• Menu
  • Menu

Ghid de călătorie pentru America Centrală și Mexic

Am revenit pe plaiurile natale de ceva vreme, am lăsat informația să se sedimenteze și m-am gândit că poate te ajută o serie de informații generale pentru zona din care tocmai am revenit. Acesta se vrea un fel de Ghid de călătorie pentru America Centrală și Mexic.

În primele noastre zile de Mexic am fost puțin cam paranoia. Începea să apună soarele încă de pe la 6, 7. În primele noastre zile în Cancun așadar nu prea am ieșit din hostel după această oră.

Mi se părea o zonă mult mai periculoasă decât Asia. Nu știam cât de periculoasă în comparație cu Europa/România.

Trasee din Mexic și America Centrală

Traseu Mexic

Am avut timp destul de explorat, așadar noi am mers din Cancun în Isla Mujeres, apoi Akumal, Tulum, Valladolid, Merida, Palenque, San Cristobal de las Casas. Bonus – îmi pare foarte rău că nu am fost și în Hollbox, dar și pe litoral, mai jos de Tulum. Găsești aici harta.

Găsești aici toate articolele din Mexic.

Traseu Guatemala

În Guatemala am fost la lacul Atitlan, Antigua și Semuc Champey. Am mai fi avut pe listă zonă de explorat, dar au rămas pentru data viitoare. Găsești aici harta.

Găsești aici toate articolele din Guatemala.

Traseu El Salvador

În El Savador am decis să sărim iar pentru urcarea pe vulcani. Am mers pe ruta florilor, apoi Playa Dorada și într-un final El Tunco. Loc vestit pentru surferi și lecții de surf. Link spre google maps aici.

Găsești aici toate articolele din El Salvador.

Traseu Nicaragua

În această țară am petrecut cel mai mult timp. Am mers din Leon în Jinotega la plantațiile de cafea. Apoi Granada, Rio San juan, am traversat în Costa Rica, am stat o săptămână în capitală, apoi am rămas aproape o lună în Cahuita. Am revenit în Rivas în Nicaragua apoi am explorat Ometepe pe scuter.

Găsești aici toate articolele din Nicaragua.

Traseu Costa Rica

Le lăsăm la pachet pentru că se leagă de Nicaragua. Am povestit am sus, din capitală am plecat spre una dintre cele mai ieftine zone ale țării unde ne-a plăcut așa de mult încât am rămas mult mai mult decât credeam inițial.

Găsești aici linkul spre hartă

Găsești aici link spre toate articolele din Costa Rica.

Cât de periculoasă este zona?

Am stat șapte luni prin Mexic, Guatemala, El Salvador, Nicaragua și Costa Rica. În afară de primele zile în care am fost foarte prevăzători, în rest am fost destul de relaxați. Deci paranoia mea de dinainte de plecare a fost doar paranoia. Poți să citești aici despre siguranța în Mexic, se aplică și pentru restul țărilor.

Încercați să lăsați sub cheie bunurile de valoare și să vă păziți buzunarele. Cel mai des riști să te înâlnești cu hoți de buzunare prin autobuze. Sau să te fluiere băieții pe stradă în Nicaragua.

Am avut ghinion și ni s-au furat și bani din camera de hotel, am fost și prea relaxați și am rămas fără TOATE cardurile.

Clar America Centrală nu are neapărat același zen ca Asia, dar nu e nici de speriat, așa cum mi-o imaginam.

Diferențe

Te poți aștepta să vezi multe arme. În special în mâna organelor de ordine, paznicilor de la magazine, supermarketuri și bănci. E o imagine ce te sperie puțin în primă fază pentru că noi în România nu suntem învățați să avem atât de multe pistoale și puști în jur, dar te înveți cu timpul și devine parte din normal.

Nu cred că am văzut nici un civil cu pistol în cele șapte luni, foarte important de menționat.

Ce poți face în zonă?

Asta este partea bună. Ai de ales dintr-o multitudine de activități de făcut. Majoritatea pentru iubitorii de natură.

Costuri în Mexic și America Centrală

O să repet, Mexic nu este în America Centrală. Din această cauză îl numesc separat de fiecare dată.

Cazare

Una peste alta costurile în zonă nu trebuie să vă sperie. O cameră dublă cu baie privată sau shared, fără prea multe pretenții costă de pe la 20 până pe la 40 de euro. La 40 de euro deja găsiți cu siguranță cazare bună, cu mic dejun inclus.

Pentru glamping plătești între 40 și 50 de euro.

Locuri de cazare mai bune în care am stat și prețuri pentru ele

Un pat într-un hostel începe de pe la 5-6 euro și merge până la 10-15. Ca să îți faci o idee găsești aici o listă de prețuri din Mexic. Guatemala ni s-a părut puțin mai scumpă calitate vs preț, Nicaragua incredibil de ieftină. Cele mai scumpe rămân Costa Rica și Panama.

Cele mai ieftine zone din Costa Rica sunt Cahuita (zona Limon) și Tamarindo. Aceasta din urmă fiind mult mult mai turistică.

Mâncarea

Mexic, Guatemala, Nicaragua, El Salvador au prețuri chiar decente la mâncare. Cu 5-6 dolari mănânci și bei destul de bine, în unele zile chiar o zi întreagă.

Restaurantele turiștilor sunt însă aproape mereu ceva mai scumpe, aici lași undeva la 10 dolari de persoană. În articolele de prin destinații ți-am dat destul de multe tips and tricks pe unde să mănânci.

Ai multe opțiuni de tacos sau mâncarea tradițională din El Salvador – pupusas.

În Costa Rica însă dacă vreți să vă păstrați bugetul trebuie să vă pregătiți să mâncați mult fried rice cu legume. Ca desert fructe. Până la urmă nu a fost așa de rău în Costa Rica, am făcut doar alegeri mai inteligente și mai sănătoase.

În zonele turistice în Costa Rica prețurile încep de pe la minim 10 dolari de persoană pentru un fel simplu de mâncare.

Pentru micul dejun tradițional (orez, puțină brânză, ou, fasole) am plătit cel mai puțin doi dolari jumătate, dar nu eram într-o zonă turistică. În capitală există unele restaurante tip cantină unde plătești până în 4-5 dolari pentru un prânz complet.

Ce să vizitezi? Ce am decis să evităm?

Noi am sărit peste Honduras și nu ne pare încă rău. Ne pare însă bine că am decis să descoperim și El Salvador. Altfel ratam cei mai prietenoși oameni ai zonei.

În Panama nu ne-am mai dus chiar dacă eram foarte foarte aproape din raționamente de costuri, chiar dacă da, am stat aproape o lună în Costa Rica, deci teoretic am fi avut buget.

Am sărit și peste Belize pentru că știm că este scump iar noi nu știm încă nimic despre scuba diving. Dacă asta vreți de la excursia voastră, atunci nu evitați Belize. Am mai sărit și peste Playa del Carmen și alte câteva zone foarte aglomerate și turistice.

Nu uita să negociezi cât de mult poți, să mergi cu temele făcute și să te distrezi. Suntem în zonă dacă ai întrebări și acest ghid de călătorie pentru America Centrală și Mexic nu ți-a răspuns la toate.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 comments