Așa cum v-am promis, în fiecare marți încerc să vă prezint încă un om și stilul lui de viață nomadic. I-am spus #NomaziiZilelorNoastre. Întâmplarea a făcut ca fix primele trei interviuri să fie cu fete. O să mai urmeze cupluri, dar și doar băieți. Oare sunt fetele ceva mai curajoase și mai dispuse să își schimbe viața?
Găsești aici interviul cu Anca și aici interviul cu Gloria. Azi stăm la povești cu Raluca Elena Rogoz care de câteva luni este prin Bali. Cum, de ce și ce face ea acolo aflăm în rândurile de mai jos.
Salutare, aş vrea să te prezinți prima dată puțin pentru cititorii lipa lipa
Sunt Raluca, om de comunicare la baza, antreprenor, pasionata de branding, dezvoltare personala si evident, calatorii. Desi ma cunosc destul de bine, imi place sa imi testez deseori limitele si intotdeauna dau tot ce am mai bun pentru a le depasi. Prietenii imi spun ca provocarile fac parte din ADN-ul meu Imi place sa descoper oameni, sa caut inspiratie in povestile lor si sa ma las cucerita de farmecul fiecarui loc care îmi iese în cale; de lucruri ma atasez foarte rar.
De mica m-a atras creativitatea si necunoscutul, de aici si industria in care am ales sa lucrez. Ma bucur enorm de libertatea pe care o am, de faptul ca pot sa fac research pentru un proiect din parc sau ca ma pot intalni cu colegii mei pentru un brainstorming, la piscina. Nu as putea vreodata sa lucrez intr-o corporatie, sa stau inchisa intr-un birou sau sa nu vorbesc cateva ore cu cineva. Pentru mine, asta ar fi pedeapsa suprema
Când ai început sa prinzi gustul călătoriilor?
Inca de la 9 ani, ai mei obisnuiau sa ma trimita in excursii, cu autocarul, in Europa sau prin tara. Si asa, incet – incet, anul asta o tara, anul viitor alta, am inceput sa fac din asta un obicei. La inceput, calatoream in fiecare vara. Apoi am inceput sa prind gustul concertelor si imi planificam cate o vacanta in jurul unui mare show, in Europa. Dupa care s-a adaugat obiceiul de a-mi sarbatori ziua de nastere intr-o tara in care nu fusesem pana atunci. Pana am ajuns in punctul in care imi planificam cate un city-break in fiecare luna. Atunci am realizat ca nu pot sa stau locului si ca freamata in mine dorinta de a explora mai mult si mai mult
Cum ai hotărât că vrei să îți dai demisia de la job si să lucrezi remote?
La finalul lui 2015 am realizat ca ma apropii de 30 de ani si ca inca nu am vazut mai nimic din lumea asta ataaat de mare. In acel moment mi-am propus ca pana la sfarsitul lui 2016 sa ma mut de tot in Zanzibar. Nici acum nu inteleg de ce m-am gandit la acea destinatie.
Dar, cum viata are modul ei de a aranja lucrurile, spre binele nostru, plecarea in Zanzibar nu s-a concretizat si asa am ajuns, la inceputul lui 2018, sa ma imbarc „doar dus” spre Bali, despre care stiam ca este una dintre destinatiile preferate ale nomazilor digitali, dar si un loc unde m-as simti in siguranta singura.
Nu mi-am dat demisia, ci doar am schimbat biroul, tara din care lucrez…si fusul orar.
Dupa ce in 2017 am colaborat cu 4 clienti exclusiv pe Skype, am realizat ca pot face asta de oriunde, atat timp cat ma adaptez fusului lor orar. Si asta am facut.
Cum au reacționat cei apropiați la ideea asta?
De la familie si prieteni, pana cunoscuti sau straini, toti m-au incurajat si sprijinit in aceasta decizie, ceea ce a facut plecarea mai usoara. Chiar si bunica, care nu cred ca intelege cat de departe sunt de ea, mi-a sustinut decizia.
Am fost placut surprinsa de numarul mare de oameni care mi-au impartasit ca au acelasi vis, de a calatori in lumea larga. Dar si mai placut suprinsa de faptul ca ii inspir pe ceilalti sa actioneze in directia viselor lor.
Care a fost pentru tine momentul cel mai dificil?
Zilele dinaintea plecarii au fost cele mai grele. Au fost multe momente cand mi-am pus la indoiala decizia si ma „agatam” de orice detaliu al vietii mele de pana atunci. Ca sa-mi fie mai usor, imi repetam mereu ca pot oricand sa ma intorc, in caz ca nu ma voi acomoda. Dar nu e cazul.
Cu ce te ocupi acum? Din ce câştigi bani?
Sunt extrem de norocoasa sa pot face in continuare ceea ce am facut si pana acum, cu si mai mare pasiune: branding. Lucrez impreuna cu o echipa creativa si dedicata, care inca este in Romania. Dar ii astept si pe ei, cat de curand, sa mi se alature.
Care sunt pentru tine provocarile genului asta de viață?
Un stil de viata „nomad” te invata ce inseamna non-atasamentul si bucuria de a trai in prezent. In drumurile mele, am cunoscut oameni minunati, cu care am avut ocazia sa impart experiente unice. Insa, fiecare are calatoria lui, asa ca tot ce putem face e sa ne bucuram unii de altii si apoi sa ne vedem de drum, imbogatiti.
Ce planuri de viitor ai?
Am invatat acum ceva timp sa nu-mi mai fac planuri, ci doar sa ma bucur de ceea ce vine spre mine. Asta e singurul meu plan.
Ce sfaturi ai pentru cei care ar vrea sa pornească pe acest drum?
E mai usor decat pare! Mult mai usor. Noi suntem singurii care ne limitam si credem ca a calatori implica costuri sau resurse enorme. Lumea a evoluat enorm si acum este mai simplu ca niciodata sa lucrezi remote. Chiar daca pentru o luna – doua, nu pentru intreg anul.
Odata ce iti extinzi orizonturile, realizezi ca ai mult mai multe oportunitati profesionale decat cele pe care le vezi in acest momente. Ai nevoie doar de o doza de curaj si multa incredere in tine insuti pentru a face acest pas.
Like they say: Just do it :))
Vedeți, atât de simplu. Te culci pe-o idee și te trezești cu un vis!
Travel & love, love to travel!
Leave a reply