• Menu
  • Menu

Mirajul Halong Bay – merită sau nu?

Merită sau nu Halong Bay?

Cu alte ocazii am mai menționat că pe noi nu ne-a dat pe spate Halong Bay. Mare parte a circuitelor din Vietnam trec și pe aici. Știm mulți oameni care au pe wishlist această zonă. Alții au fost profund impresionați de ea. Și mai sunt și cei ca noi care n-au fost dați pe spate.

De ce merită sau nu să vizitezi zona, ce ne-a dezamăgit pe noi și un mini ghid de călătorie găsești în rândurile de mai jos.

Cum ajungi în Halong Bay?

Să zicem că ești hotărât și că asta o să fie următoarea ta destinație. Hai să te ajutăm și cu niște informații utile. Halong Bay se află la aproximativ patru ore de Hanoi și ai diverse opțiuni de a ajunge.

  • Autobuz
  • Shuttle service
  • Tur rezervat direct din Hanoi
  • Există și niște zboruri între Hanoi și Halong Bay
  • Tren
  • Taxi

În Asia lucrurile se schimbă extrem de rapid, așadar nu ne-am complica să vă dăm ore exacte. Verifică înainte de călătorie pe Wiki Travel.

Ce este Halong Bay?

Traducerea numelui înseamnă golful unde coboară dragonii. Dacă ești și tu fan Game of Thrones, nu transpira, locul nu are legătură cu serialul. Totuși nici nu te descuraja. Sunt peste 1600 de insulițe, zona este arie protejată UNESCO. Mai găsești sate plutitoare, insule mari sau doar petece mici de pământ, peșteri.

Tot în Halong Bay am avut noi parte de o experiență absolut fenomenală – am înotat în plancton fosforescent.

Sună grozav, cum rezerv un tur în Halong Bay și ce nu v-a plăcut vouă?

Insula Cat Ba vara

Noi aici am petrecut mai bine de o lună. Pe insula Cat Ba. Știți că nu ne dăm pe spate după locurile foarte turistice. Noi am aterizat în plin sezon de vârf în Mamaia Halong Bay-ului. Din fericire am stat ceva mai retras, la Woodstock Beach Camp.

Pro tip – nu merge vara, la noi așa s-a nimerit.

De știut – în afara sezonului riști să nu poți prinde tur, sunt anulate des.

Restricțiile tururilor din Halong Bay

Zonă protejată UNESCO unde nu prea mai poți să faci multe lucruri. Înțeleg și de ce și o să înțelegeți și voi mai jos. Tururile nu sunt nici pe departe atât de spectaculoase ca cele din Filipine, experiența fiind una foarte turistică.

Mai exact? Sus pe barcă, uite satul de pescari, frumușel în linie în caiac, pedalați puțin pe aici, hai la barcă, uite niște maimuțe pe o altă insulițe cu prețuri cam mari. Sunt doar câteva locuri clare în care se poate merge.

Ce-i drept, tururile și insulele din Filipine sunt greu de egalat iar deja pretențiile noastre crescuseră.

Poluarea

O lăsăm la final, dar este principalul motiv pentru care am fost atât de dezamăgiți de zonă. Nu ai cum să nu te încarce un sentiment de profundă tristețe când vezi locuri atât de frumoase, dar atât de poluate. E ca și cum i-ai promite unui copil o jucărie, doar ca să o primească ruptă.

Peisajul este maroniu, din loc în loc, la suprafața apei se văd urme de combustibil. Știți? Uleios, cleios și dens la suprafața apei. Din loc în loc, cam peste tot. O să compar iar, dar dacă în Filipine nu ne venea să ieșim din apă, aici nu prea ne-a venit să intrăm.

La plaja Woodstock apa aducea o grămadă de deșeuri și mizerii. Uneori te și întrebi cum ajung lucrurile astea în apă. În timpul petrecut acolo am făcut baie de 3 ori, chiar dacă plaja era la 10 metri de camera noastră. 1 – Când am ajuns, 2- când am hotărât să-i mai dăm o șansă că poate a fost un moment nefericit și 3 – într-o seară în care am băut paharul ăla în plus.

Când am ajuns în prima zi, am făcut ce facem noi mereu. Ne-am aruncat în apă. În toată veselia am dat cu mâna într-o pungă de plastic. Plaja era curățată aproape zilnic, dar până ziua următoare nici nu se vedea că fusese strâns. Plaja era remote, mizeria nu era lăsată pe plajă de turiști, ci venea din golf.


Insula Cat Ba

Lăsând la o parte toate neajunsurile de mai sus, dacă nu te cazezi în oraș, ci în locuri mai retrase, aici ai șansa chiar să te simți bine.

Poți face trasee cu scuterul pe insulă iar peisajele sunt surprinzătoare.

Colegii noștri de la Woodstock mergeau des la cățărare și le plăcea la nebunie.

Ai peșteri, un parc național și un colț îndepărtat de insulă în care oamenii par că nu știu ce hărmălaie e la doar câțiva zeci de km de ei.

Poza de mai jos e făcută de Bogdan de exemplu. Și-a făcut și el blog, dar nu prea scrie pe el. Între timp am văzut că s-a apucat de făcut excursii în Bali alături de Ioana și Vlad, după ce o vreme a locuit în China.

Pe de o parte îmi e dor de zilele trăite în Halong Bay, dar când îmi amintesc de poluare, parcă nu…

Tu ai fost? Cum ți s-a părut?

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments