• Menu
  • Menu

El Nido. Ghid de călătorie Palawan (prima parte)

Azi începem o serie de ghid de călătorie pentru Palawan și primul pe listă este El Nido. Avem o gălăgie de poze, video-uri și informații adunate în cele două săptămâni de când explorăm deja insula, cel mai probabil o să împărțim informațiile în mai multe părți.

Ce e de știut despre El Nido

El Nido este una dintre principalele atracții turistice de pe insula Palawan din Filipine. Până acum câțiva ani, orășelul era vizitat în principal de filipinezi și câțiva turiști rătăciți care ajungeu pe insulă, dar in ultimul timp locul a devenit o destinație foarte populară.

Odată cu creșterea numărului de turiști, satul s-a dezvoltat, prețurile au crescut, iar El Nido s-a transformat într-un fel de Vama Veche; mult mai exotic, desigur, dar cu același vibe, cazări pentru toate buzunarele, de la camere foarte simple închiriate de localnici, până la resorturi de lux, baruri și restaurante pe plaja, locuri unde poți petrece cu oameni din toata lumea. Am întâlnit chiar și români pe aici și mai știm o grămadă care fie au fost, fie urmează să meargă!

Cum ajungi aici

În mod normal, un preț bun pentru un zbor București-Manila este undeva pe la 700 de Euro. Noi am avut însă norocul să profităm de o ofertă a celor de la Cebu Pacific și să cumpărăm biletul Dubai-Manila cu doar 70 de dolari dus intors, iar Bucuresti-Dubai cu 100 de Euro (doar dus).

Din Manila am mai avut un zbor scurt catre Puerto Princesa, care ne-a costat înca 35 de Euro (dus-întors). Iată-ne ajunși pe insula Palawan, în capătul celălalt al lumii cu doar 200 de Euro.

Din Puerto Princesa am luat RoRo bus către El Nido, drumul de 6 ore costând 250 de pesos de persoana.

1 € = aproximativ 50 PHP

Drumul este foarte pitoresc, pentru cei cărora le place să se piardă privind în zare la peisaje îl recomandăm pe timp de zi!

Puerto Princesa spre El Nido Roro Bus-11_1024x576_1024x576

Puerto Princesa spre El Nido Roro Bus-15_1024x576_1024x576

Puerto Princesa spre El Nido Roro Bus-31_1024x576_1024x576
Cazarea în El Nido

Așa cum vă spuneam mai sus, în El Nido există variante de cazare pentru toate gusturile și buzunarele.

Cu o căutare scurtă pe agoda.com (un fel de booking.com specializat pe Asia) găsești orice ți-ai putea dori. Noi nu ne-am făcut rezervări dinainte, și chiar dacă am ajuns aici la mijlocul lunii februarie (în vârf de sezon) tot am găsit cazări decente și ieftine.

Prețurile variază între 600-800 de pesos (camera dubla, simplă, fără aer condiționat) și câteva mii sau chiar zeci de mii de pesos. Pentru cei cu buget limitat, vă spunem din experiență că diferența de câteva sute de pesos dintre o cameră cu aer condiționat și una doar cu ventilator nu merită, pentru că temperaturile nu sunt exagerate (maxim 30-31 de grade), seara este chiar plăcut. Dar depinde de toleranța fiecăruia la căldură.

Ce să faci în El Nido

Principalele atracții în El Nido sunt tururile de tip “island hopping”. Exista 4 tururi (A,B,C si D), fiecare dintre acestea incluzând 4-5 destinații (insule, plaje, lagune) unde vei face snorkeling și te vei bucura de peisaje exotice superbe.

Prețul unui tur este între 1200 și 1400 de pesos de persoană (în preț este inclus drumul cu barca, masa de prânz preparată pe barcă și servită pe una din insule, apa, mască și ochelari de snorkeling). La acest preț se adaugă 200 de pesos taxa de mediu valabilă 10 zile.

Există de asemenea opțiunea de a combina 2 sau 3 tururi, caz în care vei petrece o noapte sau două dormind la cort pe una dintre insule. Noi am ales o astfel de variantă, combinând tururile A și C și sincer a fost o alegere foarte inspirată, o experiență extraordinară.

El nido island hopping tour D-1_1024x576

El nido island hopping tour D-18_1024x506

El nido island hopping tour D-40_1024x576

El nido island hopping tour D-117_1024x576

Am plecat la 9 dimineața cu o barcă în care am fost 12 oameni (9 turiști+3 membri ai echipajului), ne-am bucurat de o zi întreagă de inotat, explorat lagune, plaje ascunse, am mâncat foarte bine (pește proaspăt, orez, legume și fructe, totul delicios), iar pe la 5-6 ne-am oprit pe o plajă unde ghizii ne-au instalat corturile, ne-au pregătit cina, ne-au făcut foc de tabără și ne-au oferit și “combustibil pentru petrecere” adică rom cu cola (suficient încât să nu fim nevoiți să folosim expresia “but why is the rum gone?” a lui Jack Sparrow).

El nido island hopping tour D-126_1024x576

El nido island hopping tour D-129_1024x576

El nido island hopping tour D-150_1024x386

El nido island hopping tour D-148_1024x576

Inițial eram doar noi pe plajă, ulterior ni s-au alăturat încă vreo 25 de oameni voioși cu care am petrecut până târziu în noapte.


Pro tip pentru tururile din El Nido

Neapărat să-ți cumperi cremă de plajă (preferabil din țară, căci asiaticii nu folosesc și în consecință prețul cremelor este mare, special pentru straini) si dacă alegi să dormi pe insulă în cort și spray contra tantarilor.

În El Nido nu am găsit decât cremă care ni se pare mai puțin eficientă. Noi ne-am speriat puțin când am ajuns la locul de campare pentru că erau destul de mulți țânțarii (nu așa mulți ca în Vadu, de exemplu). Dar am facut focul și fumul i-a alungat.


A doua zi am luat-o de la capat cu exploratul chiar dacă unii dintre noi erau puțin mahmuri și în jur de ora 5 eram inapoi in El Nido.


Cameră subacvatică

Pentru că tururile presupun multă apă, locuri spre care nu poți ajunge decât înot, sau prin pietre (de care te poți împedica) și dacă vrei să surprinzi toate momentele cât mai bine, îți recomandăm să ai cu tine o cameră subacvatică! Noi nu am fi conceput să plecăm fără una pentru că merită din plin așa că am luat cu noi un Canon D30.

Toate pozele de mai jos sunt făcute cu acesta, restul pozelor sunt făcute cu telefoanele Samsung Galaxy note edge și Samsung 6.

 

El nido island hopping tour subacvatic-100_1024x575

El nido island hopping tour subacvatic-4_1024x575

El nido island hopping tour subacvatic-6_1024x575

El nido island hopping tour subacvatic-8_1024x591

El nido island hopping tour subacvatic-12_1024x575

El nido island hopping tour subacvatic-15_1024x575

El nido island hopping tour subacvatic-24_1024x575

El nido island hopping tour subacvatic-29_1024x575

El nido island hopping tour subacvatic-51_1024x575

El nido island hopping tour subacvatic-60_1024x575

El nido island hopping tour subacvatic-78_1024x575

El nido island hopping tour subacvatic-80_1024x575

Costuri pentru turul combinat cu o noapte de dormit pe o insulă

Toata distracția asta ne-a costat 2800 de pesos de persoana (era 3000, dar ne-au facut discount caci suntem simpatici), ceea ce nu e deloc rău ținând cont că a fost foarte distractiv, am scutit o noapte de cazare și am avut mâncarea și băutura asigurate.
În El Nido există din 2 în 2 metri un loc de unde poti sa rezervi un astfel de tur, deci nu trebuie sa-ti faci griji diin punctul ăsta de vedere.

De unde cumpăr tururi în El Nido?

Noi îți recomandam “agentia” deținută de un american (aflată în capătul străzii Calle Hama, intersecție cu Rizal Street), pentru simplul motiv că este mult mai ușor sa te intelegi cu el in engleza si să primești toate informațiile de care ai nevoie. Plus că ghidul este un puști simpatic pe la vreo 23 de ani, care vorbeste engleza la un nivel acceptabil și este destul de atent cu turistii.

El nido island hopping tour D-8_1024x576

Așteptări pentru El Nido, Palawan

Ca un rezumat – El Nido a devenit destul de turistic, având multe opțiuni pentru variații de călători. Găsiți restaurante cu mâncare locală sau internațională (pizza, burgeri, clătite), pește proaspăt pe care ți-l poți alege (între 200 și 300 de pesos o halcă de ton cu orez).

Nu mai există problema curentului, doar cea a internetului. Sunt doi provideri iar atunci când se întoarce toată lumea de la plajă și încearcă să se conexteze, nu rezistă! Noi am sesizat că după ora 12 noaptea, aproape fix, internetul începe să funcționeze chiar bine!

Până mai publicăm articole, dacă ai întrebări răspundem bucuroși pe pagina de Facebook Lipa Lipa.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 comments