• Menu
  • Menu

Pregătiri pentru viața de nomad digital

Am hotărât să începem o viață de nomad digital și am realizat că avem câteva lucruri de făcut până la plecare! În primă fază am calculat câți bani aveam deja economisiți, ne-am gândit ce traseu am vrea să urmăm apoi am făcut liste pentru lucrurile pe care le avem de făcut. Am făcut mult research, am citit mult, a fost nevoie să ne setăm multe conturi pe diferite platforme online, să luăm decizii. În încercarea de a vă ajuta și pentru a înțelege cam ce presupune o decizie de genul ăsta, venim cu acest prim articol.

Despre ce înseamnă un nomad digital poți să citești aici.

În viitor pentru fiecare punct de aici, dacă este cazul, vom detalia cu prețuri exacte și alte informații mai detaliate!

Strânge bani

Ca să fim mai eficienți (decât eram oricum deja) ne-am calculat cheltuielile fixe și pe care nu le puteam „fenta”. Întreținere, abonamente, electricitate etc. Fiecare are altă schemă de cheltuieli obligatorii lunare (poate plătiți rate sau chirie) . Apoi ne-am alocat un buget zilnic de cheltuieli pentru mâncare și altele (pentru perioada până la plecare) iar diferența de bani pe care îi luam lunar a fost pusă la păstrare. Fără scuze, fără „dar”. Când primeam salariul prima dată puneam banii la păstrare, apoi cheltuiam ce aveam de cheltuit!

Am calculat în felul acesta câți bani mai putem să economisim până la plecare și cu aceste calcule ne-am întrebat dacă suntem confortabili cu suma.

Pentru o viață de nomad digital dacă nu ai deja proiecte pe cont propriu, foarte clar e bine să ai o sumă de bani mai mare economisită! După toate calculele astea am început să facem si bugete fictive de cheltuieli la fața locului. Pe luni și zile. Buget pentru mâncare, distracție, dormit!

Gândește în linii mari un traseu

Nu poți pleca la drum și nici nu ai cum să aproximezi cheltuielile dacă nu ai idee pe unde ai vrea să mergi. Una e să strângi bani pentru Australia sau Noua Zeelandă, alta e să plănuiești o escapadă mai lungă în Asia.

Știam de la început că spre Asia de Sud Est vrem să mergem. Am început să facem research și am și stabilit câteva destinații. Am scris despre asta aici, dar la vremea respectivă nu știați ce e cu avalanșa asta de articole despre Asia. Am stat trei zile în Dubai, apoi urma Palawan. Aici găsisem și o gazdă pe Work Away, așa că biletul de plecare spre Thailanda l-am luat după trei săptămâni de ședere. Ghinionul a făcut că la scurtă vreme după ce ne-am luat biletele și am aplicat pentru viza de două luni de Thailanda, gazdele ne-au anunțat că trebuie să închidă hostelul.

Astfel noi am rămas „blocați” trei săptămâni în Palawan și nici nu mai există alte oferte de work away pe insuliță.

Nu e rău. Avem trei săptămâni de vacanță / relaxare combinată cu muncă în limita internetului disponibil.

Care e traseul nostru

După cum am mai precizat. Am fost în Dubai, stăm până pe 7 martie în Palawan și avem viză de Thailanda pentru două luni (putem extinde până la trei). De ce așa de mult în Thailanda? Pentru că fiind deja atât de turistică și după researchul nostru, aici avem cele mai multe șanse să găsim oferte de Work Away. Vrem să stam mai mult într-un loc, să ne simțim ca localnicii și să vedem cum ne descurcăm. Apoi vrem să luăm la rând țările din apropiere, cel puțin câte o lună fiecare.

Asigurarea de călătorie

În afară de proiecțiile financiare care pot să se aplice sau nu la fața locului, am hotărât că ținem mult la noi și sănătatea noastră și că nu plecăm fără asigurare de călătorie. Am mai povestit puțin despre asta și în articolul acesta! Momentan le avem făcute pentru șase luni, putem să prelungim și am avut grijă să includem și sporturile, mai ales că s-au mai auzit povești de bărci răsturnate, măsele care dor și trebuie neapărat tratate sau, să sperăm că nu o să fie cazul nostru, boli contactate ce trebuie tratate! Dacă te tentează viața de nomad digital, trece pe lista de cheltuieli neapărat asigurarea de călătorie!

Vaccinare

Când plec doar în vacanță 2-3 săptămâni nu țin mereu neapărat să mă vaccinez. Fiind acum vorba de mai multe luni, pentru că suntem doi și multe boli se pot transmite foarte ușor și de la unul la celălalt, de data asta chiar am făcut tot ce era nevoie să facem! Îți recomand să nu lași pentru ultimul moment etapa asta. E bine să te apuci de ea cu cel puțin o lună înainte de plecare.

Noi am și avut surpriza neplăcută să descoperim că nu există pe piață. Luasem legătura cu un doctor (vă pot da contactul în privat) care ne-a recomandat ce vaccinuri să luăm și ne-a trimis la Farmacia Academiei unde în mod normal găsești de toate. După ce achiziționam cele necesare urma să mergem la el pentru administrare. Reduceam astfel din costuri.

Fix când ne-am apucat de asta erau probleme cu stocurile. Nici măcar această farmacie nu avea ce ne trebuia nouă. Până la urmă am mers la Victor Babeș unde am făcut două din listă, vaccinul de hepatită l-am cumpărat noi (pentru că ei nu îl aveau). După cum spuneam – chiar erau probleme mari cu stocurile!

Noi ne-am folosit și de acest tool pentru a decide ce injecții să facem! Tot de aici se informează și doctorii. Poți merge pe schema extinsă sau restrânsă, depinde de tine și locurile prin care vrei să mergi!

Echipament

Nu știu cum s-a făcut că fix înainte de plecare nu mai aveam de niciunele! Camera foto nu mai era aliniată cu așteptările, laptopul lui Alex era prea mare și ceda încet, dar sigur, al meu oricum era crăpat și instabil! Am și avut noroc de ajutor din partea celor de la Samsung. Momentan nu am mai cumpărat altă cameră, telefoanele ne ajută mai mult decât puteam spera, la standarde poate chiar peste ale unor camere foto (cel puțin cele pe care le aveam noi în buget).

Așadar biroul nostru mobil este alcătuit dintr-un laptop Asus ROG (vrem să meargă bine atât Premiere-ul cât și Lightroom-ul), încă nu am editat așa mult în cele două, pare să meargă decent, dar nu chiar așa cum ne așteptam. Revenim cu impresii aici.

Un Samsung note edge și un Samsung S6 care ne-au depăși așteptările din punct de vedere foto și video. Nu știu cum se face totuși că ne apucă și pe noi filmatul cu precădere seara, când inevitabil calitatea video nu este la fel de bună ca în timpul zilei.

Un alt aliat de încredere pentru aventura noastră cu atât de multă apă este Canonul subacvatic și rezistent la nisip, căzături, dar și temperaturi extreme (fie ele mari sau mici).

Vize

Nu în ultimul rând, vezi să bugetezi și să și aplici pentru vize – dacă este cazul! Dacă plănuiești să stai mai mult într-un singur loc, sunt sigură că o să fie nevoie să aplici cât încă ești în România. Înseamnă bani și timp în plus. Pentru viza de Thailanda (cu o singură intrare) noi am dat 30 de euro de căciulă și a durat cam o săptămână până să o avem în pașaport. Pentru noi a fost singura la care am aplicat în avans și pentru că vrem să avem flexibilitate, pentru restul țărilor am hotărât că ne vom descurca.

Eliberat locul în care stăteam

Nu vrem să încurcăm pe nimeni așa că am făcut ordine în lucruri, am descoperit că avem prea multe haine pe care oricum nu le foloseam și stăteau în dulap de prea multă vreme. Le-am donat sau aruncat, în funcție de cât de uzate erau, astfel am scăpat și de tot gunoiul din viața noastră. Am pus totul în cutii și le-am lăsat în depozitare pe la părinți sau bunici. Cu ocazia asta am descoperit și că spațiile de depozitare din București au prețuri cam mari pentru gusturile noastre!

Și-am plecat! 🙂

Dacă aveți întrebări suntem fericiți să vă ajutăm în limita internetului disponibil! Chiar le așteptăm, știm că și pentru noi a fost destul de greu și a durat destul de mult până am strâns toate informațiile de care aveam nevoie!

Am scris articolul in mai putin timp decat timpul consumat pentru a seta poza featured si pana la urma am facut opeatiunea de pe telefon si planul de date :)). Adica a durat cam inca o ora si ceva dupa ce am terminat articolul. Rabdare, tutun si dezavantajele unei vieti de nomad digital in zone fara conexiune buna la internet :)).

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

10 comments