Panica se răspândește mai repede decât se agravează cu adevărat situația. Momentan avem 30 de bolnavi de coronavirus în România, dintre care cinci vindecați și zero decese. 1,5 infectați pentru fiecare milion de locuitori (sursă).
Am scris și în articolul anterior, panica nu ne ajută pe termen lung. Stresul prelungit provoacă impulsivitate mărită și un control emoțional precar. Vă las un paragraf subliniat de mine în una dintre cărțile mele preferate – Behave (Biologia fiintelor umane in ipostazele lor cele mai bune si cele mai rele).
Când ne uităm la cifre cred că este important să privim și la cele pozitive. 119,245 de cazuri azi, 11 martie, dintre care 66,578 de vindecări. Putem de exemplu să mai comparăm situația pentru alte țări, în paralel cu situația de moment din România.
Cred că putem învăța multe din experiența țărilor afectate mai grav și că momentan avem nevoie de sfaturi reale, de la experți.
Cei de la World Health Organization au pe site-ul lor foarte multe resurse utile pe care ne îndeamnă să le dăm mai departe. Și exact asta intenționez să fac prin acest articol. Am pus și pe Insta stories și Facebook stories o parte dintre aceste informații.
Vă rog să le parcurgeți și voi, site-ul este foarte stufos și cu adevărat util.
Recomandările Departamentului pentru Situații de Urgență
❗️❗️❗️VĂ RUGĂM SĂ NE SPRIJINIȚI PRIN DISTRIBUIREA ACESTOR RECOMANDĂRI❗️❗️❗️
15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)
Protejați-vă, evitați contactul direct!
🔴Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
❗️Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii.
🔴Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.
❗️Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.
🔴Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.
❗️În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.
🔴Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane.
❗️Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.
🔴Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.
❗️În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.
🔴Evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate în timp real despre țările vizate pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”
❗️În cazul în care călătoriți într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus există riscul ca la momentul revenirii în țară, în funcție de actualizarea zonelor roșii/galbene, să fie necesar să rămâneți în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.
❗️În mod obligatoriu, românii care se întorc în țară din zone de risc vor trebui să intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie să facă același lucru.
🔴Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.
❗️Transmiterea virușilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.
🔴Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.
❗️Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenția angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajați și prezentarea eventualelor opțiuni legale pe care le au la dispoziție. Detalii, aici: https://bit.ly/2TGyV8d
🔴Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți.
❗️Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.
❗️Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
❗️Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
❗️Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.
❗️Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.
❗️Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.
❗️Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.
❗️NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.
❗️NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.
❗️Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.
❗️Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.
🔴Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).
❗️Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.
❗️Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!
❗️Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.
❗️Doar în cazul urgențelor sunați la 112!
Protejați-vă apropiații, nu-i expuneți!
🔴Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.
❗️Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).
❗️În Italia, până pe 9 martie, mai mult de jumătate din cazurile de infecție s-au înregistrat la persoane de peste 65 de ani și aproximativ 90% din decese au survenit la pacienți de peste 70 de ani.
❗️Nu s-a înregistrat niciun deces la pacienți cu vârsta sub 40 de ani și un singur deces între 40 și 50 de ani.
❗️În cazul tinerilor și al copiilor (0-18 ani) a fost înregistrată cea mai mică rată de infectare cu noul coronavirus, respectiv 1,4%.
🔴Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare.
❗️Manifestați o atitudine preventivă față de orice caz, întrucât răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice.
🔴Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic.
❗️În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și în ultimă instanță la 112.
🔴Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență.
❗️Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.
❗️Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.
🔴Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.
❗️În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.
Grupul de Comunicare Strategică
Cum ne protejăm de Coronavirus?
- Stăm cât mai mult pe acasă în perioada următoare.
- Ne spălăm frecvent pe mâini.
- Păstrăm distanța socială de minim un metru. (pe stradă, la metrou, în autobuz, la coadă).
