• Menu
 • Menu
sfaturi

Sfaturi de călătorie – cum să-ți organizezi singur vacanța

Îți era dor de niște sfaturi de călătorie?

Să spunem că ești super la început de drum, la propriu. Ai vrea să călătorești mai mult, să pleci prin țări străine, indiferent de vârsta pe care o ai. Dar îți e frică să nu greșești ceva când îți organizezi vacanța. Să nu greșesc biletele de avion a fost prima mea grijă multă vreme. Trebuie doar să începi și să urmezi câțiva pași. Nu e așa de greu!

Sfaturi de călătorie pentru cei la început de drum

Evident noi recomandăm în mod frecvent și apelarea la profesioniști atunci când situația vă depășește.

Am mai pus cap la cap acum ceva vreme o serie de pregătiri pentru viața de nomad digital.

Cum rezervi biletele de avion?

Am povestit aici despre cum să găsești bilete de avion ieftine. Găsești aici și varianta video.

Dar dacă azi cauți primele tale bilete de avion s-ar putea să fie prea multă informație nouă acolo. Cu biletele de avion e important să ai grijă la câteva lucruri:

 1. Orele de aterizare și decolare, dar și zilele.

  • Încearcă să eviți să aterizezi marți la 10 iar zborul tău mai departe să fi fost la 9 dimineața. Dacă sunt de pe același aeroport și nu ai bagaj de așteptat, încearcă să îți iei minim 2 ore între zboruri. Dacă ai de așteptat bagaj minim patru ore.
 2. Aeroporturile.

  • Să nu te trezești că aterizezi pe unul și în două ore decolezi de pe altul.
 3. Programul de zbor și escalele

Așadar dacă vrei să combini tu niște bilete de avion verifică dacă aeroportul pe care aterizezi este același cu cel de pe care decolezi, că ai suficient timp între transferuri și că nu ai escale prin țări în care ai nevoie de viză: America, Rusia de exemplu. Poți apela oricând și la o viză de tranzit, dar eu în general evit genul acesta de conexiuni.

Cum cauți biletele?

Cel mai ușor e să folosești un motor de căutare zboruri. Sky Scanner, Momondo, Kayak sunt câteva exemple.

Destinații spre care să te îndrepți

Lumea e mare, poți merge oriunde. Nu aș recomanda de exemplu India prima dată când mergi undeva independent. Poate dacă ești cu un grup de prieteni. Cu toate că am fost extrem de uimită să călătoresc alături de un coleg de muncă pentru care era prima dată când zbura (și a avut minim 5 zboruri în vacanța aia), prima dată în afara României. Deci există și excepții.

Ce încerc să spun este faptul că unele destinații sunt mai ușoare, altele mai dificile. Pentru mine prima călătorie în afara Europei a fost în China.

Pe unde ți-aș recomanda să mergi ca să capeți puțină experiență: Oriunde prin Europa este și sigur, dar și ușor să călătorești. Thailanda și alte țări din S-E Asiei, Mexic și America Centrală.

Câți bani să iau la mine?

Bugetul este deseori subiectul despre care ni se cer sfaturi de călătorie. Depinde foarte mult de destinația spre care te îndrepți și stilul tău de viață. Pentru Europa de Vest minim 50-60 de euro pe zi pentru două persoane. Pentru Asia de Sud Est te descurci pe undeva pe la 40 de euro două persoane. La fel și în Europa de Est sau America Centrală. Poate chiar și mai puțin.

S-ar putea să te ajute și acest articol sau articolele de tipul buget de călătorie.

Ca să îți faci o idee de câți bani ai nevoie încearcă să te uiți la prețurile pentru cazare și caută informații despre prețurile în magazine, mâncare. Apoi vezi cât te-ar costa atracțiile turistice plătite pe care vrei să le vizitezi.

De exemplu Londra sau Barcelona sunt orașe scumpe, cu obiective turistice scumpe. London Eye, Muzeul de ceară, casele lui Gaudi. Pentru fiecare lași în medie 30 de euro.

Cum găsesc locul de cazare potrivit?

Depinde și în ce mood sau moment al vieții tale ești. Cel mai ușor este să te uiți pe site-urile de rezervări. Booking este cel mai celebru, au și hosteluri de ceva vreme, poți pune ce filtre vrei și ai nevoie. Dacă să fie child friendly sau nu, hostel, cameră privată, aer codiționat, piscină, aproape de plajă.

Pentru Asia este mai popular Agoda. Tot pentru Asia noi mai folosim și Travel Fish ca să găsim informații despre cazare, rute, program autobuze. Pentru a căuta variante de cazare ne bazăm alteori și pe informațiile de pe Wiki Travel (pentru toată lumea).

Doar pentru hosteluri ai Hostel World.

Nu uita să te uiți la notele acordate și să citești reviewurile unităților de cazare. Uneori oamenii se plâng degeaba, alteori e bine să citești la timp că în hostelul respectiv se fură. 

Capitolul pașaport

Pentru asta am scris un articol separat. Îl găsești aici.

Nu uita că pentru multe țări pașaportul devine inutil în ultimele șase luni sau că nu acceptă pașaport temporar. Verifică pe mae înainte de a cumpăra biletele de avion.

Am nevoie sau nu de viză?

Înainte de a lua bilete de avion e bine să și verifici de cât timp ai nevoie pentru a obține viza. Când am plecat în India eu mi-am luat viza cu o zi înainte de zbor, am stat puțin cu emoții. Altcineva din grup în schimb a luat viza cu 2 ore înainte de zbor. Din fericire a reușit să ajungă la timp.

Nu vrei genul ăsta de stres în vacanță, sau înaintea unei vacanțe. Verifică din timp.

Din martie 2012, cetățenii români care călătoresc în străinătate, pot vizita 182 de țări și teritorii, după cum urmează:

 • – 132 de țări și teritorii fără viză, libertate de mișcare sau fără controale.
 • – 8 țări sau teritorii cu obținerea vizei la sosire gratuit.
 • – 37 de țări sau teritorii cu viză la sosire cu plata unei taxe.
 • – 5 țări sau teritorii cu obținerea unei vize electronice gratuite.

Cetățenii români pot călători fără pașaport, doar cu cartea de identitate în 58 de țări sau teritorii.

sursă

Asigurare de călătorie

Și dacă tot mi-am amintit de India, uitasem COMPLET de asigurarea de călătorie. Eram deja în aeroport când Alex m-a întrebat – auzi, dar asigurare ai? Pfuai, știam că am uitat ceva! Din fericire i-am trimis lui buletinul meu și mi-a făcut el asigurarea în timp ce eu eram pe la controale în drum spre îmbarcare. Până la poartă eram asigurată.

Noi de când ne-am dat demisia am făcut asigurări doar la cei de la Gothaer. Ne-am făcut ultima asigurare pe câte un an fiecare, să stăm liniștiți tot anul. Costurile sunt foarte mici, până pe la 100 de euro de persoană.

Sfaturi de călătorie pentru bagaj.

Am povestit și despre asta de multe ori. Dacă stai trei zile ia haine ca pentru maxim 4. Asta înseamnă o pereche de pantaloni scurți, trei tricouri și o rochie sau o fustă. Știu că vrei să iei tot dulapul, vrei să arăți bine în poze, vrei să le porți pe toate. Dar nu o să ai cum și mai rău îți complici existența.

Siguranță

Caută informații despre criminalitate și riscuri sau metode populare de înșelare a turiștilor (China, Turcia).

Încearcă să te informezi cu privire la vaccinare, dacă sunt obligatorii unele sau nu și prezentarea carnetului galben. Carnetul galben este unul în care medicul notează înjecțiile făcute și când trebuie repetate. Este cerut cel mai des în țări din Africa. Găsești aici lista vaccinurilor făcute de noi.

Organizare

Uite și un tool util. Pentru toți cei super organizați, pentru cei care nu pleacă sigur la cumpărături fără sa nu își scrie prima dată lista și mai ales pentru toți cei care își fac liste înainte să plece pe undeva.


Următorul articol mă gândesc să înglobeze sfaturi despre lucruri pe care să le faci în călătorie pentru a avea o experiență plăcută, lipsită de incidente. Ca de exemplu fă research despre cât de sigur este traseul pe care te avânți.

Dacă îți este sau ți-a fost de ajutor nu uita să îi dai un share și să ne spui ce să mai adaugăm la listă.

Travel & love, love to travel!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-EYVJ26KTP3