• Menu
  • Menu

Buget de călătorie. Cât ne-a costat și ne costă viața de nomad digital!

Prima curiozitate a oamenilor este legată de bani! Cât costă? Cât m-ar costa? Cât v-a costat pe voi? De unde banii?

La mai bine de un an de când ne-am început viața asta, putem să venim cu niște concluzii. Niște sume, grafice pentru primele două luni de călătorie. Cât să vă puteți face o idee despre ce înseamnă să călătorești!

O vreme am ținut liste și exceluri cu fiecare lucrușor pe care am dat banii. Dar apoi am obosit să mai facem asta! Nu poți să-ți trăiești toată viața într-un excel!

Cu câți bani ați plecat de acasă?

Am plecat de acasă cu 5 sau 6000 de euro! Atât aveam în conturi la acel moment, suma exactă nu o știm nici noi! Am mai spus. Ținem banii în mai multe conturi, împrăștiați! Înainte să plecăm am mai făcut și niște investiții și am pierdut puțin șirul!

Câți bani am cheltuit în Filipine (și pe ce)?

Am stat 3 săptămâni în Filipine care ne-au costat 871 de euro! Pe amândoi! Nu știm nici noi exact cum, pentru că am fost la relaxare și vacanță! E destul de puțin iar Palawan nu e o destinație neapărat ieftină. Am luat tururi, am mers și turistic, am mâncat burgeri.

Ca să vă faceți o idee, vă arăt și prețul a câteva produse. Poate costă 2 euro jumate un Gatorade, dar pentru mine băuturile din categoria asta și nucile de cocos mă salvează de deshidratare!

Principalele 3 categorii sunt cazarea, mâncarea și distracția. La distracție se adaugă și tururile luate. Pentru transport e bine să precizăm că aveam luate deja biletele de avion în Filipine și spre Thailanda (destinația următoare).

Câți bani am cheltuit într-o lună în Thailanda?

Apoi am plecat spre Thailanda unde am ținut socoteală doar pentru prima noastră lună de călătorie. Am stat și la hotel de cinci stele, chiar aveam nevoie după Filipine! Astfel o lună de Thailanda ne-a costat pe amândoi pe la 1600 de euro. Din care minim 400 puteam să economisim dacă alegeam alte unități de cazare, mai ieftine!

80 de euro pentru un hotel de cinci stele nu e rău deloc! Dai la noi mai mult pentru o noapte în Poiană!

După cum se vede și transportul a costat ceva mai mult! Noi ne-am plimbat pe patru insule, am stat și prin Bangkok o vreme iar când te plimbi mult, costurile îți cresc!

Dar na, eram încă liberi și în vacanță! Hai să vedeți și câteva prețuri!

Apoi, din cauza accidentului din Pai, ne-au scăzut și costurile pentru că nu am mai putut face mare lucru. Iar în Pai plăteam 200 de baht amândoi pentru o cameră! Adică 5,4 euro!

Citește și acest articol, despre următoarele luni în Asia.

Buget de călătorie: 2 luni în Thailanda și 2 Laos

 

Totuși cum ne-am permis să stăm plecați atât de mult timp?

După ce am obosit să fim în vacanță, să împachetăm și să ne mutăm mereu, am început să căutăm gazde prin Work Away! Iar de aici costurile noastre au scăzut dramatic.

În primul rând am cheltuit mai puțini bani pe cazare. În Luang Prabang aveam o cameră foarte drăguță și micul dejun asigurat! Am povestit aici despre experiență! Începusem să lucrăm ceva mai mult, așadar ne-a prins bine voluntariatul.

O cameră asemănătoare cu cea în care stăteam noi era închiriată cu 20-30 de dolari. Ipotetic vorbind, am economisit 900 de dolari + micul dejun, cheltuieli cu spălatul rufelor și altele.

Oricum, după cum se vede, cheltuielile cu cazarea sunt cele mai mari! Eliminând această „problemă”, costurile încep să scadă! Dacă vrei să stai mai mult de 2-3 luni, poți lejer să închiriezi un apartament. Ai șanse mari să nu plătești chirie mai mult decât în București de exemplu!

În Vietnam la Woodstock Beach Camp aveam asigurat totul. Băuturi, cazarea, 3 mese pe zi, scuterele, excursiile. Aveam și mai multă responsabilitate, locul fiind condus doar de voluntari. Aveam ajutorul angajaților localnici pentru bucătărie și curățenie iar tot noi îi coordonam! A fost o aventură. Noi nu vorbeam vietnameză, ei nu prea vorbeau engleză!

În perioada petrecută în Vietnam pe insula Cat Ba am cheluit vreo 42 de euro amândoi! O lună! Două persoane! Motiv pentru care am și decis să mai cumpărăm echipament. Adică un laptop mic. Nu știm exact, dar cât am stat în Vietnam probabil am cheltuit amândoi cu tot cu laptopul cumpărat vreo 350 de euro!

Apoi în Filipine nu am cheltuit iar mai nimic. Cazare aveam, motocicletă aveam și nu prea o foloseam, mâncare aveam!

Cât am muncit?

La început nu așa mult. Munca s-a rezumat la blog și video. Mai intram din când în când pe Upwork, dar nu am acordat prea mult timp în a căuta activ de muncă! Asta pentru că aveam rezerve și am preferat să călătorim.

Avantajul vieții de nomad digital este că poți alege volumul de muncă pentru o zi. Pot să fie 2 ore, patru, sau un job full time! Depinde doar de câte resurse ai nevoie!

De unde diferența de bani?

Așa cum v-am spus noi și muncim în timp ce călătorim. Diferența până la aproximativ 10.000 de euro (și peste) cât credem noi că am cheltuit amândoi cu totul în acest an a venit din diversele contracte de colaborare.

Sumele nu sunt exacte pentru că nu suntem obsedați în a ține o evidență, ba chiar abordăm subiectul cu destul de multă lejeritate. Ținem finanțele în conturi diferite pentru că noi considerăm că sunt mai în siguranță așa!

Mie mi se pare puțin! La un calcul rapid, 10.000 de euro înseamnă 833 de euro pe lună amândoi media pentru acest an! 416 euro pe lună fiecare! În Myanmar iar nu e ieftin și am fost într-o continuă mișcare încercând să vedem cât mai mult.

Știm că ne-ați „înjurat” și că vă întrebați des oare cât costă toată nebunia asta! Bine, e de precizat că noi am fost prin Asia de Sud Est. Mai e de precizat că depinde și de fiecare! Știm oameni care călătoresc și cu mult mai puțin! Evident, și cu mult mai mult!

Poți să citești aici despre mare parte din lucrurile pe care le-am făcut în acest an!

Advertorialele pe blog

Articolele pentru care primim bani pentru a le scrie sunt marcate mereu cu semnul (P) în titlu. Nu într-o categorie sau anunțat la final! Recomand des lucruri pentru că îmi ies în cale și mi se par faine! Mă entuziasmez rapid și îmi place să duc vorba mai departe! De cele mai multe ori sunt produse, firme, servicii pe care le folosim și noi. Sau de care ne place.

De câți bani ai avea tu nevoie?

La această întrebare nu vă putem răspunde noi! Vă putem spune că am ales mereu locuri de cazare decente, dar nu mereu de lux. Am stat cel mai mult în locuri de cazare basic: curățenie, pat, baie în cameră și cam atât! Găsești în videourile nostre de pe Youtube diverse exemple!

De asemenea am povestit pe blog și despre multe dintre locurile de cazare, prețuri, starea în care le-am găsit noi!

Dacă te pregătești să iei lumea mare în piept, dacă vrei să mergi într-o vacanță exotică în Asia de Sud Est și habar nu ai câți bani să pregătești, articolul ăsta ar trebui să te ajute!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

13 comments