• Menu
  • Menu

Tradiții în Nicaragua – experiența Semana Santa. Foto & video

Am avut noroc să experimentăm Semana Santa în Nicaragua, am filmat și pozat procesiunile din fiecare seară și am făcut research pentru a le înțelege. Ești curios să descoperi probabil cea mai importantă sărbătoare din lumea creștină?

Începând cu Floriile și până la slujba de duminică toată săptămâna ce precede Paștele este plină de tot felul de tradiții. Catolicii au sărbătorit Paștele anul acesta cu o săptămână înaintea noastră.

Fun fact – Paștele cailor este o expresie ce se referă la momentele rare în care sărbătoarea pică în același an și toată lumea se odihnește. Chiar și caii. Poți să citești aici despre cum se calculează cele două.

Ce este o procesiune?

Un convoi ce merge în urma oamenilor bisericii cărând diverse obiecte de cult. În Săptămâna Sfântă sunt cărate statui ce reprezintă ultima saptamana a lui Iisus pe pamant.

Semana Santa în Nicaragua video

Avem două variante de video pentru tine. Cea scurtă, din care înțelegi pe repede înainte despre ce a fost vorba. Este o variantă ceva mai cinematică.

Un fel de reportaj despre Săptămâna Sfântă, cu tot cu voce și explicații. Găsești explicațiile și în rândurile de mai jos.

Tradiții de Semana Santa la catolici

În fiecare zi a săptămânii are loc câte o procesiune. Prima, cea din ziua de Florii, este una foarte veselă, gălăgioasă  cu muzică și voie buna pentru ca amintește de intrarea lui Iisus în Ierusalim.

La polul opus se află procesiunea din ziua de joi, El Silencio, pentru că așa cum îi spune și numele toată lumea merge în tăcere pe străzi, doar în ritm grav de tobă. Această zi comemorează arestarea lui Isus.

În unele seri fețele celor care cară statuile sunt acoperite de glugi denumite capirote. Aestea au rolul de a ascunde identitatea purtătorilor pentru a nu atrage atenția asupra lor.

În Granada, Nicaragua, oamenii aveau altare făcute în ușile caselor sau magazinelor. Procesiunea se oprea, statuile erau întoarse cu fața către credincioși pentru a-i binecuvânta.
Unul dintre aceste altare era chiar într-un atelier de pictură. A se observa contrastul.
In vinerea mare este recreat drumul lui Iisus purtandu-și crucea spre Golgota. Sâmbătă sunt cărate pe
străzi statui ce simbolizează moartea acestuia și pe fecioara Maria plangandu-l, iar duminică este marea sărbătoare, credincioșii bucurându-se de Înviere și de reuniunea lui Hristos cu mama sa.
Statuile și cadrele pe care sunt așezate sunt grele, cântăresc până la câteva sute de kilograme iar pentru cei care le cară reprezintă o ocazie de a se căi pentru păcate. Primesc la schimb respectul comunității din care fac parte.

Slujba de Înviere

La noi slujba începe sâmbătă, ține toată noaptea și până dimineața.

În Nicaragua slujba a început la ora 20 și s-a terminat la ora 22. S-a început cu focul și binecuvântarea lui, lumânările au stat aprinse maxim 15 minute, apoi credincioșii s-au așezat și au asistat la restul slujbei. În aceste două ore a avut loc și binecuvântarea apei.

 

Ziua următoare slujba a început la ora 7 și a ținut tot două ore.

Despre sărbătoare în Nicaragua

In Nicaragua Semana Santa este cea mai aglomerata perioada din an, un fel de vacanta de vară. Coincide cu cel mai cald moment al anului, ceea ce face ca majoritatea localnicilor sa se bucura de concediu și să fugă la plajă. Sunt mulți însă care iau parte la procesiuni și merg la slujbele de la biserică.
Noi am început să sesizăm o scădere vertiginioasă a numărului celor prezenți la biserică începând de miercuri.
Mai este de precizat și faptul că Semana Santa și tradițiile ei diferă de la loc la loc. Probabil în Spania procesiunile sunt mult mai solemne, mai organizate. Am filmat și un vlog de călătorie din timpul acestei săptămâni, îl găsești aici.

Sperăm că ți s-a părut interesant.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.