• Menu
  • Menu

Matematica plecărilor pe termen lung. Câți bani îți trebuie pentru o lună de călătorie

Ne scriu mulți oameni care ar vrea să plece și nu au încă acest curaj. Pe unde să meargă, câți bani să economisească, unde să stea. Azi vă povestesc despre calculul pe care ar trebui să îl faceți înainte de o plecare de genul.

Înainte să ne dăm demisia am calculat cât câștigam noi muncind un număr de ore pe săptămână full time. Am citit de la cât mai mulți oameni care a fost cu puțin timp înainte să plecăm noi și au povestit despre bugetul petru zona pe care urma să o vizităm (Asia de Sud Est și acum America Centrală) și ne-am gândit și noi la un buget cu care să fim confortabili. Așa am ajuns la 40 de euro pe zi amândoi. Acesta este bugetul nostru zilnic pe care încercăm să îl respectăm.

Dacă ești solo traveler și crezi că ne asemănăm, poate nu e bine doar să tai pe jumătate, ci să îți aproximezi puțin mai mult. Dacă ai vrea să economisești și habar nu ai de unde, poate te ajută cu ceva articolul ăsta.

Cum ne descurcăm cu 40 de euro pe zi amândoi?

Din capul locului vă spun – când nu se poate, nu ai ce face. În general încercăm să alegem locuri care să se încadreze în acest buget. Nu poți să ai pretenția asta de la Singapore sau unele zone din Costa Rica.

Uneori respectăm bugetul pentru că nu bem deloc bere sau orice alt alcool, nu mâncăm dulciuri de import (sau prea multe dulciuri în general), gătim mai mult în loc să ieșim în oraș. Mergem mai mult pe jos. Uneori mi se pare că trăiesc mai sănătos cu cât bugetul e mai strâns.

Alteori bem și bere, mâncăm și ciocolată și stăm și în camere cu aer condiționat pe care dacă nu e neapărat nevoie nici nu îl folosim. (opulență)

Ideea este că nu o ducem rău aproape niciodată. Nu facem foamea, nu dormim în locuri murdare. Nu dormim în parcuri. Nu mâncăm doar supă la plic etc.


Citește și „cum să călătoresc mai mult”


Ce înseamnă un buget pentru stilul meu?

Pentru că bugetele nu sunt ceva ce se potrivește mânușă tuturor. Eu ți-aș recomanda să îți faci tu unul. Cum faci asta? Te gândești la câteva categorii mari.

Nu uita să citești și despre

Ce mănânci

Dacă îți este clar că poți liniștit să mănânci doar orez cu fasole multe luni la rând sau supă la plic, atunci bugetezi într-un fel. Dacă habar nu ai cum să fierbi un ou, nu vrei nici supă la plic și nici să înveți să gătești, atunci bugetezi cu totul altfel.

În Asia de Sud Est nu trebuie să îți faci griji pentru că ai în mult street food bun și ieftin. Mai ieftin decât dacă iți cumperi ingrediente pentru ostropel.

Unde dormi?

Aruncă un ochi rapid pe site-urile de rezervări vezi pe unde ai vrea să stai/poți să stai și reține prețurile. Din ochi așa. Noi de exemplu încercăm să plătim în jur de 20 de euro pe noapte pentru amândoi. Dar nu refuzăm cazări de 10 euro pe noapte, mai ales dacă sunt ok. Așa cum uneori poate nu plătim deloc cazare sau ne facem de cap și stăm la mai multe stele.

Cel mai des plătim însă oriunde între 15 și 40 de euro pe noapte. Limita de sus cred că este 150 de euro pe noapte.

Cum te distrezi?

Noi nu ne dăm în vânt nici după petreceri și nici după alcool așa cum am văzut că e un trend printre backpackeri. Așadar distracția nu ne costă prea mult. Uneori nimic. Pentru că plaja, soarele și buna dispoziție sunt gratuite.

Dacă ești genul care nu ratează absolut nici un muzeu, petrece până târziu în club și e primul la testat restaurantele de lux din oraș, atunci pune cel puțin triplu față de bugetul nostru.

Ideal vs planificat

Pentru că dacă veniturile sunt mai mici decât cheltuielile, atunci viața nu e roz.

În mod ideal am vrea să cheltuim amândoi mai puțin de 1000 de euro pe lună. Asta ca să nu ne stresăm foarte mult.
Cu toate astea în realitate cheltuim mai mult și bugetăm mai mult. Iar în lunile în care am economisit investim banii în ceva util sau ne răsfățăm. Deci oricum cheltuim.


Motive pentru care merită să călătorești pe termen lung și  motive să călătorești încet.


Iar matematica plecărilor pe termen lung se face, cred eu, așa.

Câți bani câștig pe lună, sau trebuie să câștig, câți bani am economisit versus cât aș vrea să stau plecat. Niciodată nu aproximăm în minus ci rotunjim în plus.

Dacă vrem să stăm plecați șase luni și știm că o să câștigăm și bani în timpul ăsta, încercăm să avem fonduri pentru cel puțin trei luni înainte de a pleca. În unele țări chiar ai nevoie și de dovezi că te poți întreține. Și în general e bine să fie acolo, pentru că nu se știe niciodată când apare vreo urgență.

Mă rog, ăsta este bugetul nostru pentru o viață nomadică, nu e neapărat doar o vacanță. Diferența dintre cele două este că într-o vacanță simți poate nevoia să te alinți mai mult, să faci cumpărături, să faci două masaje pe zi.

Pe unde se aplică sumele astea?

Sumele de care am povestit mai sus s-au aplicat pentru noi, două persoane, în Asia de Sud Est (Filipine, Thailanda, Laos, Myanmar, Malaezia, Vietnam, în America Centrală și părți din Europa. Cel mai probabil sunt valabile și pentru America de Sud sau părți din Africa.

Asta a fost și una dintre revelațiile noastre. Pot să chelui pe drum cât aș cheltui și acasă într-o lună.

Până la urmă nu uita să te simți bine și să te bucuri indiferent de cât de gros e buzunarul. Și dacă vrei să iei decizia de a merge pe acest drum, încearcă să vezi oportunități în eventualele opreliști și săgăsești soluții pentru fiecare.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

8 comments