• Menu
  • Menu

Gap year – anul de pauză. Ce este și când să profiți de el?

Gap year sau anul de pauză. Chiar dacă am mai menționat trecător în alte articole despre concept, nu am dezbătut niciodată pe lung acest subiect.

De ceva vreme tot îmi doresc să îl văd că se întâmplă și pe la noi. Realitatea, din câte observ eu cel puțin este că România se mișcă mai mult între extreme. Fie ne dăm demisia și ne apucăm să călătorim, fie mergem doar în vacanțe.

Ce înseamnă gap year?

Este un an pe care oamenii și-l iau pentru ei! Să facă ceea ce își doresc, să experimenteze și să se dezvolte. Cel mai des gap year-ul împlică și călătorii, dar nu este musai.

Să vă spun o poveste. Când eram în liceu, în clasa a 10-a, am făcut un schimb de experiență cu o școală din Germania. Am povestit mai multe despre asta click aici. Cu mare parte din elevi am ținut legătura ani buni după terminarea proiectului. Nu mică mi-a fost mirarea să descopăr că după terminarea liceului nu toți cei din clasa din Germania au mers imediat la facultate.

Fata la care am stat eu, Vera, o fată cuminte, liniștită, pasionată de literatură și franceză nu a dat la facultate imediat după liceu. Când mi-a povestit am fost ușor șocată. Păi și ce o să faci un an întreg? Nu te-au cerat părinții?

NU! Ba mai mult, chiar a fost încurajată să își facă programul pentru anul respectiv așa cum dorește. Ea a făcut un internship, a călătorit puțin, a avut timp să citească, să se relaxeze, să se descopere. Altți colegi au plecat să călătorească tot anul, și-au luat joburi de vară, s-au apucat să picteze sau să cânte la chitară!

Ce pot face într-un gap year?

Așa cum povesteam și mai sus posibilitățile sunt infinite. Ai putea să îți arunci câteva haine într-un rucsac și să pleci să descoperi lume! Sunt o grămadă de oportunități, reduceri și opțiuni pentru tineri.

  • Internshipuri
  • Reduceri la plimbările cu InterRail
  • Poți să folosești Couchsurfing ca să îți faci prieteni din toată lumea și să descoperi diverse tipologii de oameni – asta în cazul în care te pasionează psihologia
  • Poți face voluntariat pentru o grămadă de cauze, festivaluri și proiecte – trebuie doar să le găsești pe cele care se potrivesc bine cu interesele tale
  • Poți alege să călătorești
  • Să te perfectionezi prin Asia în arta masajului și yoga
  • Fă ce vrei, ce simți!

Când să îmi iau acest gap year?

M-aș bucura să devină suficient de popular conceptul și în România iar tinerii să fie încurajați să își ia acest timp pentru ei între liceu și facultate. Nu de alta, dar aud destul de mulți oameni destul de confuzi de facultatea aleasă. Din broșuri părea ceva, iar realitatea crudă aplicată le-a demonstrat că profesia lor e departe de lucrurile pe care și le imaginau.

Alții au descoperit pe parcurs chiar că nu au absolut deloc talent sau înclinație pentru domeniul ales. Știu că la noi cel mai des percepția este că pierzi un an. Dar dacă apuci să te dezmeticești mai bine și să te cunoști, poate câștigi chiar mult mai mult de atât! Mai bine pierzi un an, decât să ieși din facultatea de medicină după șapte ani și să descoperi că tu nu ai nici o legătură cu domeniul, doar ai fost și ești foarte silitor…

Răutăți despre gap year

Deseori gap year-ul mai este asociat și cu criza vârstei mijlocii. Auzi des – nu mai putea, și-a dat demisia și a plecat în lume. Clasicul Eat, Pray, Love. Meh, nu știu ce să zic! E viața noastră, e timpul nostru, cred că am putea să ne permitem să facem ce ne dorim cu el, cu sau fără crize :).

Că ai facturi, datorii, copii și plante de udat, astea sunt responsabilități asumate de fiecare. Da, poate că nu toată lumea își permite un an de pauză, dar cred că toată lumea merită să îl aibă! Iar ideal ar fi să ne construim vieți de la care să nu avem nevoie de pauză. Sau vieți din care nu visăm să evadăm!

Travel and love, love to travel!

p.s. – data viitoare vă povestesc despre avantaje și de ce să îți iei această pauză cât ești încă foarte tânăr, dar să și profiți de ea, nu doar să stai un an întreg fără să faci absolut nimic!

Curiozitate: cunoști pe cineva care și-a luat un an de pauză?

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 comments

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-EYVJ26KTP3