• Menu
  • Menu

Cu drona în vacanță, câteva sfaturi utile

A trecut de ceva vreme moda DSLR-urilor, ce să mai spun de selfie sticks. Acum tot mai multă lume fie are o dronă, fie e pe lista de cumpărături. Cu drona în vacanță. Vis sau coșmar?

Noi avem o dronă DJI Mavic Air și primim des întrebări referitoare fie la dronă, fie la legislația privind dronele în diverse țări. Cea mai ciudată întrebare primită a fost: „cum se pornește drona?”.

Motiv pentru care sperăm articolul de azi să vă ajute. O să discutăm în primul rând despre când să îți achiziționezi o dronă și dacă e cazul să faci investiția, dar și alte informații utile.

Să îmi cumpăr dronă?

Noi ne-am achiziționat drona după mult timp în care eu eram cea care insista că ar putea să fie suuuper să avem una. Cu toate astea, de când o avem, eu am zburat cu ea doar de vreo două ori, câte două minute.

Vă recomand să vă gândiți cât vă place să vă plimbați pur și simplu și cât să filmați/fotografiați în plimbările voastre. Asta pentru că pe lângă avantajele pe care le au dronele, acestea au și câteva dezavantaje. Mai exact trebuie să faceți ceva mai multă cercetare pentru fiecare vacanță, mai aveți încă un obiect de cărat cu voi, vă încetinește. Mai ales – dronele nu sunt jucării și pot să fie periculoase sau agasante. Pot invada intimitatea altora destul de ușor.

Iar dacă decideți să vă cumpărați una, nu uitați să verificați de fiecare dată condițiile de călătorie cu o dronă pentru destinațiile spre care vă îndreptați.

Dronele în bagaj

În unele țări nici nu puteți intra cu dronele, sunt interzise. În altele trebuie să aveți anumite asigurări, să aplicați pentru un permis de utilizare, să cereți aprobări de filmare. Nu există niște reguli universal valabile, fiecare țară are propria legislație.

Atenție – de exemplu în Iran niște turiști sunt de ceva vreme la închisoare pentru că au ridicat drona în zona Teheranului. Găsești aici info. Fapt ce este interzis. Au fost arestați și sunt în închisoare. Aici găsești informații cu privire la drone în Iran.

Și un alt lucru pe care trebuie să îl verificați sunt regulile aeroporturilor și ale companiilor aeriene pentru drone. Unele vă pun să trimiteți drona neapărat la cală – Emirates de exemplu. Altele vă lasă cu ele doar în bagajul de mână.

În mod normal se transportă cel mai bine, sigur și ușor în bagajul pe care îl iei cu tine în avion, dar există excepții de la regulă atât pentru aeroporturi, dar și pentru linii aeriene.

De unde învăț despre drone?

Sunt foarte multe tutoriale pe Youtube. Depinde ce dronă hotărâți să vă luați și ce vreți să faceți cu ea. Începe cu niște tutoriale despre cum se pornește drona, citește și încearcă să te documentezi din experiențele altora.

De ce a fost ciudat că m-a întrebat cineva cum se pornește drona? Pentru că dacă ți-ai cumpărat deja una ai un manual de instrucțiuni de citit și chiar îți recomand să o faci. 😉

Alex a făcut acum un an și ceva un playlist denumit Drone School. Era pentru mine, dar eu mă bazez pe Alex pentru a manipula efectiv drona și pentru a învăța despre asta.

Pentru că la zborul cu drona nu e vorba doar despre a putea să o ridici și mișca dreapta stânga. Dacă te interesează și pentru filmare, nu doar foto, trebuie să te pricepi ce să filmezi cu ea și cum să faci diferite mișcări cinematice.

De ce nu îmi place mie să manevrez drona?

Pentru că nu îmi place așa de mult senzația de adrenalină pe care o am atunci când o mânuiesc. Chiar dacă așa par, dronele nu sunt niște jucării. Uneori bate vântul prea tare și trebuie să te lupți cu el mânuind drona din telecomandă ca să o poți salva.

