• Menu
  • Menu

La pas prin Antigua, Guatemala. Ghid de călătorie

Antigua Guatemala

Este unul dintre puținele orașe coloniale din Guatemala, de o frumusețe specială. Orașul a fost construit în secolul 16 și distrus în mare parte de către cutremurul din 1773. Numele inițial al orașului a fost Santiago de Guatemala, apoi schimbat în ceea ce este astăzi – vechea Guatemala.

Interesant de știut – orașul a supraviețuit (într-o formă sau alta) unui număr mare de calamități – incendii, cutremure și o avalanșă, inundații, erupții vulcanice, până când a fost aproape distrus în întregime de cutremurul Santa Marta iar capitala a fost mutată într-un loc mai sigur.

Farmecul din Antigua nu a dispărut, ba e chiar ca o gură de aer proaspăt în arhitectura haotică de peste tot din Guatemala.

Despre oraș și locuitorii lui

Din toată Guatemala noi aici am avut cele mai mari belele. Ba cu hoți care ne-au furat din cameră (evitați hostel Capitan Tom), ba cu oameni neserioși care ne-au încurcat fără un motiv anume.

Am avut parte totuși și de experiențe bune și de localnici deschiși care ne-au ajutat.

De reținut – nu este neapărat cel mai prietenos oraș pentru backpackeri. Sigur nici cel mai ieftin. Dar are străzi frumoase de văzut și să nu uităm de cei doi vulcani: Pacaya – aici am urcat și noi, și Acatenango. Să nu mai spun de cât de important este și pe lista UNESCO, dar îți recomand să citești despre asta.


Citește și jurnalul de călătorie – băi, ce scumpă e Guatemala!


Unde să stai

Noi am stat la Ox hostel – locul tocmai trece printr-un proces de refacere. Poate o să arate mai bine în viitor, când am fost noi pe acolo nu era nici rău, dar nici grozav. Fiind revelionul însă, era unul dintre puținele locuri disponibile. Terasa lor este grozavă. Poți să citești aici despre cum ne-am petrecut revelionul.

Ca recomandare de cazare însă, este mai potrivit  Lemon Tree Hostel Antigua, Guatemala. Îi găsești pe Booking și pe Facebook.

Unde să mănânci în Antigua, Guatemala?

Dacă bugetul îți permite, ai foarte multe variante de restaurante de toate felurile. Dacă bugetul este restrâns sunt câteva variante și mai accesibile.

Rincon Tipico

Noi am mers de câteva ori la Rincon Tipico, un restaurant unde găsești localnici și turiști la un loc. Au un meniul al zilei, trei variante pentru el, în realitate deseori doar una- pui fript. Alături de salată, orez și/sau cartofi și legume, dar și băutura zilei. Te costă 30 de quetzali distracția și uneori porția e atât de mare încât să ajungă pentru două persoane. Dar nu te baza pe asta, pentru că e un gamble. Tot ospătarii sunt cei care și porționează puiul și uneori nu observă că au pus jumătate în farfuria ta.

Porțiile sunt oricum generoase și nu ai șanse să pleci flămând de aici.

Little Ceasars pizza

Ce fericiți am fost când am descoperit locul ăsta, Little Ceasars Antigua. În perioada în care eram noi prin Atingua aveau o ofertă de pizza foarte bună și gustoasă cu doar 40 de quetzali pentru două persoane. Pizza on the go cu peperoni pentru care, așa cum îi spune și numele, nici nu trebuia să așteptăm. Îi recomandăm în caz că vi se face dor de pizza prin Guatemala.

Nouă deseori ni se face dor de câte o duminică. Pentru noi duminică înseamnă junk food și Netflix. De preferat pe fundal de ploaie sau vreme rea afară.

Street food

Mă așteptam Antigua să aibă mai multe variante. În schimb ai mult mai multe fast foods decât standuri de mâncare. Găsești Mc, KFC, Pollo Campero și multe altele. Mâncare în stradă găsiți în jurul parcului central pe la prânz, destul de ieftină, 15 quetzali. Dar ce plătești, aia primești. Pe mine nu m-a dat pe spate.

La fel și mâncarea din parcul La Merced. Aici, în parc, m-a enervat că toți taxau turiștii cel puțin dublu. Am mâncat de două sau trei ori, nu ne-a dat pe spate mâncarea la nici o tură și nici nu ne-am săturat, nici nu ne-a venit să mai luăm. Meh, poate am avut noi ghinion.


Citește și unele dintre primele impresii din Guatemala.


Mai multe poze din oraș

Recomandare pentru Antigua

Am studiat destul de bine piața și am luat la întrebări cam toate agențiile de prin oraș. Am găsit mereu tot ce aveam nevoie, la un preț corect, la această agenție din oraș. Guatemala Maya Destination. Îi găsiți puțin mai sus de casa Shalom. De la ei am achiziționat

  • biletele spre Semuc Champey
  • turul pe Pacaya
  • biletele de shuttle spre El Salvador. În El Salvador am schimbat și două autobuze locale pentru a ajunge pe Ruta Florilor.
  • Din El Salvador, din El Tunco, am apelat la ei online și ne-au rezervat două bilete spre Leon, Nicaragua. Am plătit 31 de dolari fiecare și a fost cel mai bun preț. Cei din El Tunco cereau 35 de dolari de fiecare și pentru că bancomatul nu ne dădea cash, trebuia să plătim cu cardul și înca 16% comision.

Unde să mergi mai departe?

Dacă în Antigua ai ajuns, neapărat trebuie să mergi și la lacul Atitlan. Eu cred că e unul dintre cele mai frumoase lacuri din lume și nu e o supra estimare. Cu apa încă destul de clară, vulcanii pe fundal și apusuri amețitoare, nu are cum să nu te cucerească. Noi am și pândit apusurile 5 zile la rând.

Mi-a plăcut extrem de mult și Semuc Champey. Ne-am dus și am uitat să mai plecăm și ne-am simțit destul de bine la Hostel Vista Verde. La ei am petrecut Crăciunul și alte câteva zile în plus. Ne-am făcut prieteni și, ca de obicei, am observat cum lumea vine și pleacă și noi tot uităm să plecăm.

Dacă plănuiești o aventură prin America Centrală nu uita să verifici și restul articolelor. Le găsești în categoria mare – Americi, dar și sortate în funcție de țară

Have fun! Dacă ai recomandări de adăugat la listă, le așteptăm!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.