• Menu
  • Menu

Vacanță în Tenerife – ghid de călătorie

Până nu demult aveam impresia că o vacanță în Tenerife este destinată exclusiv pentru petreceri, gen Ibiza. Nu știu de ce, poate din cauza melodiei lui DJ Sava. Știți voi, bumți-bumți-ul ăla în care un grup de fătuci strigă ”Tenerifeeee” la începutul ”refrenului”.

Dar ce să vezi? Trăiam în minciună, căci insula are mult mai multe de oferit. Tenerife este destinația perfectă pentru o vacanță, oferind câte ceva pentru toată lumea. Fie că doriți să vă relaxați la plajă, să vă aventurați în drumeții pe munte sau să vizitați orășele pitorești, veți găsi totul pe această insulă superbă.

După ce am petrecut 10 zile acolo, putem spune sincer că este una dintre cele mai frumoase insule pe care le-am văzut. Iată ghidul nostru de călătorie pentru Tenerife:

Aeroporturile

Tenerife este cea mai mare dintre insulele Canare, situată în largul coastei Africii și aparține Spaniei. Este cunoscută pentru vremea caldă tot timpul anului, plajele frumoase și peisajele diverse. Are două aeroporturi: Tenerife Nord și Tenerife Sud. Din București, Wizz Air zboară direct pe aeroportul din Sud, iar zborul durează cam 6 ore.

Transportul pe insulă

Dacă plănuiți să mergeți mai mult la plajă și relaxare, puteți lua un taxi sau un autobuz până la cazare. Fâțâiala prin zona turistică și drumurile până la cele mai populare atracții se pot face cu transportul în comun.

Însă dacă sunteți ca noi și vă doriți să și explorați, vă recomandăm din toată inima să închiriați o mașină. Noi am rezervat-o în avans de la cicar.com pentru că citisem undeva că nu e nevoie de card de credit. Și într-adevăr așa a fost, ba mai mult, nu ne-au oprit nicio garanție. Au birou în aeroport, unde am completat niște hârtii, apoi ne-au dat cheia și ne-au zis că găsim mașina în parcarea din fața aeroportului. Totul a decurs rapid și fără probleme.

Am plătit 300 de Euro pentru 10 zile, cu asigurare totală și scaun de bebeluș incluse. Și am mai plătit 35 de Euro garanție pentru benzină. Dar pentru că am returnat mașina cu rezervorul plin, ne-am recuperat acești bani a doua zi după predare.

De menționat și faptul că au scaune de bebeluși pentru care nu percep taxă suplimentară, noi am fost foarte mulțumiți de scaunul primit pentru bebe Eric.

Cazarea

Tenerife oferă o gamă largă de opțiuni de cazare, de la hosteluri la resorturi de lux. Găsiți aici o listă cu toate variantele.

Cea mai turistică zonă este în sudul insulei, iar cele mai populare destinații sunt:

Nordul este mai puțin turistic și mai sălbatic, dar și mai frumos din punctul nostru de vedere și ofertant în ceea ce privește peisaje spectaculoase.

Noi am ales să stăm în nord, într-un orășel mai puțin turistic, Icod de los Vinos. Am închiriat un apartament cu două dormitoare și am plătit 55 de Euro pe noapte. Ne-am simțit bine acolo și ne-a plăcut că avea parcare subterană, deci n-am avut probleme în zilele ploioase.

Lucruri de făcut într-o vacanță în Tenerife

1. Parcul Național El Teide

În mijlocul insulei tronează semeț vulcanul activ El Teide, care are 3700 de metri înălțime față de nivelul mării. Este cel mai înalt munte din Spania. Însă măsurat de la fundul oceanului are vreo 7000 de metri, fiind astfel al 3-lea vulcan de pe pământ ca înălțime și masă. Deci un lucru evident de făcut este să vizitați Parcul Național El Teide, aflat în top 10 din lume ca număr de vizitatori, parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Se poate ajunge cu mașina până la baza vulcanului, iar de acolo până la 3500 de metri cu telecabina. Cei care vor să ajungă până pe vârf trebuie să obțină online un permis de acces în avans. Din păcate noi nu am urcat foarte mult pentru că nu voiam ca Eric să aibă rău de înălțime. Dar ne-am bucurat de priveliștea oferită de drumul șerpuit prin păduri și luminișuri de unde se vedea vulcanul în depărtare.

