Rar vă spun ce să faceți și ce să nu, dar după atâtea drumuri și zboruri am prins suficentă experiență cât să vă recomand o serie de reguli de conduită în avion. Până la urmă scopul călătoriei este să ajungeți cu bine la destinație, nu? Și de preferat într-o stare de spirit cât mai bună! Așa că dă un share articolului ăsta pentru a avea călătorii cât mai plăcute cu avionul!
Am scris așadar 11 reguli de conduită în avion și un pro tip. Aștept și de la tine alte idei cu privire la zborul cu avionul și ce ai vrea să facă sau să nu colegii de drum în avion.
1. Citește și urmărește măsurile de securitate
Da, cel mai probabil majoritatea regulilor ni se par ciudate, absurde și lipsite de importanță, dar absolut toate măsurile de siguranță au logică în spate și sunt acolo doar pentru a încerca să vă ajute în cazul unei măsuri de urgență. E bine să asculți ce îți povestesc instructorii de zbor astfel riști să te panichezi mai puțin dacă o să fie cazul să folosești masca de oxigen de exemplu.
Pe tema asta a scris și Radu un articol destul de stufos despre regulile din avion care par inutile. Citește articolul lui aici, nu o să mai trec și eu prin toate explicațiile.
2. Nu face glume despre bombe
Surprinzător dar sunt foarte mulți oameni cărora le este foarte, foarte frică să zboare cu avionul iar glumele tale „smart” despre bombe nu o să îi liniștească! În plus, în zilele noastre, mi se pare că glumele despre bombe devin de prost gust. It’s not a joke anymore. Și sunt destul de sigură că poți să dai și de belele și să faci pe toată lumea să întârzie.
3. Nu te purta urât / superior cu personalul din avion
Nici nu vreau să o mai explic pe asta. E urât, de prost gust. Nu! Nu fluiera stewardesa și mai ales nu îi pune mâna pe fund.
4. Ai grijă cât bei
Serios! Avionul nu e cel mai bun loc să te faci turtă, oricât alcool gratis ți se oferă la bord. Zborul oricum te deshidratează iar alcoolul nu o să te ajute cu asta! În plus, dacă depășești limitele probabil o să te aștepte poliția la aterizare sau avionul va face o oprire ca să te dea jos. Depinde doar cât de beat ești și cât de urât faci!
5. Ține scaunul drept atunci când se servește masa
Hai că se poate, nu e greu! Și toată lumea o să fie mai fericită! Deranjează și e foarte incomod pentru cei din spatele tău dacă ai scaunul dat pe spate când vor să mănânce. Dacă îți mai și ajustezi spătarul sau te agiți prea mult în timpul mesei, cel din spatele tău riscă să se și trezească cu băutura în poală!
6. Folosește pentru bagaje compartimentele alocate locului tău
Aici nu am reușit să înțeleg niciodată de ce oamenii folosesc cu totul alte compatimente, nu cele alocate, chiar dacă sunt libere. O să deranjezi pe toată lumea și la îmbarcare, dar și la coborâre încercând să te strecori după bagaj în sens invers fluxului de călători.
Dacă e ocupat complet compartimentul tău așteaptă să se așeze toată lumea apoi caută un loc liber cât mai apropiat sau cere ajutorul însoțitorilor de bord.
7. Nu chema însoțitorul de bord pentru orice întrebare
Oare cum e vremea la destinație? Hai să întreb însoțitorul de bord.
Chiar trebuie să îmi pun centura? Da, chem pe cineva să îmi re-re-re-confirme.
Vreau un pahar cu apă, ah și un suc, ooo acum vreau și o ciocolată. Ai putea totuși să le vrei pe toate în același timp nu la două secunde după ce primești una?
Iar e nepoliticos, oamenii ăia chiar au și alte lucruri de făcut, nu doar să stea lângă tine! Jur pe roșu!
8. Stai pe locul tău
Dacă vrei mai mult spațiu rezervă două locuri, dar nu fura din spațiul și așa destul de mic al colegului de lângă tine, nu te așeza pe locurile altora fără să ceri permisiunea în prealabil și încearcă să nu dormi pe umărul celui de lângă tine dacă nu îl cunoști!
9. Mâncarea mirositoare în avion
Avionul nu e cel mai bun loc pentru parizer sau blue cheese. Dacă îți iei de mâncare la tine în timpul zborului încearcă să fie ceva care nu are miros foarte puternic. E ca în autobuz sau tren.
10. Picioarele, râgâiturile și alte mirosuri
E normal să mirosim, să transpirăm, mai ales în timpul zborurilor și escalelor lungi. Dacă îți miros picioarele încearcă să rămâi încălțat sau măcar ia o pereche de șosete curate de schimb la tine și mergi la baie pentru a da jos încălțările și schimba șosetele.
Dacă totuși ai avut niște parizer, ceapă, usturoi în mâncare, nu râgâi în nasul colegului de scaun.
Dacă te încearcă alte gaze, încearcă să le păstrezi cu și pentru tine măcar până la baie.
11. Dacă ești bolnav
Ai putea să iei cu tine o mască, să nu strănuți în mâncarea vecinului de scaun, să nu îți stergi mucii de scaun sau și mai rău de scaunul vecinului. Dacă ai pojar sau alte boli asemănătoare, stai acasă! Unii dintre noi încă nu au făcut toate bolile copilăriei, avionul este un spațiu mic în care bolile se împrăștie rapid!
PRO TIP – dacă urmează să zbori multe ore, să ai și escale, îți recomand să iei la tine câteva schimburi. Poți de exemplu să îți iei niște haine mai lejere în care să te schimbi și să le porți doar în avion (în ideea că poate ocupă mai puțin loc decât hainele de stradă).
Astea sunt doar câteva reguli de conduită în avion, dar sunt curioasă voi ce ați mai adăuga. Mai am idei, dar aștept și aportul vostru pentru reguli de conduită în avion!
P.s. – e ok dacă ai făcut o parte din lucrurile de mai sus, nimeni nu se naște învățat! Dar dacă vom începe cât mai mulți să ne purtăm cât mai frumos în avioane vom avea parte de zboruri mult mai plăcute.
Și o să vin cu un exemplu personal. Nu îmi place să stau încălțată în avion și mie de obicei nu îmi miros picioarele. De obicei, pentru că la un moment dat m-am descălțat și mi-a luat câteva minute până să simt că tălpile mele nu erau în cea mai bună zi a lor așa că am spus sorry fără să dau și alte explicații și m-am încălțat rapid la loc. Nu aveam nici șervețele umede la mine, nici șosete de schimb, aia e! Am stat încălțată!
Hai, repede, fiecare să mai vină cu câte două reguli de conduită în avion :)).
… si puneti telefoanele pe modul „avion”, oameni buni! Sau inchideti-le, daca nu stiti sa folositi functia „avion”. Chiar interfereaza cu niste frecvente importante pentru piloti si siguranta zborului!
Da, inca exista astfel de persoane! Am nimerit langa o doamna la un moment dat care trimitea mesaje in timp ce avionul cobora…
Inca o chestie ar fi sa va documentati in pre-a-la-bil despre dimensiunea si numarul bagajelor permise, ca sa nu tineti imbarcarea in loc. Regulile sunt reguli, iar personalul de la check-in sau imbarcare nu face decat sa le aplice!…
De asemenea, cantitatea de lichide permisa in bagajul de mana trebuie verificata si conformati-va!… Acum vreo 3 ani, era in fata mea la controlul de securitate o familie ce a fost intrebata daca are lichide, iar toti membrii au raspuns ca nu. Guess what? Gel de dus si sampon si altele asemenea de dimensiuni family pack…
Si ca sa inchei cu o anecdota… sort of… Eram saptamana trecuta in Otopeni, la controlul de securitate, iar domnul dinaintea mea era foarte deranjat si devenise foarte vocal ca l-au pus sa se descalte dupa ce a facut bip-bip detectorul de metale… sustinea ca e legea proasta…
Eu tot mereu iau in bagajul de mana minim inca o pereche de sosete. Dealtfel, anumite linii (ex: Emirates) impart sosete la pasageri.
La mancare arahidele, nucile sunt cele mai recomandate, desi cam cer apa… Dar si ceva sendvisuri sunt utile la low-cost. Daca tot veni vorba de low-cost, m-a frapat Malindo, care in 50 de dolari nu doar ca m-a purtat pe o distanta de trei ore, dar a servit si o mancare calda si buna, plus sucuri.
A, si sucul de rosii e preferata mea, dar nici cea de portocale nu strica. Imi aduc aminte de ultimul zbor Malev, cand mama s-a speriat de sucul de portocale ca avea un gust de vitamina c… Un lucru bun pentru a combate gripa care se raspandeste in locurile inchise… La rusi tot mereu ma dotam cu cate o gripa prin avion, ca au mari probleme rusii in general cu igiena.
Se poate un ton scazut, dar nu cred ca este nimeni interesat de locul de tau de munca, sotul tau, amanta ta, socrul tau sau plodul tau nazdravan si genial…. Este interesant cate poti afla in avion de oamenii care stau la cateva randuri de tine, in special, cand ai un zbor lung!!!
Oh da, telenovelele de avion!
Cine are voie sa vina cu mancare din exterior in avion? 🙂
Nu te opreste nimeni. De la mancare pregătita acasa (tartine, chestii de genul, nu caserole cu ciorba) pana la mancare cumparata din duty free.
Multa vreme si eu am avut impresia ca nu ai voie. Dar ai. In dese cazuri si pe peste tot.
Pe liniile low cost mancarea costa, asa ca e de ajutor sa ai un sandwich cu tine daca vrei sa economisesti….
Eu nu spun nu la asta, doar sa alegem cu grija ce punem in pachet! Atat!
Urmareste semnalele rosu/verde de la wc. Nu sta la coada la baie daca vezi ca e ocupat.
Nu te ridica si nu iti decupla centura pana nu se stinnge semnalul, nu porni telefon la decolare/aterizare sa ii spui matusii ca esti in avion, nu te aseza la coada cu 30 d eminute inainte de a incepe boardingul. Pe acelasi loc ajungi. Daca se face imbarcare in etape (business, persoane cu copii, spate, mijloc, fata) astepta sa fie chemata partea in care te afli. Daca tu nu ai o legatura de prins, lasa-i , dar altii au si te roaga sa ii lasi sa coboare inaintea ta. Nu urla la checking/boarding/pasapoarte ca e bataie de joc, daca nu faci o plangere oficiala.
Zbam! Mi-au placut toate, dar mai ales ultima cu plangerea oficiala!
Si da, cand oamenii au legaturi de prins, dar tu te grabesti doar sa o vezi pe matusa sau nu stiu ce obiectiv turistic, let them! Ca ale tale raman tot acolo unde sunt, pentru cei care alearga dupa avioane si 30 de secunde conteaza enorm uneori!
Multumim!
Voi pătrunde pe teren sensibil, însă trebuie să zic asta: când călătorești cu copil, încearcă să îl pregătești explicându-i ce înseamnă un zbor, timpul de așteptare and so on. Nu e vina lor că simt presiunea zborurilor mai puternic decât noi 🙂
Chiar deloc sensibil! Si mie mi se pare de bun simt ca parintii sa se pregateasca si sa isi pregateasca putin bebelusii si copiii inainte de zbor astfel incat sa nu deranjeze inutil tot avionul.
Un copil de peste doi ani il pregatesti! Dar un bebe nu ai cum sa il pregatesti pt zbor!
Doar ce ne-am intors din Asia si pe un zbor de 13 ore am avut o fetita ( putin peste doi ani, cred eu) care a plans aproape tot zborul. Am iesit zombie din avion. Am luat si zbor de linie de data asta in ideea in care ar fi mai comfortabil si am putea dormi mai bine.
Stiu ca poate par nemernica, dar la zboruri de atatea ore, sincer, nu mi-as luat copilul mic dupa mine din super multe motive: nu te poti intelege cu el si este frustrant( cred) sa nu poti alina/combate motivul pentru care plange, nici tu ca parinte nu ai liniste, este periculos ca il expui la o gramada de persoane purtatoare de virusi, se plictiseste repede si nu il poti obliga sa stea cuminte. Nu mai zic ca i se poate face rau si incep sa mai vomite inca 5 persoane din cauza mirosului.
Stiu, o sa ziceti ca isi va aduce aminte de vacanta exotica, nu e chiar asa. Am vorbit cu persoane care au calatorit cand aveau mai putin de 5 ani, au zis ca nu-si amintesc mai nimic. Nu sunt in masura sa zic cuiva ce sa faca, dar daca tot suntem la acest subiect, si o persoana are dubii despre cum ar fi sa calatoreasca pe distante atat de mari alaturi de copii lor mici, va spun sincer, e destul de greu de suportat. M-am simtit complet neputincioasa pentru ca nu poti sa le spui nimic parintilor, cu atat mai putin copiilor, trebuia sa astept sa treaca timpul doar.
Ca si concluzie, ganditi-va putin mai mult la toata situatia si cantariti daca se merita sa iti expui copilul la asa ceva si apoi la ce trebuie sa suporte cei din jur.
prima data cand am mers cu avionul eram super fascinata de orice, inclusiv sa ascult masurile de securitate, nu voiam sa imi scape ceva. partea proasta a fost ca stewardesele erau foarte plictisite, asa ca s-au grabit sa dea din maini si aia a fost. nu am inteles mai nimic :))
Ce nasol e cand nu ai un brief-ing bun. Mie dupa atatea sute de zboruri deseori inca imi place sa stau sa ma uit la ei cum explica! Cand sunt plictisiti asa imi pun castile in urechi (nu-i frumos, dar mno…)
Si inca un subiect „delicat” ….. rabatarea scaunului. Este normal sa o faci dar nu la masa si nu fara sa anunti pasagerul din spate tocmai pentru a evita un mic accident sau altele. Aici cred ca tine de fiecare si chiar denota cel mai bine cat de badaran esti sau nu….
Gata – nu mai stiu 🙂
Bune toate si suficiente. Mai adunam.
De scaun am spus si eu. Off ce enervant e cand stai comod si te trezesti ca cel din fata rabateaza brusc si de tot scaunul si iti mai si da una peste genunchi.
Eu sunt mai ok la putin peste 1,65 sau cat oi avea, dar pentru Alex la 1,90 e crunt!
La fel de enervant e cand cel din spate are mancarici si tot misca, din motive pe care numai el le stie, scaunul din fata pe care stau eu si ma trezesc ca ma tot impunge in spate si ma zgaltaie. Freaca masuta, indeasa rahaturi in buzunar, se sprijina de spataru, nu stiu ce face, pe cuvant…
True that, dar nu o să stea nimeni drepti in avion.
Nasol e ca e un spatiu asa de mic si spre deosebire de tren de exemplu nu prea ai unde merge si nici opțiunea de a deschide geamuri.
Pe cursele low cost, daca nu vreți sa dați o avere pe apă/suc, luați-vă castraveți (in coajă, spălați, dar nu curățați). Așa sigur va veți astâmpăra setea și chiar si foamea fără miros greu.
Daca va luați un pahar cu suc si unul cu apă, încercați să îl beți/aveți mare grijă cu cel de suc. Apa nu pătează daca da o turbulenta…
Încercați să strângeți cât mai compact gunoaiele ca sa nu existe riscul unei deversari peste vecin cand le strang stewardesele.
Nu va puneți picioarele (desculțe sau nu) pe mânerul scaunului vecinului.
Nu va uitați la filme horror/dubioase daca sunt copiii prin preajmă.
Aveți grija la buzunarele laterale ale rucsacului de deasupra capetelor. O sticla de vin de la duty free face mare cucui dacă scapă…
Salutați atât la îmbarcare cât si la coborâre (unde se mai poate adăuga si un thank you echipajului)
Nu lăsați gunoaie pe si sub scaun…
Dupa aterizare asteapta sa se stinga avertizarea de centura si abia apoi decupleaza-ti si tu centura. Ca nu esti in autobuz si nici nu vei ajunge mai repede la destinatie.
Cand pasagerii incep sa coboare din avion nu te grabi sa ajungi primul la usa din fata chiar daca ai avut locuri in spate – este politicos sa le dai voie celor care doresc sa patrunda pe culoar. Va fi mult mai usor si rapid sa coboare toata lumea.
Bun, bun, buuuun!
Nu aplauda la aterizare – nu esti la teatru.
Nu folosi telefonul sau alte echipamente la decolare sau aterizare.
Așa! Am vrut să o scriu eu pe asta cu aplaudatul, dar uneori mi se pare ceva cute pentru pilot, chiar dacă eu nu aplaud.
Aș fi vrut și eu după o zi cu multe emailuri și taskuri dificile la birou să ma aplaude cineva! :))
[…] un ochi pe aceste reguli de conduită în avion, poate că se prinde ceva de unii dintre […]