• Menu
  • Menu

Mici sfaturi de călătorie care vor face diferența

Sfaturi de călătorie pentru o vacanță țais

Am călătorit și călătorim mult. Am greșit și greșesc de și mai multe ori. Cred că pot spune că le-am făcut pe toate. Am luat și încălțări destul de noi și puțin testate cu mine, am lăsat și gelul de duș probabil ușor deschis, am pus prea multe în bagaj și m-am repezit să intru să mănânc în prima bodegă ce mi-a ieșit în cale.

Și dacă tot le-am făcut pe toate, vă povestesc și vouă, să știți ce să evitați. Mici sfaturi de călătorie ce contează mult.

1. Ține lucrurile de valoare în siguranță

Pentru că e mai bine să închizi și să deschizi un dulap de 10 ori pe zi, decât să plângi. Am testat, vă spunem noi că nu e combinație.

2. Alege încălțările de vacanță cu grijă

Regula mea acum este – mai bine sunt mai urâte, dar comode decât să nu pot merge sau să stau să caut încălțări pe acolo.

Mda, tocuri în vacanță? Never again!

În fotografia de mai sus eram încă mică și m-am gândit că cizmele astea comode (cu toc) o să îmi fie bune. Doar că prin București nu mergeam cât într-o vacanță. A fost nevoie să îmi cumpăr niște balerini cu un număr mai mare pentru că nu îmi mai intrau picioarele în cele numărul meu.

Atunci când pleci într-o vacanță activă chiar nu e bine să experimentezi cu încălțările. Mi s-a mai întâmplat să iau cu mine o pereche pe care o aveam de o săptămână sau două și am crezut că sunt ok. Dar nu apucasem să le port și la drum lung când inevitabil ți se mai umflă picioarele.

Și dacă vă știți sensibili, mai bine puneți un leucoplast înainte, nu după.

Cum sa-ti planifici o vacanta (sfaturi pentru incepatori)

3. Citește reviewurile

Dacă vrei să te bucuri de vacanță nu uita să arunci un ochi pe reviewurile de pe Booking, Tripadvisor, Facebook. Uneori locuri în care nici nu ai călca poate au note neașteptat de bune, în schimb reviewurile îți mai arată realitatea din teren.

Probabil unul dintre cele mai bune, dar și cele mai ignorate sfaturi de călătorie.


Citește și sfaturi de călătorie – cum să îți organizezi singur vacanța


4. Verifică prețul destinației, nu te lua doar după prețul biletelor de avion

Știți de câte ori am găsit bilete foarte ieftine pentru Japonia? Ohooo, am pierdut șirul numărând. Și tot de atâtea ori mi-a depășit bugetul acolo. Sau Noua Zeelandă. Pentru că atunci când ajungem într-o destinație încercăm nu doar să trăim ca localnicii, dar să experiementăm și atracțiile turistice.

Citește aici despre cum să găsești bilete de avion ieftine, vezi video aici.

5. Nu planifica prea mult

Noi suntem dovada clară că uneori mai puțină planificare te ajută mai mult. Am putut să profităm de atât de multe ocazii foarte bune și spontane. Vizita pe Rio San Juan, Duli Beach unde am și stat două luni, Cesky Krumlov, Woodstock Beach Camp și planctonul fosforescent. Lista poate continua. Lasă călătoria să te poarte.

6. Ascunde bani

Să fie. Pentru suveniruri, în caz de urgență. Sau în șosete. Sau în spatele coperții de la agendă. Nu se știe niciodată. Ai grijă doar să îi ascunzi suficient de bine încât să nu rămâi fără ei, dar nici să nu uiți pe unde i-ai pus.

7. Pune alarma să sune devreme

Cele mai bune lucruri se întâmplă uneori dimineața. Atunci când lumea încă doarme sau își bea liniștită cafeaua. Ruinele sunt mai libere dimineața, muzeele și parcurile de distracții.

Răsărit de soare în El Salvador

răsărit de soare în El Salvador - sfaturi de călătorie

Răsărit de soare în Myanmar

Răsărit de soare în Polonia

8. Încearcă să planifici și o zi de relaxare

Știu că vrei să vezi tot într-un timp cât mai scurt, dar încearcă să îți faci timp să miroși și florile.

9. Zâmbește

Aproape peste tot în lume un zâmbet spune același lucru. Oamenii îți vor sări în ajutor mai mult, o să fie mult mai dispuși să te îndrume. Un zâmbet te duce foarte departe.

Nici nu ar trebui să intre în categoria sfaturi de călătorie, dar și acest aspect este des ignorat.

10. Ia o copie a actelor cu tine

Și încearcă să le păstrezi separat de original. Nu uita să ai la tine în format fizic și asigurarea de călătorie.

11. Siguranța e pe primul loc.

Încearcă să păstrezi legătura cu prietenii și familia, să îi anunți unde ești, unde urmează să mergi, cum călătorești, cât faci până acolo.

Nu uita să îi anunț pe cât posibil în avans când urmează perioade în care nu vei avea semnal. Ține legătura și cu cea mai apropiată ambasadă. Nu evita să contactezi autoritățile în cazul unor crize în țara în care te afli.

12. Încearcă să nu ieși prea mult în evidență

Nu spun nici să îți fie frică și să încerci să treci ca o umbră pe stradă. Ci nu arată prea mulți bani, nu flutura ceasuri scumpe, nu te lăuda cu privire la prețul echipamentului pe care îl ai cu tine. Încearcă să te informezi în avans cu privire la ținuta obligatorie. De exemplu Iran.

13. Nu crede chiar tot ce vezi online

De la poze cu prea mult photoshop până la decolteuri prea mari în țări în care nu e recomandat să te îmbraci așa. Încearcă să îți verifici informația din mai multe surse. Nu crede chiar tot ce citești online și ține minte că orice călătorie are doza ei de imprevizibil.

14. Încearcă să profiți la maxim de escale.

Uneori noi ne oprim și câteva zile într-o escală doar pentru a apuca să explorăm puțin mai mult. Kuala Lumpur, Maastricht și exemplele pot continua.

15. Ia puține cu tine

Cu toate că știuuu că ai vrea să le iei pe toate, toate, toate! Cred că acum, în ultimul an am început să definitivez și eu arta bagajului. Iau tot mai puține cu mine, tot mai bine organizate. Iar asta e grozav pentru că știu în avans cu ce mă voi îmbrăca iar asta se traduce în mult timp economisit, nu mai târăsc bagajul după mine.

Rulează hainele, ia doar strictul necesar. Citește și cum să împachetezi mai bine.

16. Nu aș pleca aproape nicăieri fără o eșarfă.

Iubesc eșarfele și cât de folositoare sunt! Când îți e frig, când îți e cald, când nu vrei să te bată soarele în cap, când vrei să stai pe ceva, când nu ai prosop, când nu ai fustă, bluză, pernă. Tu cum mai folosești eșarfele?

Probabil că eșarfa este lucrul preferat de pus în bagaj pentru mine, așa cum din bucătărie obiectul preferat este bolul 🙂

sfaturi de călătorie – eșarfa mea preferată

Apropo de punctul cu numărul 7, fotografiile astea sunt făcute pe un vârf de munte în Iran, la răsărit. Trezirea și plecarea de la baza muntelui s-a dat în creierul nopții.

17. Ia cu tine dopuri de urechi.

Mai ales dacă nu adormi ușor, te deranjează orice zgomot.

Care au fost pentru tine cele mai folositoare sfaturi de călătorie primite?

Să-ți fie viața o vacanță!

Nu uita să te abonezi la newsletterul blogului pentru a nu rata tot felul de oferte și prețuri ieftine spre destinații uimitoare. Ne vedem și pe Instagram și Youtube.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

8 comments