• Menu
  • Menu

Lucruri de știut atunci când vrei să închiriezi o mașină

Ofertele de nerefuzat vin uneori cu niște condiții de utilizare. 😉 Așadar uite câteva lucruri de știut atunci când vrei să închiriezi o mașină. Mai ales când găsești o asemenea ofertă: prea bună să fie adevărată, dom’ne!

Intenționam să închiriem o mașină și m-am trezit citind despre ce este așa de special la cardurile de credit. Asta s-a întâmplat chiar recent, în Cipru. Găsisem un site online, agregator de oferte pentru închirierea unei mașini și aveam parte de o ofertădenerefuzat.

Cea mai simplă metodă să închiriezi o mașină

Pentru noi până acum metoda cea mai simplă pentru a închiria mașină a fost să mergem la firme locale. Au condiții mult mai flexibile decât marile companii, cer garanție mai mică și uneori prețuri aproape la fel de competitive. În Cipru de exemplu am ales să închiriem de la Pentaras Rentals. Am lăsat 350 de euro garanție, opriți de pe cardul lui Alex și am plătit 140 de euro pentru 9 zile de închiriere. Adică 15,5 euro pe zi.

Deseori însă agregatoarele de închirieri mașini au super super oferte pe care noi le ratăm pentru că nu avem nici unul dintre noi card de credit.

Sfaturi pentru prima ta plecare într-o zonă necunoscută

Garanția pentru mașina închiriată

Nouă ni se pare un aspect foarte important. Verifică mereu ce sumă trebuie să lași garație pentru închirierea mașinii, dar și modalitatea în care vei lăsa această sumă.

Multe companii de închiriere (Avis, Budget) cer între 500 și 1000 de euro garanție, folosind un card de credit embosat, emis pe numele șoferului. Poate dura și trei-patru săptămâni până când banii sunt returnați, așadar nu trebuie să vă panicați, dar să aveți disponibilă această sumă.

De ce neapărat card de credit? Probabil pentru că pentru a obține unul se presupune că ai fost deja verificat de bancă, deci ești mai de încredere. 

În unele cazuri companiile acceptă să îți ia garanția și de pe cardul de debit, dar nu mereu. Verifică înainte de a face rezervarea dacă folosești un agregator. Să spunem că ai intrat pe rental cars sau easy rental cars pentru a rezerva mașina și ai plătit deja. Compania de închirieri vă poate refuza în cazul în care nu aveți card de credit atunci când mergeți să o ridicați.


Pont de moment

Cei de la Easy Rental Cars încă au ofertă. Inviți un prieten iar atunci când își face cont primiți amândoi 30 de dolari reducere. Găsiți aici detaliile, am aflat și noi acest pont când am ajuns în Cipru, de la o cunoștință ce era în avion cu noi. Kudos și să meargă vestea mai departe.


Asigurarea mașinii

Poți alege să faci o asigurare de top emisă de cel care îți închiriază mașina, astfel nu mai ești nevoit să lași garanție. De cele mai multe ori costă cam cât închirierea mașinii, deci prețul se dublează.

Chiar dacă ți-ai făcut tu singur asigurare extra de călătorie pentru mașina închiriată, asta nu îți garantează că nu o să mai fie nevoie să lași garanție.

Verifică mereu cu cel care ți-a închiriat mașina

  • Ce fel de asigurare ai?
  • Ce trebuie să plătești în cazul în care se întâmplă ceva?

În Mexic de exemplu găseam online foarte foarte multe oferte de închiriat mașini. Doar că acele oferte nu aveau inclusă și asigurarea care costa undeva la 30 de dolari pe zi. De la 10-15 euro, la 45 e cale lungă. Verifică bine că ce plătești este ceea ce te aștepți să fie.

Mici sfaturi de călătorie care vor face diferența

Mașina pe care o închiriați

Verificați bine modelul, specificațiile și numărul de locuri astfel încât să se adapteze nevoilor voastre. În Cipru de exemplu exista o singură zonă în care nu puteai merge decât cu mașină de teren, în rest toate drumurile bune, asfaltate.

Zona accidentată însă chiar nu era accesibilă unei mașini normale sub nici o formă.

Condițiile și limitările

Unele companii îți cer să închiriezi pe o durată de minim două sau trei zile. În general cu cât perioada de închiriere este mai mare, cu atât prețul tinde să scadă.

Verifică și ce vârstă poate avea șoferul, dar și costurile pentru a adăuga mai mulți șoferi sau politica de combustibil. De obicei mașina vine cu plinul făcut și o returnați cu plinul făcut/la nivelul la care era.

Verifică limita de kilometri

De obicei prețurile mai mici la închirierea unei mașini vin și cu o limită zilnică de kilometri, după depășirea acestei limite plătiți o anumită sumă pentru fiecare km parcurs. Am observat că limitele încep de pe la 100 de km pe zi. Așadar, un preț de închiriere mai mic nu vă garantează mereu și cel mai mic preț plătit.

Verifică mașina și fă poze

După ce ai parcurs toate informațiile astea și te-ai asigurat că ești la curent cu toate detaliile, verifică bine mașina atunci când o ridici. În mod normal această verificare ar trebui să fie făcută împreună cu cei care îți închiriază mașina. Dacă ai dubii poți face și câteva fotografii sau chiar filmulețe pentru a te asigura că nu ai probleme atunci când returnezi mașina.

Anularea bonului de garanție

Pentru orice eventualitate, după ce ai returnat mașina și totul e ok, nu uita să iei și bonul care anulează reținerea garanției.

Returnează mașina la timp pentru a evita adăugarea unei noi zile de închiriere, dar asta este cumva la mintea cocoșului.


Ce probleme ați avut voi când ați închiriat mașină? Aveți o firmă preferată pe care o folosiți mereu? Ce ați mai adăuga la lista de lucruri de știut atunci când vrei să închiriezi o mașină?

Spor la călătorit!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments