• Menu
  • Menu

Georgia – Legendele și vinurile Caucazului

În octombrie anul trecut am plecat să descoperim Legendele și vinurile Caucazului și am revenit foarte încântați de experiența noastră în Georgia. De la peisaje și până la mâncare. Oh, mai puțin coriandrul prezent cam des uneori.

Azi vă povestim despre traseul nostru în Georgia și facem un fel de review pentru experiența avută alături de cei de la Globe365.

Informații utile despre Georgia

Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a intra în Georgia și puteți intra chiar și cu buletinul. Pe site-ul MAE găsiți toate detaliile despre asta.

Din România WizzAir este compania aeriana ce are zboruri directe spre Georgia.

Prețurile sunt în general asemănătoare cu România. Cel puțin nouă așa ni s-au părut. Mai mici chiar decât pe la noi. Bugetul pentru o vacanță în Georgia nu este o îngrijorare ci ține mai mult de cât și cum preferați voi să călătoriți.

O să găsiți mai jos traseul nostru, fotografii și alte informații utile.

Review de experiență – Legendele și vinurile Caucazului

Încă de la aterizare ne-am întâlnit cu ghidul local și am început să aflăm informații despre Georgia. Am notate pagini întregi despre istorie, obiceiuri, tradiții, asemănări și deosebiri între diverse zone ale țării.

Pentru pasionații de istorie Georgia este cu siguranță o destinație ce trebuie pusă pe listă. Țara și-a căpătat oficial independența în anul 1991. O vreme au fost anexați de către Rusia, încercând să reziste ocupațiilor Iraniene și Otomane ce au reușit să o fragmenteze. Anterior fuseseră invadați de mongoli.

Pe de altă parte dovezile existenței oamenilor merg până acum 1,8 milioane de ani, fiind de asemenea și singura cea mai veche dovadă a existenței oamenilor în altă parte decât în Africa. 

Cele de mai sus sunt motive suficiente care să îți producă fascinația istorică față de această destinație.

Dar nu numai. În timpul nostru petrecut în Georgia am început să o apreciem și pentru peisaje, tradiții și, evident, pentru vinurile sale.

Noi suntem la început în tot ce înseamnă descoperirea magiei vinului, dar cu această ocazie ne-am educat și rafinat și noi gusturile. Cristi a fost și el un excelent profesor, iar în momentele în care mergeam mai mult cu microbuzul, dacă nu ascultam poveștile ghidei, ne încânta el cu istoria viței de vie și drumul ei prin lume.

Dacă sunteți pasionați de vinuri, atunci trebuie să ajungeți în țara care îl produce prima, de peste 8,000 de ani.

Avantaje și dezavantaje

Printre avantajele alegerii unei călătorii de genul acesta a fost faptul că am câștigat foarte mult timp. Am apucat astfel să vedem mai multe zone din Georgia, într-un timp în care noi, independent, vedeam maxim 2-3 locuri. Găsești aici câteva fotografii din dronă din Georgia. 

Chiar dacă drumul până acolo a fost destul de neprietenos, mi s-a părut superb și complexul de mănăstiri de la David Gareja. Puteți să citiți mai multe despre el aici. Iar peisajul semi-deșertic m-a fascinat. Cred că pentru tura de anul acesta cei de la Globe365 au decis să scoată această destinație din program.

Tot la capitolul avantaje:

1. Toate degustările de vinuri incluse în program. Unele la producători locali mai mici, ca cea de la Jakeli de exemplu. În aceste locuri ne-am simțit cel mai bine toți. Atunci când am intrat în curtea și casa oamenilor, chiar dacă și degustările de la castel sau fabrici au fost la fel de fascinante.

2. Vizita la un producător de qvevri. Aceste qvevri sunt vasele tradiționale pentru producerea vinului, dar o să povestim pe lung despre asta cu altă ocazie. Independent nu prea avem cum să dăm peste acest producător și nici să îl vizităm. A fost ceva pus la cale rapid tot de ghida noastră locală și am avut noroc și pentru că a fost posibilă.

3. Pentru că programul a fost totuși destul de încărcat, ne-a ajutat foarte mult faptul că dimineața microbuzul era pregătit, coboram noi cu bagajele, ne urcam și ne vedeam de drum. Nu ne-am stresat cu privire la călătoriile din punctul A în punctul B, destinații, locuri de cazare și nici cele pentru mâncare. Altcineva se ocupase de toate lucrurile astea pentru noi.

La capitolul dezavantaje

1. Fiind o tură mai rapidă nu am apucat să aprofundăm așa cum o facem de obicei, dar asta este ok, pentru că nu toată lumea are luni de zile la dispoziție pentru o destinație. Bănuim noi că majoritatea dintre voi nu au.

2. Atunci când alegeți genul acesta de experiență trebuie să vă așteptați ca timingul vostru să fie la fel cu al celorlalți. Și nici asta nu e de nerezolvat.

Traseul nostru în Gergia

În linii mari acesta a fost traseul nostru în Georgia și punctele prin care am fost.

Fotografii de la David Gareji v-am arătat mai sus.

  • Gori – locul unde s-a născut Stalin.

Aici am aflat mai multe despre Stalin, familia sa și parcusul său până a devenit tiranul despre care am învățat toți la orele de istorie. Am întrebat doamna de la muzeul lui Stalin dacă acesta a fost „a good or a bad guy” iar ea mi-a răspuns „ofcourse a good guy”.

Apoi am văzut și căsuța în care s-a născut, dar și trenul personal de o opulență ieșită din comun.

Merită? Da! Pentru pasionații de istorie, pentru cei curioși ca noi, pentru cei care vor să înțeleagă mai bine personalitatea și detaliile din spatele tiranilor.

  • Tbilisi – capitala Goergiei, un oraș contrastant și frumos

Probabil bucata mea preferată a fost zona din cartierul iranian, cu toate că și această panoramă din dronă e una dintre fotografiile mele preferate.

Dacă mă întrebați pe mine Tbilisi mi s-a părut orașul din Georgia unde mi-a plăcut cel mai mult. Așa cum am mai spus, trebuie să stau ceva mai mult într-un oraș ca să îl înțeleg. Și mai ales ca să înțeleg dacă se potrivește cu mine.

Dar am atât de multe fotografii cu el și din apropiere, încât îmi dau și eu seama că și așa pe fugă, tot mi-a plăcut.

  • Mtskheta

Este un oraș surprinzător de bine conservat. Între secolele III și V a fost capitală a regatului Georgiei iar în zilele noastre încă te poți plimba pe străduțele lui pietruite.

În apropiere veți vizita și mănăstirea Jvari.

  • Shignaghi

Orașul dragostei din Georgia și unul dintre cele mai fotogenice orașe ale Asiei Centrale.

  • Regiunea Kakheti

Sau leagănul vinurilor. De la această bucată a experienței trebuie să vă așteptați la două lucruri: degustări de vinuri și peisaje superbe. 🙂

Caucazul Mare

Și din peisaj în peisaj ajunsem și la această regiune din Georgia. Când aveam impresia că nimic nu poate să ne mai uimească, am dat peste peisajul amețitor de la mănăstirea Gergeti Trinity, Kazbegi. Nu că drumul până acolo a fost altfel decât plin de peisaje minunate.

Condimentați experiența cu degustări culinare, spectacole de dans tradițional, degustările aproape zilnice de vin și lecții de gastonomie georgiană. S-ar putea să obțineți mixul perfect de la experiența voastră în Georgia.

Cam așa a fost pentru noi. Pe site-ul Globe365 găsiți detaliile. Știu că spuneau acum câteva zile că mai au doar șase locuri.

În orice modalitate decizi să o descoperi, Georgia este o alegere foarte bună.

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 comments

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-EYVJ26KTP3