Ăsta mi se pare un subiect destul de puțin abordar. Abordăm partea financiară și multitudinea de aspecte pentru călătorii. Câți bani să iau la mine?, cât mă costă cazarea? și altele asemenea. Dar e cazul să începem să povestim și despre costurile care nu sunt chiar în meniu. Ca bacșișul ăla de 20% pe care îl strecoară nemeritat chelnerul în notă.
Unul dintre costurile mai puțin vizibile, sau calculate, ale unei călătorii este cel legat chiar de schimbarea banilor în monedă locală. Sau cât costă să scoți bani de la bancomat în străinătate. Și vom face un exercițiu aplicat pentru Guatemala. Să-ți spunem cât ne-a costat să scoatem bani de la bancomat. Și cât ne-ar fi costat să schimbăm euro.
Cât costă să scoți bani de la bancomat în străinătate
Facem exercițiul ăsta pentru banca pe care o am eu momentan, ING. Pentru contul business de pe care am retras recent bani și pentru țara în care ne aflăm – Guatemala. Toate costurile astea variază în funcție de tipul contului pe care îl ai, banca la care ești și țara în care ești.
(mai jos găsești exemplu și pentru contul personal, pentru Mexic)
Pentru că bancomatul nu ne-a permis mai mult, am retras 2000 de quetzali (moneda locală).
Taxe plătite pentru o tranzacție
În Guatemala trebuie să plătești o taxă pentru fiecare retragere. Probabil și de aici limita maximă de retragere. În cazul bancomatului de la care am scos noi această taxă a fost de 22.7 lei.
La aceasta s-a adăugat încă o taxă ING de 17 lei.
În total 40 de lei taxe!
Rata de schimb
ING a avut rata de schimb pentru euro de 4,79 pe 9 decembrie. Eu am înțeles că a crescut euro, dar wooohoo băieți, oare nu exagerăm NIȚEEEEL? Așadar a fost 1138 de lei.
Dacă pur și simplu schimbam 2000 de quetzali, plăteam 1069 de lei.
Adică am plătit 69 de lei doar pe rata de schimb! Așa cum se poate vedea, dacă taxele și comisioanele pot să fie uneori usturătoare, cea mai dureroasă este rata de schimb.
Astfel am plătit taxe, comisioane și diferență de rată de schimb de 109 lei în total. 10% din suma totală!
Pentru contul personal ING, pentru retrageri în Mexic
Dacă ești tot la ING și ai un cont normal, de salariu, uite cât costă să scoți bani de la bancomat în străinătate.
De amuzament m-am dus și în contul curent pentru a vedea ce se întâmplă pe acolo. Am găsit, așa cum mă și așteptam, tot un curs de schimb nebun. Pe 20 noiembrie de exemplu cursul lor era 4,8 lei.
Noi am scos 7000 de pesos, deci cei 25 în plus din tranzacția de mai sus sunt o altă taxă. Care e minoră. Înseamnă 5 lei.
Pentru că este cont personal și am avut făcute plăți trei luni la rând, teoretic am costuri de retragere zero peste tot în lume.
Daaar pentru tranzacția de mai sus am plătit oricum 64 de lei în diferență de curs valutar! Cum? Păi 7025 de pesos în lei înseamnă 1456 de lei. Așa cum se vede în poza de mai sus pe noi ne-a costat 1520 de lei.
Pentru tranzacția asta și cei 7000 de pesos cash primiți, am dat cu 69 de lei mai mult.
Cât pierdeam dacă schimbam direct euro?
Ca să fie tacâmul complet am făcut și acest calcul. Pe aici am găsit să schimbăm quetzalul cu 7,5. Rata oficială este 1 euro=8,6 quetzali. Așadar, am fi pierdut 36 de euro la suma de 2000 de quetzali.
Update suntem intr-un satuc. Cu atat am gasit sa schimbam la case de schimb, nu la banca.
E mult? E puțin? Mi se pare destul de mult. Nu am o soluție. Nu poți merge cu banii la ciorap prin lume. Și cu atât mai puțin prin unele țări din zona asta.
Dacă te gândești că suntem noi departe și din cauza asta ne costă mult, mmmnope. Cursul de schimb rămâne. Chit că scoți bani în Nigeria sau Bulgaria.
Următorul pas? Să caut cât mai multe soluții creative pentru a evita pe viitor aceste taxe. Dacă le ai deja (soluțiile, că taxe avem și noi), le așteptăm.
Ce trebuie să rețineți voi? Că de fiecare dată când plecați undeva trebuie să mai aveți ceva bani în plus. Nu de alta, dar 20 de euro pot să fie bani mulți atunci când nu mai ai deloc.
Și întrebare
Tu la ce bancă ești și ai idee ce curs de schimb pentru tranzacții de genul are banca ta? Suntem curioși. Ai o preferință din punct de vedere taxe și comisioane? Care este cea mai avantajoasă bancă din România pentru călători?
Raiffaisen, banca lui Alex, pare de exemplu că are rate de schimb ceva mai decente (4,72 lei pt un euro).
Interesati-va de revolut. E super
Incearca revolut.com
Si eu las la banci cateva zeci poate chiar peste o suta de euro din cauza schimbului in fiecare luna. Nu e misto deloc.
M-am inscris alaltaieri pe transferwise, cont borderless. Teoretic as primi IBAN si card de debit (undeva in viitor) cea ce arata bine.
https://transferwise.com/borderless#coverage
Inca nu am probat, dar da, si eu sunt la ING momentan.
Eu nu am scos bani cash, insa am facut tranzactii la pos prin lume. Cu cardul de credit BonusCard de la Garanti am avut curs de schimb valutar apropiat de cursul BNR. Am fost si eu socata cand am vazut extrasul de cont, insa a fost un soc placut, ce pot sa spun?
Interesant. De investigat.
Sunt foarte multe variabile si pentru ca lucrez cu 2 banci (just in case, am rog, una e pseudo banca joint Lloyds Bank :)) ) o sa detaliez putin:
Exista comisionul bancii, la BT e 1% + 2.5 RON
Exista comisionul bancii care detine ATM-ul, precum si in cazul vostru. In cazul meu, dupa cum stiti, 250 PHP.
Acum incepe distractia pe care nu o scrie nicio banca prin contracte pentru ca, „nu e treaba lor”:
Depinde foarte mult ce card ai.
Visa practica schimbul la cursul propriu pe Electron/ Debit, curs propriu pe Credit/ Classic(care de obicei e bunicel) astfel incat din banca se deconteaza RON.
Mastercard debiteaza in suma platita astfel incat banca decide cursul. La MC e un bai, din fericire in RO ne-am scos cu asta ca ne dau MC World. Exista si MC Debit si Maestro, astea convertesc la cursul propriu; cand functioneaza.
Apoi o chestie pe care nu o specifica decat foarte multe banci e comisionul de weekend la platile/ retragerile in alta valuta: 1-2% in weekend pentru ca piata financiara e inchisa. E comision de risc pe care ti-l iau si nu ti-l dau inapoi.
Mai pot interveni apoi comisioane intermediare cand te intreaba ATM-ul daca vrei sa debitezi suma in valuta locala sau in valuta contului. E un big no-no chestia asta, peste tot.
Fac si eu un calcul la sumele voastre pe 2 carduri (Visa Electron si MC Gold BT) la care imi stiu comisioanele
La 7025 peso mexicani, cursul de astazi:
Visa E: 1475.58 RON + 2.5 RON = 1478.08 (total, extras din cont)
MC Gold: 1576.35 RON + 3.5 RON = ~1579.85, pentru ca suma e blocata azi in Peso si debitata dupa cateva zile la cursul care o sa fie…atunci.
Aici nu am gasit la BT cursul pentru peso mexicani, dar am luat cursul JPY ca si comparatie (vanzarea e la pretul google, asa ca am mai pus 1 ban la peso, approx):
E o diferenta mare, de 101 RON.
Daca as calcula MC-ul la cursul Visa de ex (si nu al bancii) ar fi fost 1493.5, cu tot cu faptul ca la MC am 2%+3.5 RON vs 1%+2.5 RON
Morala:
Aveti cate un card de toate felurile. Visa, Visa Electron, MasterCard (asta e sfant oricum)
O alta chestie care imi place la BT:
MC Gold (si Mondo) sunt tehnic carduri de credit, embosate, tot ce vrei. Dar ele sunt de debit.
Insa chestia asta te poate salva la o plata offline (de ex, plata manuala cand se ia curentul la hotel, in avion, etc… practic, peste tot unde accepta doar carduri de credit).
De avut mai am un Revolut, dar sincer e cam tampitel. Au taxe 0 pe luna la retrageri de pana la 800 RON apoi 2%. Partea buna ca schimba la curs FX si ca poti avea conturi in multe valute, cardul va retrage din cel mai plin cont. Partea proasta e ca au un support tare dubios si, precum ING (je suis ING 🙁 ) multe probleme tehnice in ultima perioada. Alte chestii faine sunt OP-urile SWIFT/ BIC internationale moca, partea proasta e ca nu prea ai voie sa primesti bani de la persoane terte (WTF).
Am lucrat si cu RZBR insa meh… de ING m-am ferit mereu 😀
Oricum, sa stii ca sunt multumit de comisioanele din RO. Cand fac comparatii cat platesc altii (gen, 2-3% comision + 5€/$), plus taxe lunare de administrare cont, administrare card, etc… lasa, noi inca stam binisor. S-ar putea sa stam mai binisor daca bancile ar fi mai transparente.
ps. sa stii ca fix aseara ma gandeam si eu sa scriu ceva despre, ma rog, nu despre comisioane, ci despre importanta tipului de card, beneficii, etc… Nu credeam ca in secolul XXI o sa folosesc relieful de pe cardul embosat, ei uite ca am facut-o :))
Pentru mine aseara a fost oarecum mai mult un soc. Am intrat in contul business, culmea, ca sa platesc taxe si impozite, si m-am gandit sa ma uit daca au taxe si care sunt. Si cand am inceput sa facem calcule, woow, am ramas surprinsi. Sunt curioasa sa intru intr-o banca in Guatemala si sa vad care este rata de schimb euro si dolar in quetzal.
„Oricum, sa stii ca sunt multumit de comisioanele din RO. Cand fac comparatii cat platesc altii (gen, 2-3% comision + 5€/$), plus taxe lunare de administrare cont, administrare card, etc… lasa, noi inca stam binisor. S-ar putea sa stam mai binisor daca bancile ar fi mai transparente.”
Eu sunt in Canada si mai am un cont la BCR in Romania. Trebuie sa spun ca in Canada pot sa numar pe degetele de la o mana de cate ori am platit comision de administrare la cont in 18 ani. Daca pastrez o limita minima in cont, acum e de CAD$2000, am dreptul la 12 operatiuni gratis. Platesc tot ce se poate pe credit card (am cash back de 1.5%) si scot din cand in cand bani de la automatul bancii ca sa am cash. Pentru platile in alte valute am un credit card VISA ce nu are comsioane bancare (foloseste cursul VISA) si cash back de 1%. Pentru scos banii in straiantate am un prepaid mastercard (gen revolut) care nu are nici un fel taxe. Sotia a reusit sa scoata bani in Romania de la ATM fara sa plateasca taxe la cursul mastercard.
In Romania in schimb platesc comisioane peste comisioane: taxa de administrare la contul curent in lei, la contul in Euro, 1% daca vrei sa scoti bani la ghiseu (nu exista asa ceva in Canada), comision BNR daca vrei sa trimiticuiva bani. Ca sa nu mai vorbesc de birocratie: sotia si fiul meu care sunt imputerniciti pe cont sa scoata bani nu pot sa schimbe tipul contului, numai eu ca titular pot, (e)token-ul, 3dsecure care complica mult lucrul cu contul si platile pe internet.
Sper ca atunci cand o sa apara Revolut in Canada o sa pot sa folosesc/aduc banii usor din Romania.
Cat despre ING a fost si in Canada, dar dupa criza din 2008 a trebuit sa vanda business-ul din America de Nord. Cand au aparut au venit cu un concept revolutionar. Fara oficii si nici un fel de taxe. In Romania vad ca s-au adaptat la mediul local cu taxe mari si multa birocratie.
Din fericire o sa ajunga curand Revolut si in Canada https://www.revolut.com/ca/?lang=ro
Dar nu il puteti comanda ca din Romania? Ca adresa de livrare poate sa fie oriunde in lume.
