• Menu
  • Menu

Experiența Work Away – prima săptămână – jurnal de călătorie

Work Away este un site care îți oferă posibilitatea de a face voluntariat. Mulți oameni când spun voluntariat se gândesc direct că hrănim sau ajutăm copii. Nu e chiar genul acela de voluntariat. Am povestit și aici despre Work Away și ce este el.

Ce facem noi aici?

Stăm la o vilă micuță din Luang Prabang, Laos. Sunt 10 camere, din care una este a noastră iar înca una a fost transformată recent în birou. Avem camera noastră cu baie privată, acces la bucătărie, frigider, micul dejun, folosim gratis mașina de spălat, dar și detergentul și balsamul de rufe :).

În schimbul acestora și al faptului că ne simțim ca acasă, noi ajutăm cu treburile. Mai exact cel mai des ne ocupăm de micul dejun, între 7:30 și 10:30. Asta înseamnă că ne ocupăm să facem cafeaua, să servim clienții, dar să și pregătim mâncarea iar apoi să strângem. În ziua cu numărul doi am avut o masă de 12 clienți care se tot vânzoleau.

Ne-am descurcat chiar foarte bine, mai ales că nu prea mai făcusem asta nici unul dintre noi.

Nu suntem singuri. Vila mai are încă vreo 6 angajați cel puțin, în afară de cele două familii care dețin afacerea. Când e panică mare, toată lumea ajută și face de toate. Inclusiv Rachel și Susie, proprietarele. Stephen, soțul lui Susie meșterește mereu pe aici la diverse. Tot ele sunt cele care stau cel mai des și la recepție, mai ales dimineața. Nu știu dacă o să vă explic în postarea asta pe lung de ce sunt și ele mereu aici, pe scurt pentru că localnicii sunt foarte înceți și se pierd repede. 

Așadar în fiecare dimineață, o zi eu, o zi Alex, ajutăm la asta. Sunt dimineți ca cea în care am avut 12 oameni la o singură masă, sunt dimineți în care facem cafeaua și pregătim de mâncare doar pentru noi, sau dimineți în care e un flux constant de clienți, cu pauze de vreo jumătate de oră cel puțin între ei.

În dimineața mai aglomerată am avut în total maxim 15 oameni. A fost vânzoleală și ceva mai agitat o vreme, dar în rest destul de slow.

Eu, dacă tot mă trezesc la 7 jumătate și nu fac nimic nimic, nici pe internet nu se întâmplă așa multe lucruri la ora aia, după ce îmi beau cafeaua și mă bucur de priveliște, poate dau puțin cu mătura pe terasă, îmi mai fac de lucru.

Culmea e că de când suntem în Laos am devenit o persoană foarte matinală. Așadar acest trezit la ora 7 jumătate nu îmi dă deloc bătăi de cap (explic eu în articole viitoare și asta).


Ce altceva mai facem aici?

Din când în când stăm și la recepție! Mie asta îmi place mult, pentru că acolo e mai interesant :). Proprietarele au tot felul de sisteme de management și control, exceluri cu programul angajaților, schema camerelor, rezervări făcute cu foarte multe luni înainte și tabele pregătite asemenea.

Rachel este din America, Susie din Australia. Amândouă au călătorit și locuit mult prin Asia cu munca până să se mute în Laos. În paralel cu toată nebunia asta deschid și o fermă de lactate de bivoliță! Oh, cu puțin noroc o să mănânc mozzarela home made!

De la recepție așadar controlezi tot ce se întâmplă! De la confirmarea rezervărilor până la oferit informații clienților, chemat taxi pentru ei, comenzile de mâncare. Se întâmplă uneori să existe overbooking-uri. Sunt doar 8 camere disponibile iar atunci când clienții existenți decid să mai stea, riscă să se suprapună cu cei care au rezervat de seara pentru ziua următoare sau chiar în dimineața respectivă. Chiar azi am avut o situație, iar cei care erau la noi deja nu puteau fi dați afară pentru că au avut și un accident cu scuterul și erau răniți.

Nu facem piața și nu facem curat în camere. Așadar ne place aici și pentru că avem o grămadă de timp la dispoziție, dar și pentru priveliște și pentru că avem lucruri noi de învățat. E foarte fain să interacționăm, dar să și lucrăm cu localnicii. În plus, în diminețile în care simt, stau la povești cu călătorii.


De ce au nevoie de Work Away?

În principiu pentru că este nevoie de ajutor, chiar și acum în afara sezonului Villa Merry 1 este plină și rezervări se fac și cu luni bune înainte. Pentru Crăciun și Revelion, pentru anul 2017 chiar!

Localnicii se pierd rapid. Dacă au prea mulți clienți, dacă trebuie să facă mai multe lucuri în același timp, dacă trebuie să respecte în mod constant niște reguli, dacă îi iei prea tare.

Prezența noastră aici îi ajută și în interacțiunea cu oaspeții care uneori pot să fie cu adevărat bădărani gratuit. Nu o să înțeleg niciodată de ce oamenii sunt așa. Ce-i drept și Laos este o țară în care lucrurile merg ușoooor, trebuie doar să ai puțină răbdare.


Sunt multe de spus și povestit și despre gazdele noastre și despre cum decurg lucrurile. Poate facem un live pe Facebook pe tema asta și povestim. Ca să ne facem temele poți lăsa întrebări pentru noi în comentarii.

E prima experiență pentru noi și este una reușită! I like it!

Ah, iar în una dintre zile, în timp ce eram la recepție, mi s-a făcut dor puțin de birou și dat mailuri și să mă simt eu bine și „călare pe situație”. Mi-a trecut, dar a fost o amintire tare bitter sweet. Nu cred că îmi e dor să mă închid într-un birou, e bine afară, la aer, învățând lucruri noi și făcând lucruri pentru noi. Sunt tare mândră de Alex și ce face cu videourile. Acum învață și el, așa că orice, nu se face repede. Încă!

Vă pupăm din Luang Prabang, Laos! :))

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 comments