• Menu
  • Menu

De ce nu vreau să vizitez templele tigrilor din Thailanda

Sau templele tigrilor de oriunde din lume!
Recunosc, sunt foarte curioasă. Da, tare aș vrea să drăgălesc lei și tigrii și mai ales puii lor. Nu neg asta!

De ce nu o fac totuși? Și cred că toți ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a merge.

Pentru că tigrii au pierdut până acum peste 90% din habitatul lor natural. Sunt pe cale de dispariție și după 100 de ani de declin, acum numărul lor a mai crescut cu 22%. Asta și datorită eforturilor uriașe făcute pentru ca această specie să nu dispară de tot de pe planetă! Cu toate astea în continuare nu avem suficienți tigrii pe planetă!

Puteți să citiți despre asta pe site-ul WWF și dacă tot vreți să drăgăliți un tigru, o puteți face de la distanță, adoptând unul!

Pentru că în principiu, pentru siguranța curioșilor care intră în cuști, animalele respective sunt sedate.
Tigrii și leii nu sunt animalute simpatice menite să stea la scărpinat și mângâiat. Sunt animale de pradă care își sfășâie vânatul.
Să ne imaginăm doar întâlnirea dintre un om și un tigru în libertate. Nu ar mai spune nimeni – oh, ce pisicuță drăguță, hai să o mângâi după ureche. Atunci nu o face deloc!

Puii. Oh drăguții, simpaticii puiuți de tigru sunt „la liber” pentru amuzamentul turiștilor. Despărțiți de mamă și hrăniți toată ziua. In schimbul unei sume modice poți să hrănești puii de tigru cu biberonul. Tu și toți ceilalți 700 de turiști! Metabolismul, instinctele lor sunt modificate complet. Un pui crescut și domesticit probabil nu se va mai integra niciodată în libertate.

Nu cred că banii pe care poți să îi si donezi în locurile de genul chiar ajută animalele respective. Tigrii ar fi mult mai bucuroși să fie liberi!

Dacă menirea lor este să alerge zilnic și să vâneze nu îmi e clar în ce fel banii mei ar putea ajuta. Mai degrabă aș încerca să donez spre asociații preocupate de conservarea și protejarea speciilor. Nu către centre ce țin aceste superbe manifere strict pentru deliciul turiștilor curioși.

Am citit de asemenea că un pui de tigru stă pe langa mama sa cel puțin până la vârsta de doi ani. În templele acestea puii sunt luați de lângă mamă la doar câteva săptămâni. Ceea ce mi se pare un lucru foarte crud.

E suficient că noi, oamenii, am distrus habitatul natural al tigrilor. Nu cred că mai e nevoie să îi ținem în țarc dresați pentru a-i mângâia, nu cred că mai e nevoie să le luam puii de lângă ei.

Comparatie intre templele tigrilor si orfelinatele de animale

Nu evit total locurile unde animalele sunt in captivitate. În Sri Lanka am fost de exemplu la orfelinatul de elefanți. Pentru o sumă frumușică am putut intra și am sperat că banii mei o să le fie de folos pe viitor. S-ar spune că animalele de aici sunt salvate și că viața lor de acum este mai bună decât inainte. S-ar spune…
Ce nu mi-a plăcut a fost faptul ca erau ținuți în lanțuri, cu șanțuri adânci la picioare din cauza lor.

Și la orfelinatul de elefanți pentru o sumă modică puteai să îi hrănești sau asistai la hrănirea puilor cu biberonul.

Animalele acestea, pentru că au fost scoase de mult din mediul sălbatic, unele dintre ele poate chiar nici nu s-au născut în sălbatice, e posibil să nu se mai poată intoarce acolo… Dacă e obligatoriu să trăiască în captivitate aș prefera să le știu în țarcuri mari în care să poată alerga, fără să fie drogate sau maltratate de turiști care vor să le mângâie. Da, pentru că dacă ești mângâiat împotriva voinței tale se numește maltratare!

Foto – shutterstock.

Fug! E sărbătoare pe străzile Thailandei de anul nou!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 comments