La peste 2000 de metri altitudine, vulcanul și-a lăsat puternic amprenta asupra peisajului. Lava întărită în milioane de ani a creat formațiuni geologice unice, făcându-l să pară de pe altă planetă. Din loc în loc există vegetație deșertică, adică tot felul de plante suculente și cactuși.

Parcul este special și merită o vizită chiar dacă nu intenționați să urcați pe vulcan.

2. Parcul Național Anaga

În nordul insulei, la o altitudine mai mică și mult mai înverzit decât El Teide, se află ”Parque Rural de Anaga”. Un adevărat paradis natural, Rezervație a Biosferei UNESCO. Este străbătut de drumuri șerpuite prin munți, presărate cu puncte de belvedere ce oferă priveliști încântătoare. Câteva sătuce tradiționale împodobesc peisajul, iar Playa Benijo este o perlă exotică și sălbatică.

Drumurile din parc sunt impecabile, chiar dacă sunt înguste și abrupte. E un pic stresant să conduci pe aici, dar merită din plin. Noi ne-am dorit atât de mult să-l explorăm încât am mers în 3 zile consecutive, încercând să ”fentăm” ploaia și ceața. A 3-a zi a fost soare așa că am făcut o drumeție lejeră, cu bebe în manduca: Sendero de los Sentidos sau Poteca Simțurilor.

După această plimbare lejeră am mers la Camino Viejo al pico del ingles pentru a admira drumul săpat în stâncă și vegetația luxuriantă ce crește deasupra lui.

Și ne-am lăsat cuprinși de ultimele raze de soare ale apusului la punctul de belvedere Pico del Ingles.

Găsiți aici toate vlogurile noastre de călătorie din Tenerife pentru și mai multă inspirație.

3. Plajele

Sudul (și nu numai) este presărat cu plaje una lângă cealaltă. Fie că vă îndreptați spre locuri mai turistice, dar superbe, cum este plaja de la Arena ori spre deja foarte cunoscuta Playa de las Americas, sau spre zone mai puțin cunoscute ca Playa Amarilla, găsiți sigur ceva care să vă placă.

Playa de la Arena

Aici ni s-a părut un loc potrivit în care să stăm cu Eric „la plajă”. Mult spus la plajă, căci ne-am așezat pe iarbă. Ne-au plăcut valurile ce se izbeau de stâncile ce străjuiesc plaja, faptul ca este o plajă cu nisip vulcanic, negru, vegetația din jur, dar și faptul că există facilități pentru cărucioare și bebeluși.

Las Americas și Los Cristianos

Am spune că sunt printre cele mai cunoscute plaje din Tenerife. Noi am găsit o zonă plină de viață și agitație, chiar dacă se apropia rapid apusul și întunericul, cu surferi și petreceri. Nu știm cum sunt party-urile aici, căci Eric are ora lui de culcare, dar ne-a plăcut apusul văzut și cum ne-am simțit. Iar top top top ni s-au părut aleile până la plajă, străjuite de copaci și flori.

Playa Del Duque

Cu ape limpezi, turquoise și nisip fin, plus încă un apus frumos văzut în a noastră vacanță în Tenerife, recomandăm locul mai ales pentru cei care vin cu familia. Sau nouă acest vibe ne-a dat. O promenadă destul de lungă, cazări situate foarte aproape de plajă, opțiuni diverse de restaurante, pare unul dintre multele locuri de pe insulă pentru cei care vin să se bucure de genul acesta de turism, fără să închirieze mașină sau să exploreze prea mult.

Plaja Benijo

De departe probabil una dintre cele mai pitorești plaje. Este o plajă cu nisip negru, situată în partea de Nord-Est a insulei și este cunoscută mai ales datorită frumuseții ei sălbatice și valurilor puternice, perfecte pentru surf. Ne-a plăcut și drumul până acolo, nu doar plaja în sine. Am prins și soare, dar a dat și ploaia și am simțit că peisajul este cu adevărat magic.

O vacanță în Tenerife este completă după ce ai ajuns și în acest loc.

Las Teresitas

Este un alt punct al insulei ce ne-a plăcut foarte mult, de data asta datorită nisipului său fin, dar și datorită poziționării la baza unui munte. Uite ceva interesant despre acest loc, este o plajă făcută de om în anii 70 cu nisip importat din Sahara. Cu siguranță intră în top cele mai frumoase plaje din Tenerife.

4. Satul Masca

Este unul dintre cele mai populare locuri „ascunse” din Tenerife. Până în anii 90 nu exista drum până aici, satul era izolat de restul insulei și se putea ajunge la el doar de pe mare, pe o potecă abruptă prin munți. Cea mai fotografiată panoramă de aici te duce cu gândul (dacă ai multă imaginație 🙂 ) la Machu Pichu.

Nu doar satul este extrem de frumos și pitoresc, dar mai ales drumul până acolo, cu puncte de belvedere răsfirate de-a lungul său, dar și cu trasee de hiking, deci pentru iubitorii drumețiilor – să luați neapărat cu voi bocancii. Tenerife este o destinație în care vă puteți pune la muncă echipamentul montan.

5. Loro Parque

Se laudă că sunt cea mai bună grădină zoologică din lume, iar cei care au fost au doar lucruri bune de povestit. Copiii până la cinci ani au intrarea gratuită, cei peste cinci ani plătesc 28 de euro, în timp ce biletul pentru adulți costă 40 de euro. Vă puteți achiziționa biletele în avans de la ei de pe site.

6. Siam Park

Desemnat de OPT ori la rând cei mai bun parc acvatic din lume, este o distracție de neratat în Tenerife. Și încă ceva interesant, este cea mai mare construcție thailandeză din afara Thailandei

Ca și la Loro Parque biletele pentru adulți costă 40 de euro, cele pentru copii 28, iar bebelușii până la doi ani au intrarea gratuită. Pentru ambele parcuri puteți cumpăra fie bilete combinate, fie bilete cu experiențe VIP ori cu prânzul inclus. Găsiți detalii aici.

Nouă ni s-a părut că la cele șapte luni ale sale Eric este prea mic, dar vrem să revenim cu siguranță pentru a ne bucura de aceste două parcuri.

7. Punctele de belvedere

Am numit Tenerife drept una dintre cele mai frumoase insule pe care le-am văzut datorită peisajelor spectaculoase și diverse. Și așa cum spuneam mai sus, ca să vă bucurați de tot ce are de oferit insula, ar fi bine să închiriați mașină. Infrastructura este foarte bine pusă la punct, drumurile sunt bune și te poartă de la mare la munte în maxim o oră. În cele 10 zile pe care le-am petrecut pe insulă am făcut 1500 de km cu mașina și a fost o plăcere.

Insula este plină de puncte de belvedere (”mirador”), unde puteți opri și admira frumusețea naturii. Sunt prea multe să le numim pe toate, dar câteva dintre cele la care am ajuns și ne-au plăcut mult sunt:

Mirador La Garañona

Mirador Altos de Baracán

Mirador de Jardina

Mirador Risco Amogoje

Mirador Archipenque

8. Drumeții

Și când mai crește Eric, sigur revenim în Tenerife să facem drumeții. Sunt foarte multe trasee, atât montane, cât și pe malul oceanului. Cu bebe în căruț și manduca am putut să ne plimbăm doar pe cele mai lejere:

Sendero de las Salinas – O potecă cu peisaje superbe, între munte și ocean (în Buenavista del Norte, lângă terenul de golf)

Rambla de Castro

Costa de El Sauzal – O altă promenadă pe malul oceanului, la capătul unui drum îngust și abrupt. Pe noi ne-a prins ploaia și n-am apucat s-o parcurgem cum am fi vrut, dar ne-a plăcut ce am văzut.

9. Grota vânturilor – Cueva del Viento

O atracție deosebită pe insulă, un tunel vulcanic vechi de peste 27.000 de ani. Este al 5-lea ca mărime din lume și cel mai mare din Europa, sistemul său de galerii subterane având aproape 18 kilometri, din care se poate vizita cam 1 km. Trebuie să veniți aici dacă vreți să aflați mai multe despre activitatea vulcanică de pe insulă și să fiți impresionați de formele geologice unice create de lavă în interiorul pământului.

10. Drago (Copacul ”Dragon”)  și Mariposario (Grădina fluturilor) din Icod de los Vinos

În Icod de los Vinos se găsește cel mai mare și mai bătrân arbore din specia ”Dracaena Draco” sau ”Copacul Dragonului”. Are peste 18 metri înălțime, o circumferință de peste 20 de metri și este un monument natural spectaculos. În parcul ce-l împrejmuiește puteți admira și multe alte specii de plante specifice insulei.

Foarte aproape de acest parc este și grădina cu fluturi, atracție de care se vor bucura mai ales copiii.

11. Grădina Botanică din Puerto de la Cruz

Un loc minunat de vizitat pentru iubitorii de natură și pentru cei interesați de botanică. Acoperă o suprafață de aproximativ 7 hectare și prezintă o varietate de plante din întreaga lume. A fost fondată în 1788 de un grup de coloniști germani și olandezi și este considerată una dintre cele mai vechi grădini botanice din Spania.

12. Los Gigantes

Este una dintre cele mai spectaculoase panorame de acest fel, stânci înalte de 500-800 de metri ce coboară aproape vertical în apă. Zona este una recunoscută pentru multitudinea de viețuitoare marine, deci celor pasionați le recomandăm tururi de diving ori primbări cu barca.

13. San Cristobal de La Laguna

Este unul dintre cele mai importante orașe de pe insulă din punct de vedere istoric și cultural, cunoscut pentru frumoasa arhitectură în stil colonial. A fost fondat de către conchistadorii spanioli în secolul al XV-lea și a servit drept capitală a insulei până în secolul al XVIII-lea.

14. Plimbări cu submarinul

Dacă sunteți în căutarea unei activități deosebite în Tenerife, puteți încerca o plimbare de o oră cu submarinul. Galben, desigur. Noi am făcut o astfel de tură în Egipt, până să-l avem pe Eric, și ne-a plăcut mult. Nu știm cât de viu și colorat este oceanul în comparație cu Marea Roșie, dar din ce am găsit pe net pare interesant. Se pleacă din sudul insulei, din golful Amarilla.

15. La Gomera

Și dacă Tenerife nu e de ajuns pentru voi, puteți face o vizită și pe ”La Gomera”, insula vecină. Se ajunge cu ferry-ul în 50-60 de minute, sunt mai multe transporturi pe zi, iar prețul biletelor e în jur de 45 de Euro.

Mâncarea

Mâncarea de pe insulă este un mix între bucătăria spaniolă și cea canariană. Puteți găsi o varietate largă de fructe de mare și pește, preparate din carne și mâncăruri tradiționale canariene cum ar fi „papas arrugadas” (cartofi încrețiți) și „mojo” (un sos picant). Tenerife este, de asemenea, cunoscută pentru vinurile sale, mai ales cele din strugurele local malvasia.

Dintre toate restaurantele pe care le-am testat, v-am recomanda ”Restaurante Tajaque” în San Cristóbal de la Laguna, ”Tasca Baracán”, între Buenavista del Norte și Masca și ”Indian Curry” din Santa Úrsula. Niciunul nu arată cine știe ce, dar toate au mâncare bună și review-uri excelente pe Google Maps.

Vremea

Tenerife are un climat subtropical, ceea ce înseamnă că are vreme caldă tot timpul anului. Temperatura de obicei variază între 20 și 25 de grade Celsius. Cel mai bun moment pentru o vacanță în Tenerife este între noiembrie și aprilie, când vremea este mai blândă și sunt mai puțini turiști.

Noi am fost la începutul lunii Decembrie și am prins o vreme destul de capricioasă. Dar așa cum știam din Insulele Azore, dacă plouă într-o zonă nu înseamnă întotdeauna că plouă pe toată insula. Au fost zile în care în nord ploua, iar în rest era vreme de plajă. Partea bună când închiriezi mașină pe insulă este că poți ”vâna” zonele cu vreme bună.

Încă un loc pe lista locurilor în care ne-am muta

Am plecat din Tenerife cu gândul de a ne întoarce curând, poate chiar pentru a petrece mai multe luni pe insulă. Cu siguranță mai sunt multe de văzut și făcut.

Sperăm ca acest ghid de călătorie să vă inspire și să vă fie de folos pentru planificarea unei vacanțe în Tenerife.

Voi ce alte locuri de pe insulă aveți de recomandat?

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment