 de dolari de persoană. 3 zile și 2 nopți nu mai plătești nimic altceva, dar nici nu e genul de experiență pentru cei mai slabi de inimă.

Poti să citești aici mai multe despre rezervația Indio Maiz.

La căsuța asta colorată am stat noi.

Prin sătuc

Vederea din camera noastră

O fumusețe surprinsă când nici nu mă mai așteptam. Toate pozele au fost făcute cu Canon EOS M100. Fără teleobiectiv nu aș fi putut să surpind foarte multe dintre cadrele de aici.

Între Nicaragua și Costa Rica te așteaptă acest râu minunat, de vis. Merită să îți rezervi pentru el cel puțin cinci zile. 

Travel and love, love to travel!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments