• Menu
  • Menu

Reguli de conduită în avion

Rar vă spun ce să faceți și ce să nu, dar după atâtea drumuri și zboruri am prins suficentă experiență cât să vă recomand o serie de reguli de conduită în avion. Până la urmă scopul călătoriei este să ajungeți cu bine la destinație, nu? Și de preferat într-o stare de spirit cât mai bună! Așa că dă un share articolului ăsta pentru a avea călătorii cât mai plăcute cu avionul!

Am scris așadar 11 reguli de conduită în avion și un pro tip. Aștept și de la tine alte idei cu privire la zborul cu avionul și ce ai vrea să facă sau să nu colegii de drum în avion.

1. Citește și urmărește măsurile de securitate

Da, cel mai probabil majoritatea regulilor ni se par ciudate, absurde și lipsite de importanță, dar absolut toate măsurile de siguranță au logică în spate și sunt acolo doar pentru a încerca să vă ajute în cazul unei măsuri de urgență. E bine să asculți ce îți povestesc instructorii de zbor astfel riști să te panichezi mai puțin dacă o să fie cazul să folosești masca de oxigen de exemplu.

Pe tema asta a scris și Radu un articol destul de stufos despre regulile din avion care par inutile. Citește articolul lui aici, nu o să mai trec și eu prin toate explicațiile.

2. Nu face glume despre bombe

Surprinzător dar sunt foarte mulți oameni cărora le este foarte, foarte frică să zboare cu avionul iar glumele tale „smart” despre bombe nu o să îi liniștească! În plus, în zilele noastre, mi se pare că glumele despre bombe devin de prost gust. It’s not a joke anymore. Și sunt destul de sigură că poți să dai și de belele și să faci pe toată lumea să întârzie.

3. Nu te purta urât / superior cu personalul din avion

Nici nu vreau să o mai explic pe asta. E urât, de prost gust. Nu! Nu fluiera stewardesa și mai ales nu îi pune mâna pe fund.

4. Ai grijă cât bei

Serios! Avionul nu e cel mai bun loc să te faci turtă, oricât alcool gratis ți se oferă la bord. Zborul oricum te deshidratează iar alcoolul nu o să te ajute cu asta! În plus, dacă depășești limitele probabil o să te aștepte poliția la aterizare sau avionul va face o oprire ca să te dea jos. Depinde doar cât de beat ești și cât de urât faci!

5. Ține scaunul drept atunci când se servește masa

Hai că se poate, nu e greu! Și toată lumea o să fie mai fericită! Deranjează și e foarte incomod pentru cei din spatele tău dacă ai scaunul dat pe spate când vor să mănânce. Dacă îți mai și ajustezi spătarul sau te agiți prea mult în timpul mesei, cel din spatele tău riscă să se și trezească cu băutura în poală!

6. Folosește pentru bagaje compartimentele alocate locului tău

Aici nu am reușit să înțeleg niciodată de ce oamenii folosesc cu totul alte compatimente, nu cele alocate, chiar dacă sunt libere. O să deranjezi pe toată lumea și la îmbarcare, dar și la coborâre încercând să te strecori după bagaj în sens invers fluxului de călători.

Dacă e ocupat complet compartimentul tău așteaptă să se așeze toată lumea apoi caută un loc liber cât mai apropiat sau cere ajutorul însoțitorilor de bord.

7. Nu chema însoțitorul de bord pentru orice întrebare

Oare cum e vremea la destinație? Hai să întreb însoțitorul de bord.

Chiar trebuie să îmi pun centura? Da, chem pe cineva să îmi re-re-re-confirme.

Vreau un pahar cu apă, ah și un suc, ooo acum vreau și o ciocolată. Ai putea totuși să le vrei pe toate în același timp nu la două secunde după ce primești una?

Iar e nepoliticos, oamenii ăia chiar au și alte lucruri de făcut, nu doar să stea lângă tine! Jur pe roșu!

8. Stai pe locul tău

Dacă vrei mai mult spațiu rezervă două locuri, dar nu fura din spațiul și așa destul de mic al colegului de lângă tine, nu te așeza pe locurile altora fără să ceri permisiunea în prealabil și încearcă să nu dormi pe umărul celui de lângă tine dacă nu îl cunoști!

9. Mâncarea mirositoare în avion

Avionul nu e cel mai bun loc pentru parizer sau blue cheese. Dacă îți iei de mâncare la tine în timpul zborului încearcă să fie ceva care nu are miros foarte puternic. E ca în autobuz sau tren.

10. Picioarele, râgâiturile și alte mirosuri

E normal să mirosim, să transpirăm, mai ales în timpul zborurilor și escalelor lungi. Dacă îți miros picioarele încearcă să rămâi încălțat sau măcar ia o pereche de șosete curate de schimb la tine și mergi la baie pentru a da jos încălțările și schimba șosetele.

Dacă totuși ai avut niște parizer, ceapă, usturoi în mâncare, nu râgâi în nasul colegului de scaun.

Dacă te încearcă alte gaze, încearcă să le păstrezi cu și pentru tine măcar până la baie.

11. Dacă ești bolnav

Ai putea să iei cu tine o mască, să nu strănuți în mâncarea vecinului de scaun, să nu îți stergi mucii de scaun sau și mai rău de scaunul vecinului. Dacă ai pojar sau alte boli asemănătoare, stai acasă! Unii dintre noi încă nu au făcut toate bolile copilăriei, avionul este un spațiu mic în care bolile se împrăștie rapid!


PRO TIP – dacă urmează să zbori multe ore, să ai și escale, îți recomand să iei la tine câteva schimburi. Poți de exemplu să îți iei niște haine mai lejere în care să te schimbi și să le porți doar în avion (în ideea că poate ocupă mai puțin loc decât hainele de stradă).


Astea sunt doar câteva reguli de conduită în avion, dar sunt curioasă voi ce ați mai adăuga. Mai am idei, dar aștept și aportul vostru pentru reguli de conduită în avion!

P.s. – e ok dacă ai făcut o parte din lucrurile de mai sus, nimeni nu se naște învățat! Dar dacă vom începe cât mai mulți să ne purtăm cât mai frumos în avioane vom avea parte de zboruri mult mai plăcute.

Și o să vin cu un exemplu personal. Nu îmi place să stau încălțată în avion și mie de obicei nu îmi miros picioarele. De obicei, pentru că la un  moment dat m-am descălțat și mi-a luat câteva minute până să simt că tălpile mele nu erau în cea mai bună zi a lor așa că am spus sorry fără să dau și alte explicații și m-am încălțat rapid la loc. Nu aveam nici șervețele umede la mine, nici șosete de schimb, aia e! Am stat încălțată!

Hai, repede, fiecare să mai vină cu câte două reguli de conduită în avion :)).

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

27 comments