O să vă placă și premiul de azi, oferit de cei de la MindBlower, suntem siguri! O hartă răzuibilă, o pernă de călătorii și un jurnal în care să notezi ceva nou în fiecare zi. Cum câștigi premiul vei afla din articol, evident!
Cine sunt cei de la MindBlower?
O echipă tânără, pusă pe lucruri mari. Uite așa au ajuns să aibă cel mai tare magazin de cadouri din punctul meu de vedere. Poți comanda online sau îi poți vizita. Îi găsești la adresa Baia de fier, nr 10. Detalii despre cum îi poți contacta găsești aici.
Nu prea am cuvinte să spun cât îi apreciez! Mai ales pentru că știu că nu e ușor când ești antreprenor în România! Dar uite că pașii lor merg în direcția bună!
Nu mai știu exact cum am ajuns să lucrăm cu cei de la MindBlower, dar suntem foarte fericiți că au apărut în viața noastră. Avem și noi o hartă răzuibilă si avem o grămadă de țări de răzuit pentru că din Februarie de când ne-am dat demisia și-am plecat am fost ocupați mai mult să călătorim și am uitat să răzuim.
Încă îmi amintesc momentul în care am primit harta, ce fericită am fost! Apoi a apărut dilema – și cum răzuim? Tu ai fost în unele locuri, eu în altele. Am hotărât să răzuim țările prin care mergem împreună. Prima noastră țară? Iran!
Nici nu are sens să mai spun ce bine arăta harta în garsoniera noastră colorată. Numai când mă gândesc aproape că îmi vine iar să mă apuc de mobilat și decorat. Dar asta înseamnă și cuibărit. Iar noi vrem să ne mai plimbăm și să mai descoperim o vreme!
Ce poți câștiga?
Așa cum vă spuneam și în introducere un combo de mai multe premii.
Perna Oistrich – astfel încât să poți să dormi oricât, oriunde. Trebuie sa spun ca perna asta are inauntru mii si mii de bile mici si moi. Pot spune ca este un sistem 3 in 1 : comfortabil ca o perna, masca de ochi si dopuri de urechi. Unde mai pui ca e si usoara si se poate lega de bagaj 🙂
Jurnalul fricilor – fă ceva nou în fiecare zi. Fă ceva care te sperie, sau notează lucrurile de care nu ești pregătit să te atingi!
Harta răzuibilă care o să te îmbie să vizitezi cât mai mult din lume. Nouă ne plăcea să ne uităm la hartă și să admirăm lumea vizitată împreună.
Cum poți câștiga premiul oferit de MindBlower?
Lasă un comentariu la acest articol până la data de 18 august în care dai un sfat celor ce pleacă în vacanță, ceva ce ție ți-ar fi plăcut să știi înainte să ți se întâmple.
SAU
Dă tag pe Facebook la această postare persoanei cu care ai fost în ultima vacanță în care ne și spui ce ți-a plăcut cel mai mult în acea vacanță.
Nu uita să îi urmărești pe cei de la Mindblower pe site, Facebook și Instagram.
Opțional, te poți înscrie și la newsletterul bloggului nostru pentru a rămâne la curent cu toate poveștile de călătorie, ofertele postate și restul de concursuri din perioada următoare.
Câștigătorul o să fie desemnat prin tragere la sorți în cadrul unui live pe pagina noastră de Facebook, te poți înscrie în concurs până pe 18 august 25 august.
Live-ul de premiere va avea loc până pe 1 septembrie cel târziu.
Travel & love, love to travel!
Un sfat pentru cei care vor sa plece in vacanta ar fi, sa nu isi rezerve online, din timp, bilete de intrare la muzee sau alte obiective turistice. Eu cand am fost in Roma, cu prietenii, ne-am rezervat bilet de intrare la muzeul din Vatican la ora 16:00. Inainte de acea ora, am planificat sa vedem Forul Roman si Colosseumul. Ghici ce ? Am vizitat in fuga primele doua, si am stat stresati ca trebuie sa ajungem la muzeul din Vatican.
La fel, cand am fost in Atena, initial, voiam sa cumparam bilete de intrare la muzee si la Acropole. In ultimul moment ne-am razgandit… si am decis sa le luam la fata locului. Si bine am facut. Cand am ajuns la casa de bilete, am constatat ca pentru studenti intrarile sunt gratis.
Sfatul meu? Informare cat mai multa! Cititi cat mai mult despre zona pe care o veti vizita, despre transport, hoteluri, obiceiuri, impresiile altora.
Mi-ar fi placut sa primesc gratuit la aeroport pliante cu obiectivele turistice si cu cele mai bune localuri din Roma. Nu uitati hartile acasa sau lista cu traseul, obiectivele turistice si restaurantele in care vreti sa mergeti.
Un sfat pe care eu as fi vrut sa il primesc si pe care il recomand altora este sa va uitati intotdeauna la vreme dinainte sa plecati. In prima mea calatorie in afara tarii, in Grecia, mi-am luat la mine numai haine subtiri, de vara, insa pe seara era destul de racoare si am fost prinsa nepregatita in ceea ce priveste imbracamintea.
Sa nu ma incarc cu lucruri inutile.Cele pentru ingrijirile personale,medicamentele strict necesare,sunt obligatorii.Aparat foto/video pentru a savura calatoria si ulterior cu altii care nu au fost cu tine..
Mi-ar fi placut sa stiu ca nu e o idee buna sa zbor cu Air Bucharest!
Ooo sunt multe lucruri care se incadreaza ! Mi-ar fi placut sa stiu ca selfie stick-ul nu este „penibil” asa cum parea in mainile unui anumit tip de turist ci singura varianta sa ai poze cu „toti 3” cand sunteti plecati doar voi 3…. ar fi fost amuzant si tare placut un mic somnic de dupa-amiaza si inainte sa calatorim in 3…lista e lunga dar ma opresc aici 🙂
Fa un program cu locurile pe care doresti sa le vizitezi si lasa-ti timp si pentru plimbari in care sa descoperi frumusetea si caldura locului pe care il vizitezi; nu te du doar in locurile care trebuiesc bifate 🙂
Un mic sfat al meu este,sa ai la tine numai strictul necesar cand vizitezi un oras mai mare,daca geanta ta e plina si cutreieri orasul de dimineata pana seara drumul de patruns va fi si mai lunga!
1. Nu iti lua bagaj de pus la cala, pierzi prea mult timp in aeroport
2. Ia-ti doar strictul necesar (spre exemplu, eu mi-am cumpart, special pt.calatorii, prosoape din micro-fibra, care au dimensiunile unei batiste)
3. Lasa ceva bani pe card, just in case
4. Salveaza-ti pe Google Maps toate obiectivele pe care vrei sa le vezi si downloadeaza-ti harta offline
5. Pleaca din timp spre aeroport..mai bine astepti 30 de min.decat sa iti sara inima din piept ca pierzi avionul 🙂
Si pentru o experienta autentica a locului pe care il vei vizita, cauta intotdeauna „secret places in..”
Calatorii cu bine va doresc!
E foarte complicat sa pleci cu un copil mic in excursii insa nu e de evitat ? cu xe sfat as ajuta..doar sa se inarmeze cu rabdare?
Salut, cateva din ce am invatat pe ici pe colea, ar fi multe de zis dar o sa povestesc o mica parte din calatoriile pe care le-am facut cu atostopul.
Locuiesc in Timisoara si unde s-a putut ajunge cu masina usor si rapid am folosit autostopul si nu mi s-a intamplat nimic, ba din contra oameni fain si unde mai pui ca a fost si gratis: Belgrad, Budapesta, Viena, Brno, Bratislava, Praga; In Corfu am facut autostopul pentru ca am ratat autobuzul spre o plaja care avea program doar dimineata pe ziua aceea, a fost greu vreo 2 ore de asteptat nici un localnic binevoitor, dar ne-au luat niste turisti (in Grecia localnicii nu iau la autostop, am aflat dupa :))). Prin Roamnia bineinteles m-am plimbat tot cu autostopul.
Ce am invatat din experientele astea:
– la autostop niciodata nu platesc, intreb daca e pe gratis, daca nu, multumesc si urez drum bun, in strainatate aceasta intrebare nu isi are sesnul e pe gratis din start.
– am calatorit in majoritatea ocazilor cu autostopul singura sau cu inca o prietena, fiind fete ai zice ca e mai greu, ca e nesigur, poate, dar ne-am ascultata intuitia. Daca ceva era dubios atunci renuntam politicos.
– pozitivitate, am facut multe reguli din mers, daca ceva nu a fost chiar pe asteptate a reiesit o regula ca si lectie invatata 🙂
– pentru drumuri lungi a se renunta la camioane, dureaza mai mult timp
– daca soferul iti zice ca trebuie sa astepte undeva pentru ceva, renunta politicos, mananca timp sau poate devenii riscant
– intodeauna am stat de vorba, cam asta era plata, omul ne/ma lua la autostop pentru a avea companie si o ofeream, daca eram in 2 era mai bine faceam cu randul daca eram obosite
– foarte important: niciodata nu accepta sa mergi la autostop cu cineva daca nu aveti o limba comuna pe care o cunoasteti amandoi, tu si soferul, din experianta vorbesc, in loc sa ajungem la Sibiu prin Deva am ajuns prin Ramnicul Valcea, cam mult timp pierdut, dar am vazut Dunarea pentru prima data la noi in Romania :))
– intodeauna semnalezi cand stai la autostop, ca e cu mana sau cu pancarda, alfel nu vad de ce cineva ar opri cineva
– pentru autostop in afara Roamniei, am cautat pe internet locaiile favorabile, daca e pe autostrada intodeauna autostopul se va face din statiile de benzina(peco)
– daca sunt cu masina intorc serviciul, iau la autostop si eu :). Probabil am scapat ceva, dar nu uitati fiti pozitivi si daca ceva nu iese bine, zambiti si faceti o regula :)).
Ca si recorduri eu si cu o prietena:
– am stat sub o secunda sa prindem o maisna direct spre Timisoara dintr-un peco de pe autostrada din Budapesta (la intoarcere din Viena), ne-am dat jos din masina, am aratata pancarda cu Nadlac si am prin pe cineva direct in Timisoara.
– ca si chestie mai putin placuta am stat peste 2, ~3 ore in Fagaras ca sa prindem masina spre Deva, ce a fost si mai urat e ca ne-au inghetata picioarele fiind decembrie :).
Mi-ar fi placut sa mi se spuna, prima data cand am zburat catre o destinatie indepartata, sa selectez locul de la culoar in avion.
Fa-ti un program cu locurile pe care vrei sa le vizitezi neaparat si cele optionale (in caz ca ramane timp). Programul e bine sa il faci cu harta in fata ca sa vezi care puncte turistice sunt mai apropiate intre ele. Al sfat: nu cara prea mte bagaje dupa tine cand pleci. S-ar putea sa vrei sa iti cumperi mai multe decat ai planificat si sa nu mai ai loc de ele la bagaj. Alt hint: pe mine m-a ajutat mult sa imi salvez din nainte harta detaliata a orasului pe google maps astfel incat sa o pot accesa mai tarziu offline ca sa nu consum din net pe roaming.
Mi-ar fi placut sa stiu dinainte regimul parcarilor din tarile pe care le-am vizitat.
Am fost in vacanta cu @Sorin Mares si cel mai mult mi-a placut faptul ca am putut vizita 4 capitale europene – Budapesta, Bratislava, Viena si Praga.
Sfaturi de dat sunt multe, dar cel mai important e sa creati amintiri. Da smart packing, da copii la documente, da rucsac la tine, da un plan inainte sa stii cat te costa intrarile, dar da si unblatului hai hui pe stradute fara vreun plan, asa descoperi lucruri noi si frumoase 🙂
Este folositor sa va luati masca si dopuri de urechi pentru a avea un somn mai odihnitor. Eu le folosesc mai ales in avion, dar si la hotel daca este galagie.
Sfatul meu este sa incercati sa strangeti cat mai multe iformatii despre locurile pe care vreti sa le vizitati pentru a preveni evenimentele neplacute.Si sa va luati o incaltaminte comoda !
Buna,
Încearcă sa pleci cu un bagaj mic, vizitează orașele in care mergi la pas, pe străduțe mai puțin cunoscute. Programează-ți vizitele la obiectivele turistice importante dimineata devreme si vei avea o vacanța reușită:)Ai grija unde si ce mănânci!
Sfatul meu:dacă plecați în vacanță în străinătate eu vă sfătuiesc să luați la voi și câteva pastile de durere de cap,dantura,burtă sau în caz că răciti.
Mi-ar fi plăcut să fi știut de diversele aplicații existente, care vor face călătoria eficientă și mai ușoară. De acum, planificarea e baza.
Instaleaza aplicatii de calatorie care te vor ajuta in impas
Informeaza-te despre obiectivele turistice, clima si restaurante de calitate
Ia-ti incaltaminte comoda si nu purta tocuri decat daca te duci la o petrecere
Ia putine haine si fa mix&match. E important
Mai lasa telefonul si bucura-te de momentele cu cei dragi
Nu iti lua bagaje mari si grele pentru ca oricum vei purta doar jumatate din bagaj
Informeaza-te putin inainte ce vei face acolo, cat costa, unde vei merge.
Eu recomand xeroxarea documentelor de calatoriei(carte de identitate/pasaport) si pastrarea copiilor intr un alt loc decat originalele, ca deh, nu se stie niciodata!
Cazare cat mai centrala, aproape de locurile care va intereseaza, altfel puteti sa pierdeti si timp si foarte multi bani cu taxiurile sau transoportul in comun ( de asemenea, poate fi si periculos sa stati la periferia oraselor). Strictul necesar, rulati hainele, marunt in moneda locala( veti avea mare nevoie mereu), faceti o lista cu ce v-ar placea sa faceti pe zile ( nu prea multe activitati, nu va aglomerati) si cam atat. Mult chef de aventura !!! ???
Locul de cazare sa fie aproape de punctele de interes. Mai bine sa platesti un pic mai scump pentru cazare decat sa dai de cateva ori pe zi bani pentru taxi sau sa pierzi timpul pe drum. Greseala mea in prima mea calatorie a fost ca mi-am luat cazarea la un hotel la marginea orasului, astfel incat am dat o groaza de bani pe transport 🙁
Am zburat cu Norwegian pana in SUA si a trebuit sa cumpar paturica de pe avion (aceea subtire dar calduroasa) pt ca nu o ofereau gratis -3$. Si castile erau de vanzare, altfel nu puteai vedea filmele. Deci data viitoare sa aveti la voi casti si tot ce e nevoie sa va fie cald si bine.
Sfatul meu pentru iubitorii de calatorii si de mancare buna este sa incerce sa evite restaurantele pline de turisti si sa caute pe internet (sau folosind TripAdvisor asa cum obisnuiesc eu) restaurante poate mai putin populare, dar bine cotate, frecventate de localnici si nu de marea de turisti. Astfel se poate consuma mancare buna, traditionala si la preturi care nu sunt umflate. Vorbind din prorprie experienta! 😀
Bagaj mic cu strictul necesar.mereu plecam incarcata cu lucruri inutile!! Si asigurare medicala.. chiar merita!
Inainte sa pleci in vacanta, asigura-te ca locul de cazare nu este prea departe de punctele de interes si ca are parcare. Greseala mea a fost ca in ultima vacanta am plecat pe fuga, am facut cazarile tot pe fuga si ajunsi la destinatie am constatat ca nu avem unde sa parcam. Lucky us.
Crema cu protectie solara, indiferent de anotimp!
Bagajul să nu fie mai mult de un rucsac (pentru comoditate) + copii xerox după toate actele și cărțile de credit.
Poti sa te afli in cel mai frumos loc din lume, daca te deranjeaza pantofii… tot degeaba!
Deci, dragi calatori, recomandarea mea este ca incaltaminte comoda sa nu lipseasca!
Sfaturi pe care si eu mi-as fi dorit sa le stiu:
1. Don’t be afraid to travel alone! Am invatat tarziu ca frica mea de a ramane singura. m-a privat de experienta de-a calatori solo. Atatea lucruri frumoase pe care le intelegi altfel, cand nu auzi decat respiratia ta si suflul naturii. Te descoperi, te redescoperi si devii mai puternic. Treci peste provocari sigur si realizezi ca nu ai nevoie decat de tine pentru a reusi.
2. Pune in bagaj doar ce ai nevoie, nimic mai mult! Te vei ingreuna aiurea.
3. Cel mai bun mijloc de tranport este cel care te duce din punctul x in punctul y, la timp. Nu te teme sa le experimentezi pe toate.
4. Hidrateaza-te si opreste-te din cand in cand sa admiri peisajul.
5. Take pictures with your eyes! Those willl last forever!
6. Ai grija! Calatoriile provoaca depemdenta!
Înainte să plecați în vacanță va sfătuiesc să aveți stabilite dinainte biletele de avion, cazarea și transportul. Ar fi bine sa aveti la voi si haine pt 2 anotimpuri
În vacanțe merg doar cu telefonul și nu am deocamdată instalat antivirus. pt siguranță folosesc wi fi
Mi-ar fi placut sa mi se spuna la ce restaurante se mananca bine si la care nu, ca sa nu am parte de experiente neplacute
Sa nu ia cu ei multe bagaje, doar strictul necesar, pentru ca oricum nu vor folosi decat 2 bluze si un pantalon
Ia cu tine cele mai confortabile haine si pantofi comozi. Doar pe ele le voi folosi daca vizitezi toata ziua locuri noi. Rezerva online intrarile la obiective si vei scapa de cozi.
Eu si sotul meu am fost impreuna in Sardegna(Italia). Acolo este o plaja exotic cu nisip roz-auriu si apa de culoare turcoaz. Este plaja Maddalena si este un loc extraordinar ca o bucata rupta din rai! Sunt multe locuri de vazut acolo si multe delicii de gustat!
Sfat: inainte sa ajungi la obiectivele turistice, informeaza-te despre orar, tarife si conditii.
1. primul sfat ar fi ca fiecare sa-si faca singur bagajul, să știe ce a pus și ce nu a pus. dacă se lucrează la mai multe mâini e haos și vei ajunge să descoperi că nu ai multe lucruri în geamantan: păi nu l-ai pus tu?
2. ia puține haine și încălțăminte, întotdeauna lucruri mici, ușoare, care pot fi mototolite. nu lua fierul de călcat! niciodată! ești turist, nu mergi la birou sau la nuntă!
3. fii deschis la noi aventuri, nu sta în cameră decât să dormi, nu lua tableta pentru copii și caută o cameră fără televizor
Prima data cand am plecat in state, mi-am luat in ghiozdan laptopul si incarcatorul. Restu’, bine mersi, la bagajul de cala. Am prins greva in Franta, am pierdut 5 avioane, si cand in sfarsit am ajuns in Vegas, si doamna de acolo ne-a anuntat ca ni s-au pierdut bagajele in Paris, primul meu gand a fost: I need underwear. Asa ca, de atunci, impachetez smart: de la lenjerie, la incarcatoare, carduri, un hanorac pe mine, 2 schimburi si ceva de rontait.
As fi vrut sa stiu ca in metrou in Barcelona (si nu numai) exista multi hoti de buzunare/portofele si ca e nevoie de multa atentie! 🙂
1) Smart packaging – mi-ar fi plăcut să fi descoperit mai devreme împachetatul smart și faptul că teneșii pot fi locul perfect pentru a înghesui șosete & lenjerie
2) Un plan basic cu ce vrei să vizitezi și verificarea pe site în prealabil te poate salva de bănuți buni – unele muzee au intrare liberă anumite zile din săptămână sau între anumite ore
Planifica-ti concediul pe zile (si ore), o sa economisesti foarte mult timp
Rucsac vs geanta
Sunt de parere ca un rucsac e mult mai folositor si mai practic atunci cand explorezi, dupa ce ai ajuns la destinatie si ti-ai lasat bagajul. Geanta pe umar nu este confortabila si uneori e si prea mica, caci vrei sa ai mainile libere pentru facut poze sau pentru cumparat lucruri.
As fi vrut sa stiu asta sau macar sa intuiesc singura 🙂
Un plan bine stabilit de acasă cu lista pentru obiectivele turistice și multa voie buna! 🙂
Nu am realizat importanta sfatului acesta pana am patit-o pe pielea mea. In bagajul de mana pune-ti un rand de haine si lucrurile esentiale, de care nu va puteti lipsi in primele 2 zile. Just in case. Ca e tare rau sa iti piarda cei de la aeroport bagajul si sa nu ai decat hainele de pe tine. Better safe than sorry!
Cel mai bun sfat pe care l-aş da celor care călătoresc prin lume ar fi acela de a alege cazarea la acei localnici care pun la dispoziţie spaţiu. Hotelurile sunt toate la fel, iar interacţiunea cu spiritul locului tinde către zero (întrebările şi, mai ales, răspunsurile formale ale celor de la recepţie nu se pun în calcul). Puteţi avea suprize interesante, cu vizitarea unor locuri absolut superbe, care nu sunt trecute în ghidurile de călătorie. În Africa şi America Latină doar aşa am călătorit.
Cele mai multe sfaturi le-am colectat de la locuitorii oraselor. Si anume: nu mergeti pe langa grupuri organizate de turisti pentru ca e posibil sa se pregateasca o bomba, sau unde se strange multa lume, fi-ti cu ochii in patru ca sa nu fiti jefuiti; ar fi bine sa aveti o geanta pe umar sau cel mai bine un rucsac. Sa va documentati de acasa unde puteti sa mergeti si sa va faceti un plan bine pus la punct pentru a nu irosi timpul. Evitati sa mergeti cu masina, pentru ca cel mai bine orasul se descopera la pas si sa va bucura-ti de vacanta. O zi frumoasa si calatorii cat mai multe si cat mai placute
Când am fost în Tunisia în 2007, mi-ar fi plăcut sa știu ca paritatea dolarului e mai buna decât a monedei europene în funcție de moneda locala. Nou am avut euro la noi și abia când am ajuns la hotel am vazis ca dolarul era mult mai bine cotat.
Ooo,îmi amintesc de excursia cu trenul de la Roma la Venetia,totul a fost bine și frumos până am ajuns acolo,însă nu am luat niciun fel de pauză si am avut la mine o geantă de umăr cu apă si mancare si tot felul de lucruri grele după mine, mi-ar fi plăcut să mă sfătuiască cineva să iau un rucsac.Așa cu siguranță nu mi-aș fi „rupt” mâna din umăr,și aș fi zâmbit mai mult in fotografii ?
Mi ar fi placut sa stiu ca nu trebuie sa imi umplu bagajul de lucruri inutile iar atunci cand vreau sa cumpar suveniruri sa nu mai am unde sa le pun.
Luati medicamente cu voi!
Mi-ar fi placut sa stiu dinainte mai multe obiective turistice,magazine,restaurante,sa nu pierd timpul pretios din vacanta butonand telefonul
Recomand ca inainte de a va bucura de un zbor ieftin sa cautati informatii cu privire la vremea din acea zona si la activitatile pe care le puteti face in acea perioada a anului.
Apoi, intordeauna luati si ceva cash, de preferat in bancnote mici.
Nu uitati aparatul de fotografiat si incercati sa nu luati tot sifonierul! Sigur vor fi suveniruri pe care veti dori sa le aduceti familiei si prietenilor!
Nu in ultimul rand, intrati in ” holiday mood”, nu lasati ca mici detalii sa va strice vacanta!
Luati-va un dictionar cu voi; sau macar aplicatie pe smartphone. Va scoate din belele!
Verificati inainte de a pleca care este cea mai buna metoda de plata! Dilema cash sau card ramane valabila! Mergand pe varianta card,am avut surpriza in Coreea ca ,la aeroport niciun bancomat sa nu mi accepte cardul, iar cash aveam foare putin , insa imi era neaparat necesar! Desi acolo poti plati aproape orinunde cu cardul, banci sunt o multime, mi ar fi prins bine sa stiu dinainte mai multe informatii .Salvarea a fost la prieteni!!! Deci, informativa si stay safe, travel in group ?!
Salut! Cititi blogurile de travel, cautati articole despre destinatia in care urmeaza sa va aventurati: unde sa mancati, unde sa iesiti, care este cea mai buna perioada de calatorie etc., incercati sa discutati cu localnici(unde e cazul), urmariti hastagurile de Instagram cu acea destinatie, informati-va asupra vremii pe site-urile de prognoze meteo, renuntati la device-uri cel putin atat cat sa respirati cu adevarat parfumul locului unde ati ajuns si despre care sa povestiti celor care vor vrea sa stie cum v-a placut.
E o idee buna sa ai la tine dopuri de urechi pentru cand stai la hostel 🙂
Nu va luați haine pe care știți ca nu le veți purta , tot ce veți face va fi sa Ocupațil loc inutil in bagaj. Când va faceți bagajul , lăsați puțin loc in valiza deoarece la întoarcere veți avea suveniruri și cadouri ce vor trebui sa încapă.
Sfatul meu este sa nu plecati fara o harta, da harta, ,aceia pe hartie:)
pentru ca in tara sunt multe zone si pe distanta foarte mare (mai ales in munti pe trasee forestiere)fara nici un semnal, iar o harta face minuni cand tehnologia nu exista:)
Bună! E indicat să fii cît de cît informat despre locul in care mergi, să ai o idee de la care să te lași purtat de val, în necunoscut. 😉
Sfat: In special in marile orase, evitați restaurante din apropierea obiectelor turistice. Sunt foarte aglomerate, scumpe si cu mâncare comună. Încercați să găsiți restaurante pe străduțe lăturalnice, eventual unde mănâncă localnicii.
Mi-ar fi placut sa stiu mai demult sa ma uit si la ghidul michelin dupa restaurante, nu doar pe trip advisor. Au printre recomandar multe localuri cu preturi ok si mancare delicioasa:D
Mi-ar fi placut sa nu mai am rau de masina ca de restul stiu sa ma ocup ❤
O pelerina este întotdeauna utila
-Transportul in comun in tara care o vizitezi, costuri, statii
– Taxa de oras care se aplica la hotel, taxa/zi de cazare
– Harta de oras cu obiectivele turistice
– Cativa plasturi medicinali in bagaj.
Cateva lucruri pe care le-am invatat de-a lungul calatoriilor mele :
– analizati optiunile de transfer de la aeroport, uneori un bilet rezervat din timp poate insemna o economie bine venita (Brussels Charleroi Airport este un exemplu bun in acest sens).
– interesati-va din timp care este cursul valutar de schimb al monedei locale.
– incercati sa calatoriti doar cu bagaje de mana, veti avea o grija in minus si veti fi mult mai flexibili.
– este absolut necesar ca toate datele primordiale : pasaport, numere de telefon, numarul zborului etc. sa fie stocate atat in format fizic, cat si electronic, in caz de….
Calatorii frumoase!
Chiar acum sunt metro mini-vacanta la Constanța. Mi ar fi plăcut sa fi citit review urile pentru locația unde ne am cazat înainte sa rezerv. Ne hotărâsem târziu și au fost ultimul locuri și prețul era cel mai ok… Insa e cam nasol 🙁
Sfaturile mele:
– planifica și rezerva concediul din timp
– citește review uri despre locația unde urmează sa te cazezi
Daca vrei sa iti schimbi trollerul,evita sa iti cumperi unul simplu negru.In fiecare an,se pierd o groaza de bagaje de cala.Un troller negru este foarte usor de incurcat si poate cineva sa ti-l ia din greseala.Daca ai deja unul negru,leaga-l cu ceva funda sau lipeste niste stickere pe el.
O harta e bine venită, dacă nu, baterie externă la telefon pt a fi sigur ca nu vei rămâne pierdut într o mare de oameni.
Sfatul meu este ca trebuie sa stim despre fiecare loc in care mergem, pentru ca mai apoi sa stim despre ce este vorba
Sfat: gandeste-te din timp la vacanta si alege cea mai potrivita perioada, intereseaza-te de diversele carduri pt reduceri in orasul ce il vizitezi, o geanta cu mai putine kg la plecare iti ofera loc pentru toate suvenirurile.
Deși sunt fan călătorii spontane, cred că cel mai important într-o vacanță este sa ai și un plan:)) ca sa nu te trezești în mijlocul vacantei că nu știu ce să faci/vizitezi/pe unde să te mai plimbi/mănânci etc. Și al doilea lucru important…cat mai puține bagaje!
Sa verifice clar vremea.. de exemplu in Australia cand e vara la ei, e iarna in Europa si invers.
Mi-ar fi placut ca, inainte sa zburam in grup cu avionul, sa mi se spuna sa rezervam locuri separat nu impreuna si niciodata seara (risc mare sa nu mai cu ce pleca …decat a doua zi dimineata). Asta ca sa nu mai am surpriza de a mai sta inca o noapte pe langa aeroport.
Mi-ar fi fost de folos sa știu ca nu am neapărat nevoie de x haine și x perechi de încălțăminte, ma pot descurca foarte ușor și cu strictul necesar. Și acum mai am momente când „exagerez” și ma las dusa de val când împachetez.
Dacă plănuiți să mergeți într-o capitală/oraș mare, sfatul meu este să nu optați pentru city-break-uri de 2, 3 nopți. Sunt atâtea lucruri și locuri frumoase de descoperit, încât veți realiza că aveți nevoie de mult mai mult timp. Nu uitați să fiți open-minded și să intrați în contact cu cât mai multe persoane, aceasta este parte din frumusețea călătoritului! 🙂
Sfatul meu, atunci cand calatoriti cu avionul (in special cu escala): luati-va cateva lucruri, cele mai importante, mai ales daca nu prea aveti la voi extra buget pt shopping neprevazut…
Acum cativa ani mi-a fost ratacit bagajul (l-am recuperat dupa o saptamana, cu 3 zile inainte sa mi se termine vacanta…) si la capitolul haine aveam doar hainele de pe mine: pantaloni 3 sferturi, tricou & un hanorac subtire 😀
Foarte greu am reusit sa obtin de la compania aeriana doar o parte din despagubirea aferenta ratacirii bagajului, bani care m-au ajutat sa-mi cumpar cateva haine, absolut necesare…
PS. La scurt timp dupa aventura mea cu bagajul calator, o prietena s-a trezit fara bagaj chiar daca nu a avut escala…
Pe tine nu te cunosc, nu stiu ce tip de personalitate ai, dar stiu sigur ca ai ca obiectiv perfectiunea vacantei tale si vrei sa vizitezi cele mai importante locuri in modul cel mai eficient din punct de vedere economic si turistic. Ti-as recomanda sa nu te lasi condus de impuls si sa-ti cumperi un bilet la intamplare asteptand sa vezi ce-ti harazeste hazardul, ci sa cauti referinte.
Singurele lucruri indispendabile intr-o excursie sunt ABC (acte, bani, chei), toate celelalte se pot rezolva pe loc!
Vrei o vacanță? Apelează la o agenție de turism și planifică totul până la cel mai mic detaliu. Vrei aventură și povești de spus nepoților? Ia-ți prietena cea mai bună și porniți încotro vă duce primul tren, avion sau feribot!
Mi-ar fi fost de folos ca sfat sa nu i-au prea multe bagaje,ca oricum sigur voi gasi ceva frumos si imi voi cumpara
Nu uita sa-ti iei haine comode de dormit si o pereche de incaltari (neaparat comode) in plus; de asemenea, sa ai o geanta cat de cat securizata.
S-a scris de bagaje dar treceti prima data pe lista voia buna ! Nu plecati stresati, crispati, ingandurati…plecati cu sufletul deschis si ganduri pozitive . Veti avea cea mai frumoasa vacanta ! Sa aveti viata un concediu !
As sfatui pe toata lumea sa fie atenta la lucrurile personale in vacante: telefon, aparat de fotografiat, etc. Stiu ca in vacanta tinde sa te ia valul, fiindca esti super entuziasmat de locurile pe care le vezi pentru prima oara si totul e foarte frumos, bine si uiti ca se pot intampla si lucruri mai putin placute:)) Hotii insa sunt la tot pasul si o clipa de neatentie de poate costa scump si foarte scump.
Sfatul meu: inainte de a pleca intr-un loc strain, cerceteaza obiceiurile din zona, ce este si ce nu este acceptabil social sa faci 🙂
Sa ia cat mai putine haine ca sigur gaseste reduceri pe unde se duce si cumpara fara sa stea pe ganduri ca sigur are nevoie de chestia aia! Altfel pune toate hainele pe ea la check in si va arata ca omuletul Michelin!
Cand cumperi baterii reincarcabile, pentru a avea o rezerva cu tine, citeste daca sunt deja incarcate; unele nu sunt direct incarcate, si trebuie sa le incarci tu inainte. Este mai bine sa verifici, decat sa pui bateriile noi in camera si sa constati ca nu poti face nicio poza.
Cand pleci in vacanta cu cortul si cu salteaua, nu uita sa iti iei si „trusa” pentru reparat salteaua, pentru ca e posibil sa cedeze la un moment dat. 🙂
Sfatul meu ar fi sa citiți cât mai multe bloguri de travel, site-uri, cărți si reviews pentru a fi bine documentați despre țara sau locurile pe care urmează sa le vizitați, dar folosiți-va si de instinctul vostru, de exemplu tot timpul vor fi oameni cârcotași nemulțumiți de un hostel,pensiune sau hotel nu luați in considerare doar review-irile negative. Planificați cât de cât si bucurați-vă cât puteți de străduțe ascunse, piețe, restaurante locale sau pur si simplu mediul înconjurator o sa aveți amintiri superbe. Sa nu va fie teama de localnici, intrați in vorba cu ei, oamenii sunt in general buni!
Este bine sa stii ce vrei, chiar si in vacanta. Poti utiliza My Maps de la Google. Iti pui acolo toate obiectivele, apoi le grupezi pe zile si functie de locatie/imprejurimi. Poti asocia fiecarui obiectiv propriile tale comentarii (orare, preturi, etc), sau poti include linkuri catre diverse site-uri care iti explica ceva despre acel loc.
Este bine sa fii cazat in acelasi loc mai mult de o noapte (ideal este minim 3-4 nopti) si sa „explorezi” zona de jur imprejur avand ca punct de plecare acel loc. In acest fel pierzi mai putin timp cu impachetatul / caratul / transportul / despachetatul.
Este bine sa alternezi zilele in care vizitezi (sau urci pe munti) de dimineata pana seara cu zile in care sa iti permiti „sa stai” (plaja, parc de distractii, etc). In felul acesta vei asimila mult mai usor toate informatiile si totul va fi placut, nu un maraton obositor.
Cu siguranta am pe laptop instalat anti virus. Am grija de cate ori plec sa parolez atat telefonul cat si laptop ul.
Mi-ar fi placut sa stiu ca nu trebuie sa car o tona de haine dupa mine ca o sa folosesc jumate din ele ??
Mi-ar fi plăcut să fi găsit pe undeva înainte să plec o listă cu cele mai interesante lucruri de făcut sau obiective de vizitat în cât mai scurt timp.
Daca aveti camera cu pat suplimentar neaparat sa intrebati ce fel de pat este, deoarece noi am avut supriza in hotel de 4 stele si fie pat pliant cu saltea extrsubtire.
Nu te baza pe card în călătorii,unii nu acceptă plata cu cardul,poate fi clonat sau reținut de un bancomat.
Cand pleci in vacanta lasa toate grijile acasa..,
sa iau cu mine doar strictul necesar, nu tot sifonierul
mergi pe jos sa poti vedea frumusetea locului si lucrurile ascunse ce nu figureaza in ghiduri
sa se intereseze de acasa cum ajunge la hotel de la aeroport
sa aiba ceva maruntis in moneda locala
Ce am invatat dupa multe calatorii: travel light, gaseste combinatii multiple pentru aceleasi haine. Ia doar strictul necesar, daca cumva apare vreo urgenta sigur poti cumpara de la destinatie. Nu uita: telefon, incarcator, card, buletin/pasaport. In ultima vreme am facut o lista de travel cu ce sa imi pun in bagaj, evident se adapteaza in functie de destinatie/vreme. E f utila sa ma asigur ca nu uit lucruri importante. La cat mai multe calatorii 🙂
Desi poate e un cliseu, sfatul meu e sa nu luati niciodata incaltaminte noua la un drum lung.
Buna! Sfatul meu e sa va lasati surprinsi de locuri care nu erau in plan! Faceti-va timp sa descoperiti locuri noi, care nu erau in lista initiala!
Hello! Va citesc cu drag de cateva luni. Sunteti bloggerii mei preferati de travel. Felicitari pentru munca depusa!
Sfatul pe care vreau sa il dau calatorilor este sa fie foarte atenti la telefon si la bani. Sa ii puna undeva unde accesul hotilor sa fie limitat. Era sa o pateasca cineva apropiat in Barcelona, noroc ca avea pantaloni de in si a simtit ca ii lipseste telefonul *S7 Edge care e destul de greu. Eram in autobuz, care era destul de gol. A dat hoaței peste mana, aceasta a scapat telefonul, iar o chestie amuzanta este ca si hoața si posesorul s-au aplecat dupa telefon. :)) Din fericire pt noi s-a terminat cu bine.
Alt sfat ar fi sa nu luati multe haine la voi, pentru ca veți cara degeaba. Luati numai ce stiti ca imbracati. Pupici. Alexa.
Sa aveti maruntis la voi pentru bacsis ( pt cel care cara bagajele de ex.) mai ales daca plecati intr-o tara din Africa. In Tunisia ne-a prins bine:)
Sa va faceti timp sa vedeti partea vie a locului pe care il vizitati. Dincolo de muzee si alte obiective must see, exista o parte mai frumoasa, cea a contemplarii vietii de zi cu zi a locuitorilor.
Eu intotdeauna inainte de a pleca, caut review-uri despre hoteluri pe tripadvisor, amfostacolo, booking. Uneori, hoteluri care arata bine si care beneficiaza de o pozitie excelenta nu ofera servicii de calitate.
Planifica și consulta vremea și temeraturile ce vor fi în destinația aleasa.
In ultima vacanta mi-ar fi placut sa stiu ce inseamna mai exact „aproape de plaja, 2 minute”. Probabil ca cel ce a apreciat distanta a facut cele 2 minute in linie dreapta cu un f16. Interesati-va foarte bine despre locatie. Google maps poate fi de ajutor in unele cazuri.
Eu nu am pasit decat o singura data in afara Romaniei, dar am calatorit de milioane de ori cu gandul… Asa ca experienta mea nu e vasta si nu as fi in masura sa dau sfaturi. Totusi, daca ar fi sa dau cuiva un sfat ar fi acela de a explora cat mai mult destinatia aleasa, de a interactiona cu oamenii locului, de a lasa aparatul foto sau telefonul deoparte pentru a-ti intipari toate trairile direct in suflet.
Mi-as fi dorit sa fi planificat mai putin, ca sa ramana suficient timp pentru lucruri spontane. O calatorie nu se rezuma doar la locuri vizitate, ci mai ales la oamenii pe care ii intalnesti.
Calatoriti lent si savurati locurile. Calatoritul este o experienta a cunoasterii, nu un traseu in care bifezi obiective.
Am invatat ca o calatorie perfecta incepe cu o pereche comoda de incaltaminte.
In primul rand cumpara o baterie externa pentru tableta sau telefon pe care o poti purta in geantam ghiodzan etc!!!! Nu poti face2000-3000 de poze fara sa ai o baterie externa. Eu m-am prins abia dupa 5 circuite prin strainatate… Nu e deloc funny sa ti se inchida tableta in mijlocul Parisului sau pe un Fjord din Norvegia…
Mi-ar fi placut sa stim, eu si prietenul meu, ca daca nu iti faci check-in ul online cat timp este gratuit, la aeroport platesti 50 de euro. A fost un impact destul de mare avand in vedere ca plecam la Milano cu buget redus. 🙂
Dupa cateva calatorii cu muntele de bagaje, hainute calcate si impaturite normal, am descoperit trucul rularii hainelor, deh, mai bine mai tarziu, decat niciodata! 🙂 Acum, pot calatori si eu cu un bagaj de bun simt!
Pana acum nu am avut experiente neplacute. Am citit foarte mult despre locurile unde urma sa mergem si informatile ne-au fost extrem de utile. Sfatul meu este sa incercati sa strangeti cat mai multe iformatii despre locurile pe care vreti sa le vizitati pentru a preveni evenimentele neplacute.
Sfatul meu este pregătirea timp a unei liste cu obiective de vizitat și locuri de mâncat recomandate de localnici. Grupează-le în funcție de zone pentru a-ți putea doza efortul. Evită restaurantele scumpe destinate turiștilor creduli.
Autan daca mergi in Delta! Poate face diferenta intre vacanta si cosmar! :))
Cred ca cel mai important este sa nu lași nimic sa îți strice vacanta. Mereu apar situații neprevazute dar e mai bine sa te bucuri de experiență, asa cum e ea, sa nu îți strici dispoziția într-o zi și sa ratezi astfel o întreagă vacanță.
Daca plecati intr-o calatorie si stiti ca veti utiliza GPS-ul de pe telefon nu uitati sa va incarcati si bateria externa pentru ca nu poti stii niciodata cum vei ramane fara baterie si nu ai nici incator de masina.
Mi-ar fi placut ca cineva sa ne avertizeze in legatura cu „jamaicanii” care impart bratari impletite prin toata Europa. La prima intalnire lucrurile au fost la un pas de a degenera.
Deci, evitati „jamaicanii”. Sunt niste sarlatani.
Din punctul meu de vedere, cel mai bun sfat ar fi: „Let your fear behind!” Orice calatorie e o aventura, descoperi lucruri si oameni noi, ai parte de experiente noi, din care ai atat de multe de invatat. Nu lasa frica sa te conduca si sa iti blocheze entuziasmul. Traieste!
Mi-ar fi placut sa stiu si le recomand celor care pleaca in vacanta sa isi selecteze cu mare atentie incaltamintea pe care o iau cu ei si, de asemenea, dimensiunea bagajului, sa aiba puterea sa ia doar strictul necesar si incaltarile cele mai comode… Ca sa evite sa se lase cu putin sange, durere si disconfort mare, asa cum a fost la mine 😀
Sfatul/ recomandarea mea pentru cei care pleacă în vacanță – dacă alegeți ub city break, n-aş merge până la a uita de tot de obiectivele turistice principale, dar lăsați-le pe planul doi – luați-o la pas pe străduțe, explorați cafenele şi localuri intime, care nu sunt menționate într-un ghid turistic şi nu stați la hotel – experiența cazării în apartamentul lui localnic, unde poți şi interacționa cu oamenii de acolo, e foarte valoroasă. 🙂
Sfatul meu ,daca mergeti in Grecia cu o firma de turism din Romania sa nu va inscrieti in excursiile pe care vi le prezinta ei inca din autocar…Verificati preturile la excursiile optionale si la alte agentii din localitatea in care mergeti si veti vedea ca au preturi mult mai mici , chiar daca ghidul vorbeste in engleza….sau franceza…
Informeaza-te inainte de orice aventura, asta e sfatul meu. Cazare, curs valutar, restaurante recomandate de localnici. Spor!
Nu iti uita ghidul turistic acasa si schimba bani din-nainte, sa ai inclusiv bani marunti pentru automatele de bilete din aeroport, care nu accepta carduri! Fa-ti rezervare din-nainte la obiectivele care au intrarea gratuita in anumite zile, altfel te poti trezi ca tu esti singurul care nu intra, desi e gratuit ( Sagrada Familia-Barcelona).
Lucruri invatate pe propria piele in vacante, pe care mi-ar fi placut sa le stiu dinainte:
– la Londra am ales o cazare ok dar departe si transportul este chiar foarte scump pentru zone departate asa ca dupa un calcul am ajuns la concluzia ca transportul dus-intors la hotel pentru 2 persoane era inca o data pretul pe cazarea aleasa si cu banii aia puteam sta lejer in centru la un superhotel si aveam si mai mult timp de vizitat.
– in Tenerife am fost in iulie deoarece stiam ca si la ei tot atunci e vara, in speranta ca apa va fi calda si chiar ma miram ca aproape toate hotelurile pe booking au piscina pe aceasta insula. Am fost uimita sa constat ca oceanul este destul de rece chiar si in iulie, mai ales in partea de nord a insulei (in sud e considerabil mai cald si afara si in apa). Seara in nord, cand ieseam la cina aveam nevoie de un puloveras ca sa nu imi fie frig (in iulie!!). Noroc ca l-am avut la mine, caci eu il luasem pentru aeroport, unde de multe ori aerul conditionat este foarte rece.
– in Thailanda, in Bangkok, cea mai sigura si ieftina metoda de deplasare este cu Uber. Merge aplicatia din Romania, nu ai nevoie de altceva; masini curate, soferi ok, nu incearca sa negocieze sau sa te pacaleasca. Noi am mers cu Uberul si pe o portiune de autostrada si l-am intrebat la final daca trebuie sa-i platim lui taxa si a zis ca nu, totul e prin aplicatie. Preturile extrem de bune, mai bune decat la orice tuk-tuk negociat la sange sau taxi luat de la aeroport cu aparat si bon
– la Roma, mare atentie la buzunare/posete, mai ales in zona garii Termini. Mie acolo mi s-a furat portofelul din geanta, chiar cand ne duceam spre aeroport. Zona e dubioasa, cu multi vanzatori ambulanti si nu recomand cazarea acolo chiar daca este mai ieftin
– la Milano va recomand sa nu mancati in zona garii unde va lasa transferul de la aeroport. Meniul contine de obicei doar mancarea si cand ceri si tu o bere langa pizza vezi pe nota ca a costat 9 euro o bere la draft de 330ml cred si 12 euro pizza. Nu mai zic ca pizza a fost cea mai naspa pe care am mancat-o vreodata (destul de mica, saracacioasa si blatul parea congelat)
Un sfat general de calatorii: e bine sa iti faci temele de acasa ca sa stii la ce sa te astepti (preturi, mijloace de transport, cateva restaurante ok, ce ar fi de vizitat/facut) dar la fata locului e bine sa te relaxezi si sa imbratisezi imprevizibilul si sa nu lasi nimic sa iti strice vacanta. Eu personal, inainte imi faceam lista cu ce vreau sa vizitez si apoi faceam basici in talpa ca sa bifez tot. Acum nu mai fac deloc asa. Chiar am ajuns la concluzia (mi-a luat ceva!) ca nu ma dau in vant dupa muzee si spatii inchise in general, asa ca petrec timpul mai mult hoinarind pe stradutele cele mai frumoase si la atractiile in aer liber (cu barca pe lac etc).
Sper sa va fie de folos! 😀
Sfatul meu este sa nu plecați niciodată fără asigurare: nu am pățit niciodată nimic dar paza buna trece primejdia rea.
I-as sfatui pe calatori sa isi instaleze aplicatii pe telefon pentru a primi notificari daca sunt intarzieri atunci cand umreaza sa decoleze avionul.
1. Travel light: crede-ma, nu vei purta multe dintre hainele pe care le tot cari cu tine. Be smart si fa-ti bagajele in asa fel incat sa se potriveasca pentru mai multe ocazii si sa poti sa faci mix and match.
2. Informeaza-te: stiu ca e frumos sa pleci intr-o aventura dar inainte de a te arunca asa informeaza-te putin inainte ce vei face acolo, cat costa, unde vei merge. Nu are nici un rost sa petreci mult timp intr-o locatie pe care o poti savura in jumatate de zi.
3. Nu uita sa te bucuri si de moment. Mai lasa telefonul/camera/tableta etc.
Sfatul meu pentru cei care optează pentru un city-break : alegeți încălțăminte comodă.
Mi-ar fi placut sa stiu ca un pret bun pentru un bilet de avion nu este intotdeauna cel mai important!
Mai bine mai pui 100 euro in plus si calatoresti confortabil, cu escale scurte si cu o companie serioasa. Aviz ofertelor „minunate” ce apar pentru Asia!
Planifica in detaliu viitoarea vacanta, de la programul pe zile, vizitarea obiectivelor astfel incat sa eviti orele de varf si valul de turisti si pana la amplasamentul hotelului. Oricat de frumos ar arata in poze, nu iti doreste sa nimeresti intr-un cartier rau famat sau intr-o zona foarte zgomotoasa in care nu poti sa inchizi un ochi- un hint ar fi vizualizarea locatiei pe google street view si citirea cat mai multor review-uri despre aceasta.
Mi-ar fi placut sa mi spuna cineva ca nu am nevoie de aproape toata casa dupa mine, in prima vacanta am simtit ca o sa raman fara brate, hainele trebuiesc pregatite stric pe zile si nu trebuie sa cari lucruri doar ca poate poate am nevoie, imi luam mereu enorm de multe cosmetice si produse de ingrijire de parca as fi stat cateva luni bune acolo, acum ma multumesc cu produse travel size si incerc sa imi iau strictul necesar. Sunt multe lucruri care chiar fac diferenta, daca vrei sa iti cumperi ceva din vacanta iar tu ai deja valiza extrem de plina si grea cu siguranta vei avea de pierdut pentru ca nu vei avea unde sa le pui , ba mai mult risti sa depasesti si kg si sa platesti si extra pentru bagaj
#packwisely
Din fericire nu am avut parte de evenimente neplacute in calatorii, dar as putea mentiona totusi ca mi ar fi placut sa am cu mine in Malta o crema dupa soare si ceva medicamente pt insolatie deoarece prietenul meu a facut insolatie si a fost destul de grav.
Atentie la bagaj! Nu trebuie umplut pana la refuz la plecare, pentru ca la intoarcere trebuie sa incapa si suvenirurile si altele cumparate din vacanta 🙂
In ultima calatorie ar fi fost bine daca as fi cautat de la inceput niste locuri bune de mancat, sa nu stau pe burta goala sa le caut.
Sfatul meu: când vreți să alegeți o cazare să scrieți și pe site-ul hotelului/pensiunii pentru că, uneori, prețul este mai mic decăt pe booking sau alte site-uri de profil, mai ales dacă le scrii că apreciezi efortul lor în a asigura servicii de calitate.
I-as sfatui pe ceilalti sa verifice ce variante disponibile au pentru transportul aeroport-oras si invers (acolo unde calatoresc), sa nu intampine suprize odata ajunsi acolo. Eu am patit-o, a trebuit sa iau taxiul din oras in aeroport si m-a costat mult.
Mi-ar fi placut sa ma interesez inainte despre formatul prizelor si tensiunea folosita. Am avut destule surprize ca sa nu pot incarca telefonul decat prin USB de la televizor.
Incaltamintea conteaza! Pe langa multe altele, desigur.
Era o dimineata de august, in Sardinia. Inca nu se deschisese la rent a car, asa ca ne-am asezat pe bordura din fata, am intins harta Sardiniei pe asfalt, sa facem planul de bataie. Urma sa plecam 11 persoane intr-o excursie de o zi. Am vazut o zone verde pe harta si un nume ce parea interesant (nu aveam conexiune la internet). Am luat minivan-ul si-am plecat spre Cala Goloritze cu costumul de baie pe noi si slapii in picioare.
Big surprise. Am urcat in varful muntelui, am trecut pe strazi inguste de ne era frica ca atingem masinuta, am trecut pe langa cruci, pana am ajuns printr-o stepa de nu stiai daca mergi pe drum sau buruieni si-am ajuns intr-o zona de camping. Toti uimiti „ma n-are cum sa fie asta destinati finala… era si apa”. A trebuit sa coboram 1 ora si ceva pana la plaja uitata de lume! In slapi! (Nu are rost sa mai zic cum a fost urcarea)
Ce e drept, momentul in care ajungi si realizes ca nu vezi doar cerul in departare ci si marea… merita tot efortul, banii, tot.
O alta aventura pe aceeasi tema, plecata din friguroasa noastra tara in Spania, Valencia (unde ai ce vizita si e de mers muuult), am zis ca tenesii sunt o idee buna. Nu au fost. Trecerea de la bocanci (cu un oarecare toc, talpa groasa) la tenesi (talpa subtire, toc de unde?!) m-a distrus…
dar m-am invatat minte, jur 🙂
Cand am fost in Maroc mi-ar fi placut sa stiu ca daca intrebi pe oricine de pe strada unde este hotelul x sau y ei se vor tine dupa tine cerand bacsis,ca vanzatorii aproape ca te trag de mana sa te bage in magazinul lor si sa-ti vanda la suprapret,ca te opresc din drumul tau ca sa te duca ei „undeva frumos” ca mai apoi sa-ti ceara bani.
Cu toate astea a fost o vacanta deosebita,iar Maroc-ul merita vizitat.
Sfatul meu este, dacă stați mai mult de trei două-zile într-un oraș, să vă cumpărați cardul de reduceri. Eu am avut acces într-o grămadă de locuri cu Barcelona Card, în Viena am avut transportul gratuit pe toate liniile de transport în comun și dacă nu aș fi avut acel card, dădeam o grămadă de bani pe transport și nici nu vizitam la fel de multe obiective turistice, pentru că… nu aș fi știut despre existența lor și nici nu mă trăgea inima să dau bani. Pe când așa, dacă au fost gratuite intrările, am fost tentată să nu le „irosesc”!
Sfatul meu este: mai bine sa-ti fie cald decat frig :)) Asadar, nu strica niciodata sa aveti o bluza sau ceva mai gros la voi, just in case.
Stiu ca traim, din fericire, intr-o perioada propice calatoriilor: pretul biletelor de avion e in continua scadere si in fiecare an mai scapam de cate o viza…
Sfatul meu e sa NU va speriati de vizele care au mai ramas… Sunt tari minunate!
De exemplu, viza pentru Mongolia este doar o formalitate: completezi un formular, platesti o taxa si gata! Eu am trimis formularul, taxa si pasaportul prin curier de la Timisoara la Bucuresti…
Doamna consul onorific al Mongoliei la Bucuresti e o persoana tare faina!
Mi-ar fi plăcut să fi găsit pe undeva înainte să plec o listă cu cele mai interesante lucruri de făcut sau obiective de vizitat în cât mai scurt timp. E bine să fii eficient și să și vezi ceva, mai ales dacă ai doar puțin timp la dispoziție.
De departe cea mai buclucasa aventura pe care am trait-o a fost in Catania, pe care am vizitat-o in ianuarie in acest an. Aveam facuta o rezervare pe booking la un hostel din centrul Cataniei si, pentru ca am aterizat in jurul orei doua, iar in ianuarie toate obiectivele turistice se inchid cam in jurul orelor 17-18, am contactat locatia si am anuntat ca voi merge intai sa vizitez cateva locuri si voi ajunge pentru check-in pe la 19-20 (Pe rezervare intervalul de check-in mentionat era 14-20). Raspunsul lor: va asteptam cu mare drag. Cu atat de mare drag m-au asteptat incat la ora 20.10 cand am sunat la usa hostelului nu mi-a raspuns nimeni (cele 10 minute intarziate au fost pentru ca intrase in vigoare un cod rosu de ploaie si ma adapostisem pana se oprise una dintre reprizele de ploaie). Si n-a raspuns nimeni nici la telefon, nici la mesaje, nici la usa, n-a fost chip sa contactez pe cineva, in conditiile in care schimbasem cel putin 3 mesaje cu locatia in ziua respectiva si confirmasem ca am aterizat si ca vin la cazare. Nu pot sa va descriu senzatia avuta cand mi-am dat seama ca m-au lasat pe strazi in ploaie, noaptea, fara cel mai mic avertisment. Norocul meu a fost ca, fiind ianuarie, am gasit relativ repede o cazare decenta. Sfatul meu: mergeti intai si rezolvati problema cazarii, mare atentie la orele mentionate pentru check-in si nu va bazati pe spiritul de responsabilitate al celor la care va cazati: cele 10 minute de intarziere ale mele (anuntate, de altfel) mi-au asigurat cateva ore de senzatii extreme ulterior, pana am gasit alta cazare.
Mi-ar fi placut sa-mi spuna cineva cand am plecat in prima vacanta in afara tarii, ca ar fi indicat sa-mi iau fix strictul necesar, altfel o sa simt si perechea de sosete care e in plus in rucsac:))) acum stiu, I travel light
Hint: planuieste-ti outfit-urile astfel incat sa se potriveasca si in combinatii diferite. Renunta la a pune in bagaj tot ce ti se pare cute. Nu o sa le porti oricum majoritatea.