• Menu
  • Menu

Calatorii, bugete si prioritati

In 2012 am scris primul articol despre asta iar azi simt nevoia sa incerc sa va lamuresc iar. Cum de calatoresc?

Am 27 de ani si putine responsabilitati. Cred ca asta e cel mai bun rezumat! Nu platesc in primul rand chirie si pentru asta le multumesc enorm parintilor. As vrea sa fie meritul meu, momentan nu este. Din start plec lunar cu un avantaj tactic. Nu am nici credite la banca si nu am nici copii. Sunt singura persoana de care depinde bugetul si viitorul meu.

Prioritizarea

Eu ador sa fac asta: sa calatoresc! Imi place oboseala, aventura, descoperirea. Am pitici in cap si furnici in picioare. Daca vreau sa ma plimb imi voi prioritiza bugetul astfel incat sa o fac! Putine lucruri mai conteaza in afara de asta: nu cheltui bani pe haine scumpe (am o politica destul de clara).

Evit localurile de fite si localurile in general atunci cand sunt acasa :).

Exemplu concret: Sri Lanka. Mi-am cumparat biletele pe 19 ianuarie, salariul il iau pe data de 5 a fiecarei luni. De pe data de 19 si pana pe 5 am ramas in portofel cu 300 de lei. Strangi cureaua, daca nu ai bani nu ii cheltui. Pentru mine e o politica foarte buna si incerc mereu sa nu ma imprumut de bani.

Treaba cu luatul banilor cu imprumut e un fel de cerc vicios in care nu ai niciodata bani pentru ca trebuie sa ii dai.

 Bugetul in calatorie

Asta este o alta discutie interesanta. Stiu oameni care in Asia isi stabilesc niste bugete foarte stricte: 10 dolari pe zi doua persoane de exemplu. Trebuie sa incerci sa aproximezi cam cat iti permiti si sa ramai in limite, ideal e sa ai o idee de acasa care sunt preturile in destinatia ta.

Eu incerc sa economisesc la lucrurile simple si de baza. Si cred ca economisit nu e un cuvant bun: sa fiu atenta.

Cazarea

Cel mai important este sa fie curat. Cat e de mic sau de mare, de cald sau de frig sunt lucruri care se mai pot rezolva. Cand nu e cel mai curat folosesc un saculet in care ma bag. Incerc sa ma descurc in cazuri speciale si sa nu irosesc bani unde nu e cazul. Oricum in camera petrec de cele mai multe ori putin timp, timpul de dormit.

second home hostel 3

Uneori ma rasfat, dar aleg in functie de tipul excursiei cand e cazul sa o fac.

Mancarea

De cele mai multe ori e prea multa si ramane in farfurie o cantitate impresionanta. Asa ca imi place sa impart felurile de mancare. Oricum urasc sa arunc mancare in general. Imi place sa incerc street food si iubesc restaurantele unde mananca localnici. Peste tot au prețurile și calitatea cea mai bună.

Transportul

Prefer sa folosesc autobuzele locale, nu am nevoie de taxiuri sau de mijloc de transport special. Asa surprind si pulsul locului mult mai bine. Vad localnicii in drumul lor spre munca, in vietile lor de zi cu zi. Poate va suna plictisitor dar sa stiti ca in Asia e chiar palpitant.

sri lanka day 1-21_1200x800

 

Mie asta imi face bine! Pe mine asta ma hraneste, asta e microbul, viciul meu. Imi place sa vad oameni si locuri, sa testez arome, sa ma las dusa de valul multimii, sa incerc sa inteleg si sa tolerez obiceiuri care sunt diferite de ale mele, sa invat, sa nu condamn, sa capat picul de smerenie din vorbele: cine e cu adevarat capabil sa judece modul „corect” de a face un lucru.

Trans Asia Express

trans asia express trenul iranian 2

Si atunci, cum sa nu imi investesc foarte multa energie in asta si sa o fac sa se intample? De ce as lasa bariere mentale sa ma opreasca. Sunt libera sa vad lumea, nu ma tine nimic in loc, de ce sa nu o fac?

Vedeti voi, pentru mine bugetul de calatorie este un moment: acela in care iei decizia sa o faci in virtutea a orice altceva!

iran 2

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 comments