• Menu
  • Menu

Jurnal de călătorie – proteste în Nicaragua

Corespondenți de la proteste din țări străine nu ne vedeam. Ultimele zile în Nicaragua începuseră să se complice destul de mult, așadar ieri am ieșit în Costa Rica. Oricum avem zborul în câteva zile și tot spuneam că mergem la mare. Am venit la Pura Vida.

Din păcate Nicaragua are parte de o perioadă nu foarte bună. Protestele au fost foate violente în Managua, Masaya și Leon. Nici zone ca Bluefields nu au fost lipsite de incidente. Aici a fost împușcat un junalist în timp ce făcea live pe Facebook.

Nu aș vrea să mă repet, am povestit aici pe Facebook.

Un alt articol aici despre situație. Ieri (noi suntem în urma României cu 9 ore) a avut loc un marș de protest pașnic. Lucrurile par să se mai calmeze, cel mai probabil însă protestele vor continua și zilele următoare.

Vă citez și un articol de pe Reuters.

Nicaragua has been one of Central America’s more stable countries, mostly avoiding the turmoil caused by gang violence or political upheaval that has affected nearby Honduras, El Salvador and Guatemala.

Cum a fost pentru noi

Nu suntem nici analiști politici și nici jurnaliști. În România participăm la proteste atunci când rezonăm cu cauza. Totuși la noi protestele au fost rareori cu adevărat violente. Aici au murit peste 20 de oameni în primele 4 zile!

Și a și fost motivul pentru care a degenerat totul. A plecat de la niște reforme, dar moartea acestor oameni și politica asta a pumnului în gură au făcut ca oamenii să spună ”No mas!”.

La noi în Granada atmosfera a fost cam așa. Vezi în video.

Pe parcurs au început să curgă și poveștile mai alarmiste.

Prietenii din Costa Rica ne spuneau să plecăm, colaboratul Ambasadei României în Mexic ne spunea la fel. Oamenii cu care vorbeam spuneau ca nu cedeaza pana nu-l dau jos pe dictator. Ne-am prins că e cazul să plecăm cât mai repede. Eram destul de liniștită, dar pulsul îmi crescuse puțin. De obicei Fitbit îmi spune că am pulsul 50-60 când stau jos, acum îl aveam 80-90. Dar nici nu conștientizasem până nu am văzut.

Ce faci într-o situație de urgență când ești în străinătate

Dacă ți se întâmplă ceva asemănător uite câteva lucruri pe care le poți face.

  • Cel mai important e să îți păstrezi calmul. Dacă se protestează pe străzi asta nu înseamnă neapărat că se protestează violent.
  • Nu merge în mijlocul mulțimii.
  • Dacă protestele sunt violente evită să te expui.
  • Contactează cea mai apropiată ambasada sau consul și cere îndrumare.
  • Evaluează situația și cele mai bune metode de deplasare.
  • Ține la îndemână banii și pașaportul.
  • Citește știrile, urmărește postările din social media, încearcă să rămâi informat.

Aveți grijă de voi!

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.