Cursul bancii este valabil la tranzactii in cont sau l casa de schimb a bancii. La tranzactiile cu cardul in alta moneda se aplica cursul de schimb VISA sau MasterCard, nu cel al bancii.
Well, nu mereu.. am detaliat putin mai sus.
Din cate vad la ei ambele carduri deconteaza banca in valuta retrasa si nu Mc/ Visa.
La mine la Visa Electron schimba Visa si trimit in decontare RON (deci, pe toate extrasele imi apar doar RON, sumele sunt blocate direct in RON si alea raman)
La MC Gold (MC World) in schimb imi trimit spre decontare sumele in valuta extrasa/ platita. Si daca e vineri de ex, suma va fi decontata luni/marti (la cursul din ziua decontarii).
Cred ca problema la ING e faptul ca trec prin ING NL. De aia schimba din valuta „exotica” in EUR si apoi in valuta „minora”. Si asa, castiga mult din comisioane.
Am avut probleme cu articolul postat anterior, dar cineva apucase sa lase acest comentariu. Multumim Diana.
ING practica doua cursuri valutare (singura banca cu asemenea mizerie) asadar orice tranzactionare in alta momenda decat lei din contul de lei trece prin cursul cel mare al lor ,solutia: cont in euro/dolari iar orice retragere de numerar va fi taxata doar cu comisionul de retragere care este fix la ING lucru ce avantajeaza tranzactiile pe sume mari ! ING are comisioane mari si curs valutar execrabil ..daca esti calator ,o banca cu un curs bun si comisioane ok este BT (am conturi la ambele banci) !
https://www.ing.ro/ing-in-romania/informatii-utile/curs-valutar
Inca nu ati inteles ca ING doar pare o banca a oamenilor inteligenti 🙂
Pentru schimbat bani nu e OK.
Eu lucrez cu BRD si AlphaBank, prima pentru ca imi da Mastercard si a doua pentru ca imi da Visa si are cursurile de schimb cele mai bune.
La POS intotdeauna trebuie sa ceri plata in moneda locala, pentru ca schimburile se fac la cursul Visa si Mastercard + comisionul bancii. Daca selectezi plata in USD sau EUR schimbul valutar se va face la cursul bancii de acolo ( care e mult mai prost )
La bancomat este la fel, doar ca se mai adauga un comision al bancomatului ( 20-25 lei pe retragere ) deci convenabil este sa scoti bani o singura data sau de putine ori.
Cursurile sunt aici: https://www.visaeurope.com/making-payments/exchange-rates si https://www.mastercard.us/en-us/consumers/get-support/convert-currency.html
Iar tarifele si comisioanele bancilor:
Alphabank: Tranzacţii în străinătate a) Retragere numerar la ATM 1 % (minim 4 euro)
BRD: ATM alte bănci din străinătate/ ghişeu/POS alte bănci din străinătate 1.5% +10 lei sau in valuta 1.5% + 3 usd / 1.5% + 3 eur
Deci e bine sa eviti BRD 😀
Lista cu schimburile bancilor o gasesti aici: http://www.valutare.ro/curs/curs-valutar-banci.html si poti ordona dupa cumparare EUR. Alphabank este stabila acolo de cativa ani, sunt client de 3 ani, nu te hazarda cu idea bank 🙂
ING nu este in nicio lista pentru ca cere express excluderea 🙂 Inteligent, nu? Am fost client ING 7 sau 10 ani si nu vreau sa mai aud de ei.
Nu vreau nici sa ii apar, dar macar sunt rapizi.
Si uite, e bine sa avem fiecare carduri la banci diferite. In Myanmar Raif nu functiona. Aici, in Guatemala la fel.
Am vrut sa ma mut de la ing, dar dupa ce am prospectat am ramas tot la ei. Pt ca ma si grabeam si nu aveam timp sa astept 3 sapt o deschidere de cont care la ing s-a rezolvat in 20 de minute. Si-am plecat si cu cardul contului acasa.
unde dureaza 3 saptamani o deschidere de cont 😀
Oamenii care se grabesc scot banul din buzunar, e regula capitalismului..