• Menu
  • Menu

Muntii Fagarasului – ziua 1

Primul nostru guest post :)! Multumim frumos Maria pentru rapiditate.

Maria si Petronela au plecat cateva zile in munti. Despre prima zi prin Fagaras mai jos.

Candva in muntii astia rasuna de „Ahoy-ul” cehilor care le cutreierau cararile. Cel putin asa ni s-a spus. Astazi pe aceleasi meleaguri auzi in continuare cate un salut marinaresc intr-un ocean de „Hello-uri”, „How are you”, „Hi”, „Have a nice trip”, „Where are you from” s.a.

Mai rar am avut ocazia sa uram „O zi buna” pe dulcele grai romanesc in cele patru zile petrecute pe drumuri de munte.

A fost un traseu construit din aproape in aproape, in functie de cursele disponibile in localitatile de legatura iar cum libertatea are pretul ei atunci cand te pornesti la drum cu un rucsac in spate si cu un bilet de tren in buzunar, n-am dus lipsa de nici mici sau mari emotii, nici de surprize.

Asa am observat ca sunt multi italieni in Muntii Fagaras, ca la cetatea care poarta numele orasului urma sa se tina un festival medieval (este vorba de un „turnir” al cetatilor mediavale de fapt, cum spune aici: http://www.iubescbrasovul.ro/evenimente/festival/festivalul-medieval-turnirul-cetatilor-2012.htm), ca pe valea raului Sambata se construieste o hidrocentrala (si niste italieni sunt cei care o construiesc!), ca de la Vistea Mare pana la Moldoveanu este un un trafic ca pe Magheru inainte de 1 martie chiar daca tot masivul este invaluit de o ceata groasa ca laptele, ca muntele iti scoate in cale oameni dintre cei mai faini si mai ales ca nu ai nevoie de conditii luxuriante ca sa te simti minunat  intr-o companie de care este foarte putin probabil sa te mai bucuri prea curand.

Iata cum se face ca in dimineata zilei in care ne-am pornit la drum (luni 13 Aug ’12) ne puteam la fel de bine indrepta catre Piatra Craiului si chiar ne-am urcat in trenul catre Zarnesti initial. Este totusi surprinzator  cate poti face intr-un timp scurt atunci cand te rupi de lumea aproape inerta a unui birou: daca la orele 6:27 abia plecam din Bucuresti, iar in ceasul al unsprezecelea al zilei visam deja la o ciorba de fasole la Curmatura din Crai, iata ca spre amiaza urcam cu pasi voiosi (mai mult sau mai putin) catre Cabana Valea Sambatei care strajuieste partea sudica Fagarisilor.

Cabana Sambata o mai vizitasem in urma cu trei luni, pe o vreme mai friguroasa si mai umeda, dar atmosfera e la fel de primitoare, ciorba de fasole grozava, cateii la fel de alarmanti si haiosi, magarusii foarte prietenosi si mai numerosi cu patru copite incepand din data de 12 August a.c. si, nu mai putin important, berea are un pret decent (6 lei Ciucas-ul la doza) pentru un loc in care transportul se face tot cu ajutorul magarusilor.

Cabana era destul de pustie la ora amiazei, singurii drumeti cazati erau deja in camera pregatindu-se de somn. Nici noi nu ne-am lungit prea mult cu vorba si mancarea intrucat pe la 7:30 eram in pat cu gandul la drumul de a doua zi cand planuiam sa ne pornim cum mijeste de zi. Un pat la cabana Sambata este 25 de lei, un pret decent pentru conditiile oferite, dar este destul de frig la cabana, mai cald a fost la refugiu in ziua urmatoare.

Rezumat:

Bucuresti Nord – Brasov (tren) (4h cu trenul regio de la 6:27)

Brasov – Fagaras (autobuz din autogara Brasov, situata chiar langa gara) (~2h)

Fagaras – Sambata de Sus (maxi-taxi din statia pentru Victoria, langa cetatea Fagaras, inainte d estatia de taxiuri) (~1/2h)

Sambata de Sus – Complex Sambata (la picior si la ocazie pana pe la Manastirea Sambata) (~1/2h cu tot cu mersul pe jos si aprovizionarea cu tigari)

Complex Sambata – Pastravarie – Cabana Sambata (Traseu triunghi rosu – incepand de aici si pana la coborarea in Transfagarasn toate potecile fost-au batute cu piciorul; ~3h pentru cei neantrenati, ca noi asa);

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

8 comments