Oamenii ne tot intreaba daca am castigat la Bingo, la Loto… departe de noi aceste castiguri incredibile 🙂 (cu toate ca nu ne-ar parea rau daca am castiga).
Cum facem de calatorim atat de mult? Cum poti sa calatoresti ieftin si tu?
- 1. Am cam uitat cand am iesit ultima data in oras.
- 2. Incercam sa programam totul cat mai „low-cost” totul – mai ales pentru ca vrem sa calatorim cat mai mult.
- 3. Am inceput sa taiem din cheltuielile inutile – imi doresc asa tare perechea asta de pantofi pe care o voi purta de doua ori? Daca raspunsul este nu avem bani economisiti :).
- 4. Vizitati locurile in extrasezon – nu foarte departe de sezon totusi ca sa prindeti si vreme buna. Cum am facut noi de exemplu cu Macedonia si Muntenegru!
- 5. Optimizati calatoriile – incercati sa zburati din aproape in aproape, sau atunci cand va faceti traseul aveti grija sa nu va intoarceti prea mult din drum – de exemplu :). Noi puteam optimiza costurile daca faceam o singura excursie nu doua pentru tarile de care va spuneam mai sus – totusi nu mai avem suficient concediu pentru a proceda asa.
- 6. Nu cumparati suveniruri. Inainte luam suveniruri pentru TOATA lumea, luam pixuri, creioane, tot felul de suveniruri si de proasta calitate si scumpe. Este o cheltuiala absolut inutila. Treceti peste sau luati carti postale. Sunt mult mai dragute si mai ieftine si puteti sa le lipiti pe frigider cu magnet simplu 🙂
- 7. Daca sunteti cuplu nu va mai faceti cadouri unul altuia – Craciun, aniversari, etc… In principiu mai bine strangeti banii pentru calatorii :D…
- 8. Puteti sa le spuneti si prietenilor apropiati ca nu aveti nevoie de cadouri :).
- 9. Daca nu vreti sa dati bani pe transport puteti sa faceti autostopul? Sunt oameni care au mers si 6,000 de kilometri.
- 10. Incearca sa folosesti CouchSurfing sau hosteluri. Poti sa dormi foarte foarte bine si intr-un hostel. In plus, atunci cand esti plecat de cele mai multe ori petreci mult prea putin timp in camera de hotel. Poate ai noroc si gasesti oameni la fel de cool cum am gasit noi :).
- 11. Alege cu grija restaurantele unde mananci. Poti chiar sa te uiti in meniu pentru a verifica preturile. Pentru micul dejun (daca nu aveti la hotel) fie cauti un loc unde preturile sunt mici fie poti achizitiona linistit mancare din supermarket.
- 12. Daca esti in calatorie cu masina – verifica pretul combustibilului. Daca treci prin mai multe tari ai grija sa alimentezi acolo unde sunt preturile mai mici (motorina in Macedonia costa de exemplu 5,2 Ron – mult mai ieftin decat in Romania de exemplu). Aici gasiti un articol despre taxele de drum din unele din Europa. O sa facem update la el – ca sa va putem tine mereu la curent.
- 13. Rezerva din timp bilete si cauta ofertele. Chiar si cele last minute!
- 14. Calatoreste in timpul noptii – astfel platesti doar drumul, nu platesti si cazarea
- 15. Chiar daca esti intr-un loc nou care iti oferta foarte multe atractii, nu este necesar sa le vezi pe toate… Multe dintre ele nici nu merita.
- 16. Sfat primit de la Codrut: Campervan – Asta rezolva cazarea, masa, si transportul. Plus ca pot opri unde vreau, cat vreau si nu sunt legat de oferte, anotimp, sezon, etc. Desi avionul poate fi mai ieftin pentru a ajunge dintr-un loc in altul, pierzi efectiv tot traseul pana ajungi la locatia finala. Si e pacat, de multe ori mi-a placut mai mult drumul pana undeva decat locatia respectiva.Dar, fiecare cu placerea lui. Mie imi place foarte mult si drumul pana “acolo”. Si pe dincolo, lumea merge foarte des in vacante cu rulota sau campervan-ul. Si se plimba cu lunile pentru ca salveaza banii de cazare si mancat la restaurant. Astea sunt cele mai mari cheltuieli in vacanta.
- 17. Sfat primit de la Crina: – Desi nu este pe placul tuturor o idee de cazare pe timpul verii, care in Europa se poate face in conditii decente este CORTUL. Conditiile din campingurile din afara tarii sunt mai mult decat decente. Am stat mai prost in Atena la Hostel, decat in toata Grecia la camping. Singurul impediment, mail ales daca nu ai un cort f bun poate fi ploaia….dar in general vara se poate sta bine mersi la cort. In Italia, la poalele muntilor, de unde planuiam sa urcam pa Monte Rosa ne-a prins o ploaie de vreo 2 zile . A trebuit sa renuntam la urcare….si am jinduit mai mult ca oricand la un camper…inca mai visam !
Ce alte recomandari mai aveti? Hai sa construim impreuna o lista utila.
Salutare, tuturor! Eu am o altă metodă de reducere a cheltuielilor: cazarea la particulari. E mai ieftină (tinde spre zero uneori!), cheltuielile pentru masă se împart în mod egal, deci sunt mici, plus că poţi avea şi un ghid minunat!
Foarte bune sfaturile. La numarul 14 nu m-am gandit vreodata, e foaaarte tare :).
Hello. Era in spam comentariul asta si l-am vazut acum tocmai. Nr 14 e super util, mai ales daca poti sa dormi in trenuri. autobuze etc.
Spor la calatorii!
[…] 2012 am scris primul articol despre asta iar azi simt nevoia sa incerc sa va lamuresc iar. Cum de […]
Sunt deacord cu unele puncte de aici 🙂 Nu as mai vrea sa calatoresc in viata mea cu autocarul sau trenul fara sa dorm, 24 de ore de mers continuu sunt infernale. Cel mai bine cu avionul, se pot gasi bilete ieftine daca le iei cu cateva luni inainte, noi asa procedam de fiecare data si nu cheltuim mult pentru o excursie.
Buna Ema. Pentru Asia de exemplu este mai mult sau mai putin inevitabil mersul cu autocarul. Mai ales daca vrei sa te plimbi dintr-o tara in alta.
Desigur avionul reprezinta o varianta foarte buna dar iti limiteaza putin optiunile.
Noi in Asia de exemplu nu aveam un plan clar si tocmai pentru ca nu am avut avioane bookuite am putut sa ne facem planul in functie de ce ne mai recomanda lumea, ce mai aflam, etc.
Daca imi permiteti, va spun cum mi-am marit eu salariul cu 150 de euro pe luna, fara sa stie sefu’ si fara nici o contributie din partea lui.
Am actionat pe trei directii:
– Nu mai fumez un pachet si jumate de tigari pe zi, ci doar unul, de aceasi marca, dar varianta lunga, de aici mi-au iest cam 1, 5 euro pe zi, deci 45 lunar.
– Nu mai beau 4 beri la pub/carciuma cu straini si o fac acasa cu prietenii, aceasi marca, aceasi cantitate ma costa 8 lei in loc de 20 pe zi, de aici mai scot aproape 3 euro zilnic, deci 90 lunar
– De doua sau trei ori pe saptamana merg pe jos la serviciu, mai scot si de aici vreo 15 euro pe luna.
In total, am fix 150 de euro in plus pe luna, asta fac cam 1800 pe an… buni de pus deoparte pentru plecari.
Super tare! Felicitari pentru vointa si consecventa!
Merci, decoamdata e doar vointa, consecventa mai vedem, cat o sa ne tina! De cateva luni merge insa, sa vedem mai incolo!
Noi suntem adeptii calatoriilor cu cortul…inclusiv in luna de miere pe Coasta de Azur si in Toscana am ales camping-urile, si nici ca ne-am fi dorit sa se intample altfel. Pe langa banii economisiti, poti cunoaste oameni interesanti, poti afla povesti de viata care sa te inspire. Iar daca alegem cazare clasica, nu ne rezervam dinainte nimic, cu exceptia super-ofertelor. Am gasit aproape intotdeauna un loc unde sa innoptam, decent si mult mai ieftin decat prin agentii sau site-urile de booking.
O altă idee este autostopul. 🙂 Se poate face în două feluri: 1. dezorganizat – ieşi în stradă şi faci semn maşinilor. 2. organizat – există site-uri dedicate autostopiştilor, unde poţi să găseşti oameni călătorind în aceeaşi direcţie, dornici să te ia cu tine.
Dap! Am mentionat in articol! 🙂
Sunt de acord Simona. Si noi ne planificam concediile in aceleasi mod….:), de o mie de ori mai interesant si frumos decat orice all inclusive. Desi nu este pe placul tuturor o idee de cazare pe timpul verii, care in Europa se poate face in conditii decente este CORTUL. Conditiile din campingurile din afara tarii sunt mai mult decat decente. Am stat mai prost in Atena la Hostel, decat in toata Grecia la camping. Singurul impediment, mail ales daca nu ai un cort f bun poate fi ploaia….dar in general vara se poate sta bine mersi la cort. In Italia, la poalele muntilor, de unde planuiam sa urcam pa Monte Rosa ne-a prins o ploaie de vreo 2 zile :D. A trebuit sa renuntam la urcare….si am jinduit mai mult ca oricand la un camper…inca mai visam :)!
Hey Crina! Super tare! Uite de cort noi uitasem complet! Buna buna buna idee! 🙂
Bine, recunoastem, noi nu prea am stat la cort. Suntem mereu cu masina si in general cautam hoteluri, oferte, chestii de genul acesta :).
Saptamana urmatoare facem update la articol si punem acolo toate sfaturile utile stranse!
buna, sunt deacord cu voi cu toate cele 15 puncte.eu asa am procedat cand am vizitat rusia.am calatorit noaptea cu trenul, ziua vizitam, partea cu suvenirurile e discutabila (eu de ex colectionez magneti si imi iau sa dau si la altii ca sa pot primi la randul meu).cazarea la hostel sa stiti ca e foarte ok daca nu esti fitzos, mancarea : se poate manca bine si in alte locuri decat la restaurante.
pe vitor as dori sa vad america de sud. ma gandesc de pe acum sa fac un „circuit” sa vad cat mai multe tari cu cat mai putini bani.ce ziceti?
Eu am ales un campervan ca metoda de transport. Asta rezolva cazarea, masa, si transportul. Plus ca pot opri unde vreau, cat vreau si nu sunt legat de oferte, anotimp, sezon, etc. Desi avionul poate fi mai ieftin pentru a ajunge dintr-un loc in altul, pierzi efectiv tot traseul pana ajungi la locatia finala. Si e pacat, de multe ori mi-a placut mai mult drumul pana undeva decat locatia respectiva.
Dar, fiecare cu placerea lui. Mie imi place foarte mult si drumul pana „acolo”. Si pe dincolo, lumea merge foarte des in vacante cu rulota sau campervan-ul. Si se plimba cu lunile pentru ca salveaza banii de cazare si mancat la restaurant. Astea sunt cele mai mari cheltuieli in vacanta.
La un calcul simplu, cu camper-ul, cu 1000 de euro pot merge in Portugalia, sa stau acolo vreo 2 luni si sa ma si intorc inapoi in romanica. De fiecare data cand imi fac acest calcul ma gandesc la ce fac aici in Bucuresti cu 1000 de euro. Chirie, intretinere, mancare, tigari si la final de luna mai-mai ca am si datorii.
De ce naiba stam aici? :))
De fraieri mai stam pe aici :))! Rulota vrem si noi! 😀
Nu prea sunt de acord cu punctul 14, cred ca e destul de riscant sa calatoresti in timpul noptii. Omul nu conduce la fel de bine noaptea precum ziua, e mai greu sa te orientezi (indicatoarele se pot rata daca sunt ascunse), daca apar animale pe drum.. ai ghinionul sa nu le poti evita la timp.
Dupa multi ani de calatorii in Balcani am ajuns la concluzia ca nu e deloc economic sa calatoresti noaptea. Singurele momente cand am facut asta eram in criza de timp, si trebuia sa ajungem in punctul X musai.
In rest preferam sa ne oprim oriunde si sa ne odihnim. Dupa cateva ore de somn.. altfel se merge mai departe.
Depinde si de modalitatea de transport. In general este mai liber noaptea. Lucian de exemplu prefera sa plecam noaptea de acasa…
Daca vorbim de tren, microbuz, avion, poate sa fie chiar rentabil :).
A da, cu tren, avion si autocar este deja altceva. 🙂 No problem. Eu vorbeam strict de masina personala ca mi se pare mai riscant. Daca Lucian poate, cu atat mai bine! Drumuri cat mai luminate si mai libere va doresc! Sunt geloasa pe voi pentru excursiile de Macedonia si Muntenegru! 😀
A fost foarte dragut! Data viitoare o sa intrebam cine vrea sa mearga cu noi!