• Menu
  • Menu

Sfaturi pentru prima ta plecare într-o zonă necunoscută

Primele călătorii au puterea de a naște în noi emoții nebănuite. De la frică până la nerăbdare sau nesiguranță. Cel mai des se pune problema „cum o să mă descurc eu acolo”.

În acest articol o să găsești câteva sfaturi care să te ajute la fața locului, plecat prima dată în necunoscut. Aici găsești recomandări pentru atunci când îți plănuiești plecarea și aici mici trucuri care vor face diferența.

Sfaturi pentru prima ta plecare

Primele mele plecări au fost destul de ușoare. Prima dată când am ieșit din țară nici nu știu dacă făcusem 16 ani, aveam mulți profesori cu noi, eram noi mulți și oricum eram într-un schimb de experiență. Nici nu am apucat să mă întreb – vai, cum mă descurc eu acolo. Poate mai mult: ce haine o să port?!

Cu timpul și mult exercițiu totul a devenit mult mai ușor. Și împachetatul, parcă încep să se apropie și hăurile culturale.

Probabil o să ai des senzația că habar nu ai ce faci, că e greu să de descurci și cine știe, poate o să ai momente când vrei înapoi acasă. India m-a obosit, în Napoli în prima seară mi s-a părut foarte dubios și nesigur, în China mi-a fost foarte foarte greu să mă înțeleg cu oamenii.

Lasă frica!

Nu ești nici primul și nici ultimul care călătorește. Ține minte asta. Știu că uneori poți să te simți copleșit, poate împrejurimile pot să pară înfricoșătoare la prima vedere. Încearcă să ai încredere în tine și în instinctul tău.

Descoperă oamenii

Eu sunt un mix ciudat de om extrovertit, dar introvertit în interacțiunile cu ceilalți. Rar sunt eu cea care merge să salute pe cineva sau să pornească discuția. Mă bucur însă atunci când alții pornesc discuții. Nu sunt nici relaxată în a sta în tăcere cu oameni pe care nu îi cunosc foarte bine și mă enervează și discuțiile de complezență, despre vreme.

Cu toate astea este grozav, măcar atunci când ești plecat, să lași acasă tot ce am enumerat eu mai sus. Să începi conversații interesante cu oameni. Dacă nu vrei să povestești despre vreme, încearcă o discuție pe placul tău. Posibil să rămâi uimit.

Nu refuza invitațiile iar dacă nu e chimie pur și simplu nu te lungești prea mult.

Nu e obligatoriu să călătorești de toți banii

Îmi doresc să fi învățat și asta mai repede. Atunci când te grăbești informațiile încep să se comprime. Dacă într-o lună ai văzut deja șapte țări, 20 de temple, 14 orașe, cu timpul totul se va comprima și vei uita. Din păcate trebuie să ai suficient timp la dispoziție pentru a putea să călătorești încet.

Oricum, nu trebuie să vezi tot. Vrei să te și distrezi, să te simți bine, să ai timp să te și odihnești așadar drămuiește și planifică obiective turistice cu măsură.

Monotonia e plictisitoare

Nu strică uneori să te distrezi. Chiar dacă la final poate nu o să îți placă așa de mult experiența. Încearcă viermi în Myanmar sau escaladează templele la răsărit, fă bungee jumping, fă un tur de oraș cu tuk-tuk-ul, mănâncă la colț de stradă, dă-ți voie să trăiești puțin!

Am spus și eu de nenumărate ori: „nu îmi vine să cred că fac -insert nebunie- în mijlocul lui nicăieri, sigur nu e sigur!” La final am regretat mai puțin de un sfert dintre experiențe.

Am primit și eu acest sfat atunci când călătoream singură cu trenul prin Europa. Intrasem într-o cafenea, locul mi s-a părut ciudățel, am vrut să plec. Oamenii de acolo m-au invitat să stăm la povești și în sălbăticia mea aș fi ratat o seară foarte interesantă. Cu multe multe povești ce mi-au rămas mie. Poveștile lor de viață.

E normal

Să te simți speriat sau singur uneori, să te enerveze diferențele culturale, să nu îți fie ușor să te adaptezi la mâncare, arome sau hărmălaie. Încearcă să vorbești cu un prieten, să asculți muzică și să îți dai și timp pentru tine.

Nu e niciodată prea devreme să te întorci acasă

Și eu rămân uimită să descopăr povești cu – nu mi-a plăcut și am revenit. Cel mai des oamenilor nu le place când pleacă singuri undeva. Și noi în cele șapte luni în America Centrală începusem să devenim nerăbdători să ne întoarcem.

Și nu e nimic greșit nici să te întorci mai devreme. Să descoperi lumea poate să fie obositor uneori, aproape ca un job full time. Așa cum povestesc și Maria și George în interviu.

Tu ce sfaturi ai fi vrut să primești înainte de primele călătorii mai solicitante?

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 comments