- Evităm locurile aglomerate. Avem nevoie de cumpărături și vedem că un magazin este foarte aglomerat, nu mai intrăm și noi, căutăm altul. Sunt magazine la fiecare scară de bloc din București aproape, nu trebuie să ne îngrămădim toți.
- Cea mai dificilă recomandare – evităm să ne atingem fața. Greu de făcut pentru că o persoană își duce mâinile la față de cel puțin 2000 de ori pe zi.
- Suflăm nasul în șervețele pe care le aruncăm imediat, tușim în cot sau în șervețel și îl aruncăm.
- Dacă avem simptome contactăm un doctor din timp.
Ce facem dacă am călătorit recent în zone de risc?
- Urmăm cu strictețe recomandările autorităților. Dacă decid că trebuie să stăm în carantină, ne supunem. Evităm astfel răspândirea necontrolată.
- Stăm acasă dacă nu ne simțim prea bine.
- Anunțăm autoritățile și precizăm zonele în care am călătorit.
Uite, de exemplu Andressa s-a autoizolat la domiciliu începând cu 1 martie, chiar dacă nu a fost într-o zonă de risc din Italia.
Urmărește atent situația țărilor în care ai călătorit și poate, nu e rău să decizi preventiv să te autoizolezi. Nu înțeleg oamenii ce nu au declarat unde au călătorit și nici pe cei care refuză izolarea.
Înțeleg teama și panica, dar trebuie să înțelegem toți că e spre binele nostru și al celor apropiați. Sunt sigură că domnul ce a dat virusul mai departe către noră și nepoată nu a intenționat să o facă, însă s-a întâmplat. Hai să învățăm rapid din greșelile altora.
Între timp au fost declarate zone de risc și Madrid și Nordul Franței. sursă Noi tocmai pentru că situația se schimbă rapid, am decis să nu mai cumpărăm biletele către Elveția. În acel moment erau undeva la 200 de cazuri, dar cum țara e destul de mică, ni s-a părut un număr semnificativ.
Intenționăm să călătorim, dar în România sau Bulgaria. Oricum nu avem un plan pe care să nu îl putem anula și urmărim știrile, ce se întâmplă și cum decurge situația.
Ne întreabă cititori și prieteni și le spunem și lor ce ne spunem și nouă: o să vedem, evaluăm zi după zi riscurile, nu ne expunem inutil. Fiecare trebuie să ia decizii pentru el în perioada asta.
Recomandările Organizației Naționale a Sănătății
Pentru cei care are peste 60 de ani sau alte condiții asociate:
- boli cardiovasculare
- boli ale aparatului respirator
- diabet
Evitați locurile publice și aglomerate în care puteți interacționa cu oameni bolnavi.
Fiți pregătiți pentru impactul virusului.
- Încercați să vă protejați
- Fiți deștepți și rămâneți informați
- Fiți buni și încercați să vă ajutați
Dacă aveți probleme de respirație
- Sunați medicul de familie
- Căutați asistență medicală
Aici aș mai adăuga și faptul că Institutul Naţional de Sănătate Publică, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, pune la dispoziţie linia TELVERDE destinată cetăţenilor care doresc să obţină informaţii legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19. Cetăţenii care doresc informaţii despre situaţiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358.
Românii sunt rugaţi să apeleze numărul unic de urgenţă 112 doar pentru situaţii de urgenţă, iar pentru solicitarea de informaţii să apeleze linia TELVERDE.
Urmăriți sursele oficiale de informare. WHO, MAE, Ministerul Sănătății, ECDC, Institutul Național de Sănătate Publică.
- Urmăriți și știrile pentru a rămâne la curent. Aici aș adăuga eu să le urmăriți cu măsură.
- Verificați din trei surse informațiile ce ajung la voi, să fie surse credibile.
- Nu împrăștiați zvonuri nefondate.
Încercați să fiți aproape de cei dragi.
- Încercați să vorbiți cu cei care sunt expuși sau în carantină.
- Încercați să îi încurajați, nu să îi panicați mai mult.
- Dă mai departe informațiile oferite de World Health Organization.
- Oferiți sfaturi și informații cu calm celor mici.
- Arătați empatie față de cei afectați.
- Învățați despre boală pentru a putea evalua riscurile.
- Adoptați măsuri practice pentru a rămâne în siguranță.
- Vorbiți despre subiect, dar povestiți mai mult despre fapte și eviați exagerările.
- Fiți solidari cu cei afectați.
- Împărtășiți și poveștile celor vindecați.
Cum rămânem în siguranță în timp ce călătorim?
Organizația Mondială a Sănătății recomandă următoarele
Evitați să călătoriți dacă aveți febră sau tușiți.
Dacă aveți febră, tușiți și dificultăți de respirație, căutați rapid ajutor medical și precizați ultimele călătorii.
- Mâncați alimente preparate corect termic.
- Evitați să scuipați în public.
- Evitați contactul cu animalele bolnave.
- Evitați să stați aproape de persoane ce au simptome de febră sau tușesc.
- Dezinfectați frecvent mâinile cu produse pe bază de alcool sau apă și săpun.
- Evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura.
- Când strănutați sau tușiți încercați să vă acoperiți căile respiratorii cu un șervețel sau cu cotul. Aruncați imediat șervețelul și spălați mâinile.
- Dacă purtați mască aveți grijă să vă acopere nasul și gura și evitați să o mai atingeți după ce o puneți.
- Aruncați imediat măștile de unică folosință și spălați mâinile.
Dacă dezvoltați simptome în timp ce călătoriți cel mai bine este să rămâneți pe loc și să informați personalul de bord/autoritățile. Atunci când ajungeți la doctor precizați în ce zone ați călătorit.
Și la fel de important, subiectul de la care am și pornit
Cum facem față stresului în perioada coronavirusului?
E normal să ne simțim stresați, confuzi, triști, speriați sau furioși în timpul unei crize. Discutând cu oamenii de încredere te poate ajuta să te relaxezi. Ia legătura cu prietenii și familia, poate ei au o abordare mai puțin fatalistă asupra situației.
Ca freelanceri noi ne lovim deseori de problemele izolării de alți oameni. Încearcă să păstrezi cât de cât un program sănătos și ce bine că trăim în era tehnologiei și că ne putem suna video foarte ușor apropiații.
Alcoolul și țigările nu te vor ajuta să faci față mai bine situației. Dacă simți nevoia, ia legătura cu un specialist.
Citește cât mai mult fapte și cât mai puțin zvonuri neoficiale. Asta te ajută să îți iei precauțiile necesare și să te pregătești. Dacă ești pregătit ești mult mai liniștit.
Limitează perioada de timp în care te uiți la știri, mai ales acum când multă lume lucrează de acasă și ai televizorul la dispoziție non-stop. Media nu face decât sa accentueze uneori inutil lucuri.
Cum ajutăm copiii să facă față stresului?
Cu atâția adulți îngrijorați în jurul lor, cu siguranță și cei mici resimt din plin efectele. Hai să îi ajutăm și pe ei să fie mai relaxați.
Copiii răspund diferit la stres față de adulți. Sunt mai anxioși, au nevoie de mai multă atenție, sunt mai agitați ori mai furioși. Încercați să vă susțineți copiii, să le ascultați îngrijorările și să le oferiți puțin mai multă atenție și dragoste în perioada următoare.
Sper să luăm decizii cât mai înțelepte toți în perioada următoare și sper că ți-a fost de folos articolul.
Sănătate!
Multumesc mult pentru postare! La cat de neglijenti suntem noi romaniii ar trebui postat peste tot din 30 in 30 de minute….
Ce ar fi sa iti vezi de articolele de turism, alea fara P si sa lasi sfaturile medicale pentru cine se pricepe?! CItiti juma de ora pe net si acum toti sunteti experti in coronavirus.
David, am dat mai departe sfaturile World Health Organization, asa cum recomanda chiar ei, in engleza si in romana.