Alteori ai câte un deal, sau ceva ce îți ecranează semnalul. Alteori se mai deconectează pur și simplu și trebuie să aștepți să prindă iar semnalul. Alteori pare că o să aterizeze unde nici nu te aștepți – în apă!

Cât de des o să folosești drona?

Noi realizăm conținut, cam asta este treaba noastră în cel puțin 60% din timp. Voi trebuie să vă gândiți fiecare cât o să o folosiți real și cât o să renunțați și o să încercați să o vindeți după trei utilizări.

Uneori, chiar dacă nu vrem neapărat, ridicăm drona, ca să avem conținut interesant. De ce nu am vrea să o ridicăm?

Îți încetinește călătoria

Pfuai, este suuuper super mișto să vezi lumea de sus, ca o pasăre. Nu aș da drona și dacă nu aș putea să mă bazez pe Alex cu siguranță aș învăța și eu să mă înțeleg cu ea și cu adrenalina manevrării. Trebuie să știți însă că este un consumator mare de timp în escapadele voastre.

Dar imaginile de mai sus vin cu pretul timpului. Pentru că durează cel puțin 20-30 de minute procesul cu totul. Până conectezi telefonul la telecomandă, până te orientezi să vezi cum zbori cu ea, alteori îți cere să o calibrezi. Acolo unde este mult fier nu funcționează și trebuie să cauți alt loc pentru a decola.

Mai apoi zborul efectiv. Pentru drona noastră o baterie rezistă undeva la 15 minute. Importante sunt și condițiile. Cât de tare bate vântul, cât de sus zbori cu ea.

Iar două baterii înseamnă undeva 30 de minute de zbor, apoi trebuie să aștepți vreo 50 de minute să se încarce.

Dacă ești ca noi, atunci în traseu o să îți apară și problema: unde și cât ridic drona? De câte ori o să vreau să văd și de sus azi? Când încarc bateriile?

Verifică de două ori regulile

Știu că am mai spus, dar este foarte important să nu ai surprize pe nicăieri. Să te pregătești pentru eventualele probleme ce pot apărea și să cântărești alternativele și riscurile. Nu vrei să ajungi într-o închisoare în Iran.

Verifică dacă sunt evenimente majore din cauza cărora nu poți ridica drona. Poate un show aviatic sau de baloane, un festival pe un câmp, o vizită oficială. Verifică dacă sunt închisori sau alte obiective strategice.

Noi eram prin Albania, în munți, și îi tot spuneam lui Alex că e frumos și să ridicăm drona iar după colț a părut o închisoare. Ce să spun? Ne-am bucurat amândoi că nu am oprit să dronăm.

Dronele și alți oameni – respectul când zburăm cu drona

Unele țări îți impun o distanță minimă față de clădiri. Oricum, încearcă să nu filmezi în casele și curțile/grădinile oamenilor. Să nu deranjezi turiștii la plajă, animalele, oamenii în general.

Alte sfaturi utile pentru începători

  • Ajută să fie două persone, una care manevrează drona și un spotter care se asigură că drona rămâne în raza vizuală și că nu se lovește de nimic din lateral. Nu toate dronele au senzori laterali.
  • Citește manualul
  • Exersează cu simulatorul de zbor. – Ai în aplicația DJI un simulator care te ajută să te acomodezi.
  • La primele zboruri mergi undeva în câmp deschis pentru a exersa.
  • Evită păsările. Alex aterizează drona de obicei când încep unii pescăruși să o atace. Știm un caz de dronă căzută pentru că a fost atacată de păsări.
  • Vezi care sunt condițiile meteo. Nu zbura cu drona dacă plouă, sunt furtuni sau vânturi puternice.

Cu ce să rămâi după articolul ăsta?

Vrei o dronă? Calculează bine decizia. Noi îți spunem că e fain, dar că e și o grijă în plus, chiar mai multe, dar și consumator de timp. E fain să ai dronă, dar nu e mereu fain să pleci cu drona în vacanță. Nouă ne place, dar vrem să iei o decizie asumată.

Dacă vă sunt de folos, o să revenim cu mai multe articole despre reguli, legislație și altele din categoria cu drona în vacanță.

Spor la călătorit!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.