• Menu
  • Menu

Am înotat în plancton fosforescent

Probabil este unul dintre cele mai inedite lucruri făcute de noi de când am plecat de acasă – noaptea trecută am înotat în plancton fosforescent.

A văzut toată lumea filmul „The Beach”? Vă amintiți de faza când intră Leo în apă cu o gagică și sunt luminați de planctonul fosforescent și se sărută sub apă? E ok! Nici eu nu îmi aminteam, dar m-a ajutat Youtube.

Ceva de genul ăsta am experimentat și noi. Hollywood a exagerat puțin cu luminile și pupăturile sub apă, dar înțelegeți ideea.

Una dintre cele mai interesante experiențe

Stăteam ieri pe lângă hotel când am început să discutăm cu niște clienți. Unul dintre ei ne-a povestit de plaja secretă găsită de el cu câteva zile în urmă și despre acest plancton fosforescent care se activează atunci când este deranjat! Aveam idee de fenomen, dar nu încercasem, așa că atunci când a întrebat dacă am vrea și noi să mergem, nu am ezitat și am spus da direct!

După ce am ieșit din tură la 10 noaptea ne-am urcat pe scutere și am pornit în căutarea plajei. Am avut parte și de câteva aventuri pe drum. Ne-am pierdut unii de ceilalți, una dintre cele patru motorete câte eram a fost nevoită să abandoneze pentru că rămăsese fără lumini.

Până la urmă am ajuns la o barieră pe lângă care am trecut cu grație, apoi pe un drum accidentat iar într-un final și la plaja despre care știam deja că e „dubioasă”. Am aflat și ce înseamnă asta. Smocuri de iarbă, bucăți de plastic, sticle goale, erau tot felul de lucruri pe plaja respectivă. Nu aveam așteptări prea mari. Mă gândeam că poate o să vedem câțiva licurici în apă și cam atât.

Apoi ne-am aruncat tineri, gălăgioși și nerăbdători să descoperim licuricii subacvatici. Nu știm nici unul cât am înotat, cât ne-am jucat în apă, dar eram FIX ca niște copii mari care acum descoperă o minune nouă. Fiecare mișcare în apă declanșa luminițe, eram noi înșine șiruri de luminițe albastre fosforescente.

Ne-a plăcut să ne băgăm și să ieșim rapid, astfel încât corpurile noastre să rămână luminate pentru câteva secunde, să ne stropim unii pe ceilalți și mai ales să facem pluta privind la multitudinea de stele de pe cer, în timp ce mișcările noastre în apă stârneau steluțe noi, subacvatice!

Oh, ce fericire, euforie și bucurie pe noi să experimentăm unul dintre cele mai ciudate, dar spectaculoase fenomene marine. Să avem ocazia (cu care nu știm când o să ne mai întâlnim) să experimentăm magia asta minunată! Eu tot spuneam aseară: we are magic, we are magic! 😀 pentru că noi toți devenisem mici constelații.

De știut

Fenomenul nu este întâlnit oriunde în lume iar pentru observarea lui e indicat să fie cât mai puțină lumină în jur. Halong Bay chiar este unul dintre locurile unde puteți experimenta iar aici găsiți o listă cu 14 alte locuri.

Pentru știința din spatele fenomenului poți să citești acest articol.

Recomandări – verifică apa puțin înainte de a intra în ea și de preferat mai ia cu tine niște prieteni. Nu merge singur la vânat de plancton fosforescent noaptea.

Planctonul nu o să te rănească sau afecteze, dar nu se știe niciodată ce alte animăluțe marine sunt în zonă – meduze de exemplu!

În rest, dacă ai ocazia să înoți cu licurici subacvatici, nu o rata! Dacă ajungeți în Vietnam și vreți să știți unde se află această plajă minune, voi încerca să vă dau indicații în privat.

Ce norocoși suntem că putem să trăim toate lucrurile astea la care poate nici nu visam!

Sursă foto

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 comments