• Menu
  • Menu

Cât costă să scoți bani de la bancomat în străinătate

Ăsta mi se pare un subiect destul de puțin abordar. Abordăm partea financiară și multitudinea de aspecte pentru călătorii. Câți bani să iau la mine?, cât mă costă cazarea? și altele asemenea. Dar e cazul să începem să povestim și despre costurile care nu sunt chiar în meniu. Ca bacșișul ăla de 20% pe care îl strecoară nemeritat chelnerul în notă.

Unul dintre costurile mai puțin vizibile, sau calculate, ale unei călătorii este cel legat chiar de schimbarea banilor în monedă locală. Sau cât costă să scoți bani de la bancomat în străinătate. Și vom face un exercițiu aplicat pentru Guatemala. Să-ți spunem cât ne-a costat să scoatem bani de la bancomat. Și cât ne-ar fi costat să schimbăm euro.

Cât costă să scoți bani de la bancomat în străinătate

Facem exercițiul ăsta pentru banca pe care o am eu momentan, ING. Pentru contul business de pe care am retras recent bani și pentru țara în care ne aflăm – Guatemala. Toate costurile astea variază în funcție de tipul contului pe care îl ai, banca la care ești și țara în care ești. 

(mai jos găsești exemplu și pentru contul personal, pentru Mexic)

Pentru că bancomatul nu ne-a permis mai mult, am retras 2000 de quetzali (moneda locală).

Taxe plătite pentru o tranzacție

În Guatemala trebuie să plătești o taxă pentru fiecare retragere. Probabil și de aici limita maximă de retragere. În cazul bancomatului de la care am scos noi această taxă a fost de 22.7 lei. 

La aceasta s-a adăugat încă o taxă ING de 17 lei. 

În total 40 de lei taxe!

Rata de schimb

ING a avut rata de schimb pentru euro de 4,79 pe 9 decembrie. Eu am înțeles că a crescut euro, dar wooohoo băieți, oare nu exagerăm NIȚEEEEL? Așadar a fost 1138 de lei. 

Dacă pur și simplu schimbam 2000 de quetzali, plăteam 1069 de lei. 

Adică am plătit 69 de lei doar pe rata de schimb! Așa cum se poate vedea, dacă taxele și comisioanele pot să fie uneori usturătoare, cea mai dureroasă este rata de schimb.

Astfel am plătit taxe, comisioane și diferență de rată de schimb de 109 lei în total. 10% din suma totală!

 

Pentru contul personal ING, pentru retrageri în Mexic

Dacă ești tot la ING și ai un cont normal, de salariu, uite cât costă să scoți bani de la bancomat în străinătate.

De amuzament m-am dus și în contul curent pentru a vedea ce se întâmplă pe acolo. Am găsit, așa cum mă și așteptam, tot un curs de schimb nebun. Pe 20 noiembrie de exemplu cursul lor era 4,8 lei.

Noi am scos 7000 de pesos, deci cei 25 în plus din tranzacția de mai sus sunt o altă taxă. Care e minoră. Înseamnă 5 lei.

Pentru că este cont personal și am avut făcute plăți trei luni la rând, teoretic am costuri de retragere zero peste tot în lume.

Daaar pentru tranzacția de mai sus am plătit oricum 64 de lei în diferență de curs valutar! Cum? Păi 7025 de pesos în lei înseamnă 1456 de lei. Așa cum se vede în poza de mai sus pe noi ne-a costat 1520 de lei.

Pentru tranzacția asta și cei 7000 de pesos cash primiți, am dat cu 69 de lei mai mult.

Cât pierdeam dacă schimbam direct euro?

Ca să fie tacâmul complet am făcut și acest calcul. Pe aici am găsit să schimbăm quetzalul cu 7,5. Rata oficială este 1 euro=8,6 quetzali. Așadar, am fi pierdut 36 de euro la suma de 2000 de quetzali. 

Update suntem intr-un satuc. Cu atat am gasit sa schimbam la case de schimb, nu la banca.


E mult? E puțin? Mi se pare destul de mult. Nu am o soluție. Nu poți merge cu banii la ciorap prin lume. Și cu atât mai puțin prin unele țări din zona asta.

Dacă te gândești că suntem noi departe și din cauza asta ne costă mult, mmmnope. Cursul de schimb rămâne. Chit că scoți bani în Nigeria sau Bulgaria.

Următorul pas? Să caut cât mai multe soluții creative pentru a evita pe viitor aceste taxe. Dacă le ai deja (soluțiile, că taxe avem și noi), le așteptăm.

Ce trebuie să rețineți voi? Că de fiecare dată când plecați undeva trebuie să mai aveți ceva bani în plus. Nu de alta, dar 20 de euro pot să fie bani mulți atunci când nu mai ai deloc.

Și întrebare

Tu la ce bancă ești și ai idee ce curs de schimb pentru tranzacții de genul are banca ta? Suntem curioși. Ai o preferință din punct de vedere taxe și comisioane? Care este cea mai avantajoasă bancă din România pentru călători?

Raiffaisen, banca lui Alex, pare de exemplu că are rate de schimb ceva mai decente (4,72 lei pt un euro).

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

15 comments