• Menu
  • Menu

Brexit – cum sunt afectate călătoriile?

Brexit a fost tema fierbinte a zilei de ieri. Probabil o să rămână subiectul de pe buzele tuturor pentru încă multă vreme! Cum la politică nu mă pricep, eu o să punctez doar aspectele legate de călătorii care o să fie influențate de această decizie.

Pentru cei care au deschis mai târziu televizoarele și internetul, Brexit înseamnă decizia Marii Britanii de ieșire din Uniunea Europeană.

Costuri mai mari pentru biletele de avion

Prima consecință, cea mai previzibilă, este creșterea prețului biletelor de avion din și spre Marea Britanie. Prețurile foarte mici practicate acum de companiile aeriene low-cost, dar și super ofertele care apar deseori la companiile de linie sunt posibile datorită spațiului aerian liber din Uniunea Europeană.

Prețurile extrem de competitive vor rămâne la fel sau vor crește în funcție de negocierile finale dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Să ne uităm doar la oferta Ryanair de ieri cu care puteai zbura spre Londra cu 10 euro.

Eu cred că prețurile vor crește cu siguranță, depinde de negocieri să aflăm și cu cât.

Modificări de rute pentru zboruri

În momentul de față orice companie aeriană deținută de țările membre UE este liberă să zboare și să opereze oriunde în Europa fără restricții de capacitate, frecvență sau preț. Astfel operează Ryanair, EasyJet și alte companii.

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană poate aduce cu ea nu doar creșteri de preț pentru zboruri, dar și modificarea rutelor cu tot ce vine la pachet cu asta: întârzieri, anulări.

Totul ține de negocierile care vor urma. Ca exemplu putem da Norvegia care nu este membră UE, dar totuși are aceleași drepturi preferențiale.

Chiar de ieri cei de la EasyJet au declarat că vor să înceapă cât mai repede discuțiile pentru a se sigura că UK rămâne în continuare liberă să folosească la fel ca până acum spațiul aviatic.

“This would enable EU airlines to fly freely within the UK and between the UK and the EU, allow UK airlines to fly freely across Europe and would ensure that consumers continue to benefit from low fares,” says the carrier. – sursă 

Costuri mai mici pentru cei care călătoresc în Marea Britanie

UK cu siguranță nu a fost niciodată o destinație ieftină de vacanță. Pentru Londra, unul din cele mai vizitate orașe din lume, cu greu poți scrie un ghid de călătorie „la buget”. Asta și datorită diferenței foarte mari dintre leu și liră. Datorită destabilizării lirei teoretic pentru noi este mult mai avantajos să vizităm Marea Britanie acum.

 

Alte implicații

Probabil pentru cei din Marea Britanie o să fie puțin mai greu să lucreze și să călătorească în Europa. Lucru valabil și pentru europenii care doresc să călătorească în Marea Britanie. Cozi speciale pentru pașapoarte, necesitatea unei vize pentru a lucra și alte implicații asemănătoare ce țin de birocrație.

Speculații

Până la urmă toate cele de mai sus sunt momentan doar speculații. Atâta timp cât negocierile nu au început încă nu avem de unde să știm nici dacă prețurile biletelor de avion vor crește sau nu. Nu știm nici dacă vom avea nevoie de viză pentru a intra în Marea Britanie. Probabil și cetățenii din UK vor avea nevoie de vize pentru a vizita Europa.

Tu ce crezi că urmează să se întâmple? Ce alte aspecte (legate de călătorii) se pot modifica în urma Brexit?

Foto via Shutterstock – Brexit travel.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment