Pe drumurile din mai toată America Centrală își fac loc aceste autobuze colorate. Mie mi-au părut mereu desprinse dintr-un film post-apocaliptic gen Mad Max. Unele chiar au țepușe lungi la roți. În Guatemala mai ales. Li se spune chicken bus cu toate că s-ar putea să nu vezi nici urmă de pui. 🙂 Numele local al acestor autobuze este La camioneta.
Ce este un chicken bus?
Un autobuz cu găini? Poate unul pentru găini? Sunt sigure autobuzele astea? Aflăm răspunsul la toate aceste întrebări în rândurile de mai jos.
Numele se trage de la faptul că de cele mai multe ori aceste autobuze sunt extrem de aglomerate iar oamenii stau îngrămădiți în picioare ca puii de găină.
Cealaltă explicație este faptul că de multe ori localnicii transportă animale cu ei în aceste autobuze. Normal, nu o să iei vaca într-un autobuz deja aglomerat. Dar o găină, o gâscă, un curcan strecori ușor. Câini, pisici, sau porcușori mai ai ocazia să zărești.
Experiența chicken bus
Trebuie să te aștepți la autobuze școlare din America, modificate, colorate și pline până la refuz uneori. Pe cât de interesantă poate să fie această experiență, poate să fie pentru unii un coșmar. Încercați să prindeți loc iar în cazul în care nu prindeți așteptați autobuzul următor.
În Guatemala noi am folosit destul de mult transportul privat. Drumul din Antigua la Semuc Champey presupune de exemplu câteva schimbări de autobuz, nu îți garantează nimeni că nu trebuie să dormi o noapte pe undeva, iar diferența de preț față de shuttle este mică.
De cele mai multe ori autobuzele au 3 locuri pe partea stângă și două pe partea dreaptă. Sunt locuri de copii pe care șoferul și taxatorul o să îngrămădească adulți. Dacă vrei poți să încerci să plătești loc dublu.
De cele mai multe ori plătești între 50 de cenți și 2-3 dolari pentru cursa ta cu chicken bus-ul. Depinde cât de departe mergi. Găsești și un documentar, La camioneta, în care este povestit drumul lor din SUA spre America Centrală.
We follow this camioneta on its journey from an auction in rural Pennsylvania, south through Mexico to its new home in Guatemala, where the vehicle is sold into a fleet, refurbished, repainted and eventually staffed by dozens of drivers as a reliable method of transportation for the daily masses navigating the route between Guatemala City and Quetzal City.
Siguranța în chicken bus
Ca în orice autobuz foarte aglomerat trebuie să aveți foarte multă grijă la lucrurile personale. O altă regulă e să nu circulați noaptea cu aceste autobuze. Noi le-am folosit în Guatemala destul de puțin, în El Salvador și în Nicaragua mai mult. Din toată America Centrală doar Costa Rica nu le are.
Uneori oamenii se vor uita lung la tine pentru că un turist într-un chicken bus e o apariție. De multe ori ni s-a întâmplat să ne ajute cu bagaj, să ne păstreze locuri localnicii, să dăm peste oameni care vorbesc engleză și vor să afle despre noi. Vezi în acest video o experiență din El Salvador, de pe la minutul 3.37.
Înainte de plecare auzisem că în unele țări scaunele sunt desfăcute până la tablă. Că sunt oprite și jefuite des autobuzele și că fiind așa golașe locurile nici nu ai unde să îți ascunzi bunurile de valoare. Nu am întâlnit încă varianta asta nicăieri. Una pesta alta mie nu mi s-au părut periculoase deloc.
Dacă le recomandăm?
Vă recomandăm să testați experiența de a merge așa cum o fac și localnicii oriunde în lume. Așadar da. Am crescut cu imaginea acestor autobuze din filmele americane și mi s-a părut cool să pot să mă plimb cu ele.
În plus, așa cum povesteam și mai sus, am avut parte de întâlniri foarte plăcute cu localnici. O singură dată au încercat să ne ceară bani în plus. E bine să te urci în autobuz cu temele deja făcute, sau să te uiți cât plătesc localnicii, să îi întebi. Cei din jur îți vor spune prețul adevărat. Dacă nu te deranjează, de regulă taxatorul îți cere cu 50 de cenți, 1 dolar în plus.
Și ce e un chicken bus?
Un autobuz școlar din Statele Unite ale Americii, mai vechi de 10 ani sau 150.000 de km, pus în funcțiune ca mijloc de transport public în America Centrală. Enjoy the ride!
Leave a reply