• Menu
  • Menu

Cinemascop. Festival de filme Europene la Eforie Sud.

Vederile copilăriei la Eforie

Eforie, tărâmul ăla magic al copilăriei și adolescenței mele. Când locuiam în Eforie ajunsesem să mă satur de el. Prea mic, prea pustiu iarna. Acum, mare fiind, încep să îl apreciez altfel. Și să mă bucur la fiecare semn că lucrurile s-ar schimba în bine.

Pentru mulți Eforie Sud rămâne stațiunea spre care conduceau din capătul celălalt al țării. Cu emoția aia de „mergem la mare”, când nu se dormea cel puțin câte o săptămână înainte de nerăbare.

 – Mama, tata, plecăm azi la mare?

– Dar azi?

Oh, mâine chiar se întâmplă.

Și să vezi, pe drum am oprit la București și-am văzut și metroul.

Așa îmi povesteau copiii cu care îmi jucam verile. Doar verile. Aveam prieteni din toată țara și-i vedeam doar vara.

Nu știu cât vă mai amintiți, așa era atunci. Te bucurai să vezi metroul și marea, să rostogolești geamul (că nu aveam încă mașină cu butoane), să simți cum miroase a mare, pe la 4-5 dimineața, când se mijea de ziuă.

Locul în care mergeau în tabere, cunoșteau fete și furau pupici la apus, în cotloane dosite, pe diguri și pe faleză. Știți, fetele de la mare sunt mai rezistente la dulcegăriile băieților. O vară întreagă le auzeam pe toate. Stelele și soarele erau în ochii și pe pielea noastră din mai și până în septembrie.

Ne împrieteneam vara și ne trimiteam scrisori și animăluțe de pluș un an întreg. Pe vremea aia parcă și Poșta Română funcționa mai bine.

Cinemascop la Eforie Sud

Am fost extrem de încântată să aflu că încep să se întâmple lucruri în Eforie Sud. Între 1 și 5 august are loc festivalul de film Cinemascop. Iar partea cea mai frumoasă a acestui proiect este faptul că se reabilitează grădina de vară. Uite cu cât spor lucrează voluntarii.

Atunci când eram mai mică Eforie Sud avea și cinematograf, teatru de vară și grădină de vară. Ei bine, iar dacă ești cel puțin adolescent, un cinematograf în aer liber e aproape tot ce poți să îți dorești. Știți de ce? Dacă alegi filmul suficient de târziu se face și puțin răcoare. Prilej perfect de îmbrățișări și oferit de geci în mod cavalerește. Mă rog, dacă ai noroc. De cele mai multe ori eu eram cea care oferea geci băieților. Mama nu a crescut o panseluță. 😉

Grădina de vară din Eforie Sud a fost inaugurată în anul 1960 şi a rămas deschisă până în 2004, când a ieşit din funcţiune şi a fost abandonată, ca multe alte grădini de vară, dar şi ca majoritatea cinematografelor construite în acea perioadă pe teritoriul României. Din acest motiv, accesul la cultură este anevoios, iar variantele de a petrece timpul liber sunt limitate în sudul litoralului.

sursă

În 2004 am văzut și eu ultimul film aici. Harry Potter și prizonierul din Azkaban. Nu văzusem decât primul Harry Potter deci nu am înțeles mai nimic din film. Mă plictiseam însă și a fost o alternativă bună de trecere a timpului. Nici nu ghiceam că avea să fie ultimul film pentru multă vreme în grădina de vară.

Program Cinemascop

Trebuie să știți că intrarea este liberă iar primii 200 de spectatori primesc și o beră cehă la intrare, vor degusta mâncare mexicană și noul sortiment de vin Cotnari.  Proiecțiile încep imediat ce se întunecă.

În timpul zilei va fi pregătit un spațiu cu toate materialele necesare pentru a modela, picta sau desena. Deci și cei mici se bucură de Cinemascop.

Un fel de: nu trebuie decât să veniți.

Programul filmelor din cadrul Cinemascop

  • Ever been to the moon? (r. Paolo Genovese, 2015) din partea Institutului Italian de Cultură,
  • Heavenly Shift (r. Márk Bodzsár, 2013) oferit de Institutul Balassi,
  • As We Were Dreaming (r. Andreas Dresen, 2015) oferit de Goethe Institut,
  • In the Fade (r. Fatih Akin, 2017) proiecţie specială a Festivalului Filmului European
  • Charleston (r. Andrei Crețulescu, 2018), proiectat cu sprijinul Kinosseur
  • Acasă la tata (r. Andrei Cohn, 2015) din partea Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Cum pot ajuta?

Poți să le dai un like pe pagina de Facebook, să iei parte la festival, intrarea este gratuită, să dai vestea mai departe dând share acestui articol, evenimentului sau paginii de Facebook Cinemascop, astfel încât proiectul să ajungă la cât mai multă lume.

Dacă ești din Eforie Sud poți verifica dacă mai au nevoie de voluntari, îi poți întreba cum și dacă poți ajuta.

Mă gândesc deseori ce potențial frumos are Eforie Sud. Eu i-aș da un mic twist, pe lângă stațiunea de familie ce încă este, să se transforme într-o stațiune pentru tineri cool și mai liniștiți, plictisiți de agitația și mixul pestiț din Vamă. Nu de alta, dar am avea multe dintre cele necesare pentru transformarea asta. Bucata de plajă dintre Eforie Sud și Tuzla, cea dintre Nord și Eforie de exemplu. Și apusurile de soare spre Techirghiol.

Cum ar fi să facem un hostel la Eforie? Unul cool, așa cum am mai văzut, să vină lumea pentru locul ăla. M-a furat peisajul pentru o secundă, mă scuzați.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments