• Menu
  • Menu

Xi’an si Armata Razboinicilor de Teracota

In continuare viteza la internet nu este de partea noastra. Am pus foarte putine poze, revenim atunci cand apucam. Nu vrem sa mai pierdem prea mult timp online momentan :).

Later edit: am mai pus 2-3 poze. Revenim ca trebuie sa prindem un tren :))

Ajunsi pe seara la Xi’an aveam putine emotii din cauza ca nu aveam rezervare la hotel iar dupa experienta din Luoyang ne gandeam la ce-i mai rau. Primul contact cu localnicii l-am avut in momentul in care stand pe peronul din gara si fumand o tigara dupa drumul cu trenul, a venit un individ in uniforma la noi si ne-a dat afara de pe peron (am observat ca sunt foarte stricti in ceea ce priveste intratul in gara dar si cu stationatul). Am iesit frumos de acolo si am ajuns intr-o sala mare cu multi oameni si agitatie. Ne-am dus la punctul de informare turistica unde surpriza, nu vorbea nimeni engleza :). Ne-am orientat pe harta ce era acolo si am plecat spre centrul orasului unde aveam un contact de la un hotel din ghidul nostru. O tanti foarte amabila ne-a ajutat sa ne luam bilete de metrou si dusi am fost. In centru am avut parte de prima surpriza placuta. Orasul frumos luminat, multa forfota si nimeni care sa traga de noi incercand sa ne vanda una sau alta. Aici am gasit un hostel foarte dragut si foarte ieftin, numai 140 yuani pe noapte o camera dubla (aproximativ 70 ron). Ne-am cazat si am plecat la plimbare prin oras. Orasul Xi’an este unul dintre cele mai importante monumente ale Chinei. De aici a inceput celebrul Drum al Matasii. Orasul a fost capitala a 11 dinastii, apogeul sau fiind atins in timpul dinastiei Tang. Astazi orasul este capitala provinciei Shaanxi iar zidurile ce incercuiesc centrul orasului (construite in timpul dinastiei Ming) au o lungime de 14 km, sunt inalte de 12 metri si sunt late de 15-18 metri. Ca si atractii nu poti vizita mare lucru dar este o placere sa te plimbi pe starzile aglomerate si pline de tarabe cu mancare ale orasului. Ce poti vizita:

  • Turnul Clopotului – aflat in centrul orasului acesta este punctul de intersectie al marilor bulevarde din Xi’an
  • Marea Moschee – aceasta se afla in cartierul musulman (multi musulmani au ajuns aici datorita Drumului Matasii). Sala de rugaciuni este inchisa persoanelor de alta religie.
  • Turnul Tobei – se afla in cartierul musulman
  • Muzeul Padurii de Tablete de Piatra – aproape de zidul de sud al orasului a fost la origini un templu confucianist.
  • Templu celor Opt Nemuritori – se afla in afara zidurilor orasului. Cei opt nemuritori sunt personaje centrale in mitologia chineza taotista.
  • Pagoda Micii Gaste Salbatice
  • Pagoda Marii Gaste Salbatice
  • Muzeul de Istorie Shaanxi.

La doar 50 de km departare de orasul Xi’an se afla ceea ce chinezii denumesc „A opta minune a lumii” si anume Armata Razboinicilor de Teracota. Aici ajungi fie prin intermediul unui tur pe care poti sa-l cumperi de la hotel, fie pe cont propriu cu autobuzele 306 sau 307 din gara din Xi’an. O cursa dus-intors costa doar 14 Yuani. Ajunsi la destinatie te intampina o armata de oameni ce incearca sa-ti vinda miniaturi ale razbounicilor, fructe sau legume. Cei mai „periculosi” sunt cei ce vor sa-ti fie ghid pentru ca de ei nu poti scapa, se tin scai dupa tine. Cel mai simplu mod de a scapa de ei este sa le spui ca nu vorbesti engleza. Un bilet de intrare costa 150 yuani in sezon si 120 yuani in extrasezon dar merita. Intregul muzeu se intinde pe o suprafata imensa. Armata dateaza de mai bine de 2000 de ani, de pe vremea imparatului Qinshi Huangdi din dinastia Qin. Acasta a fost gasita intamplator de niste tarani ce sapau un put in anul 1974. Miile de razboinici stau in picioare in interiorul a trei gropi. Acestia sunt goi pe interior si se presupune ca au fost facuti din mai multe piese ca apoi acestea sa fie unite. Remarcabil este ca nu exista nicio insemnare istorica despre aceasta armata. Cel mai inalt razboinic are peste 1,80 metri toti fiind echipati cu arme de bronz, sabii, lancii, arbalete si arcuri (armele au fost mutate si nu sunt la vedere). * Groapa 1 – armata principala, intre 6000 si 8000 de soldati cu fata spre est si se uita in partea opusa mormantului imparatului. Mai sunt multe locuri in aceasta groapa ce sunt inca in parcurs de desgropire. Arheologii avand mult de munca.

* Groapa 2 – a fost descoperita in 1976 si a fost deschisa publicului in 1994. Aici se afla peste 1300 de statui ale imfanteristilor, carelor de lupta si cavalerie. In acesta groapa se poate vedea foarte bine acoperisul ce a fost construit sa protejeze armata. * Groapa 3 – aceasta este cea mai mica dintre gropi. Aici se gasesc doar 68 de soldati si un car de lupta. Figurinele par sa fie ofiteri si se spune ca ar fi centrul de comanda al armatei. Din punctul nostru de vedere este cea mai interesnta atractie pe care am vizitat-o. Probabil si datorita misterului ce planeaza asupra motivului real in ceea ce priveste construirea unei asemenea armate. Fara indoiala merita vizitata iar daca ajungeti in China este un must.

Astazi plecam din Xi’an si ne intoarcem in Beijing pentru a vizita locurile ramase pe lista noastra si pentru ca pe 7 decolam spre Hong Kong.

Pentru parinti probabil in restul zilei de azi nu vom avea acces la internet. Calatorim cu trenul de noapte :). Suntem bine, sanatosi :). Va pupam!

Daca va era dor de noi o poza de azi cand a fost MEGA cald si frumos. La un moment dat am renuntat si la geci! Asa cald si frumos a fost! 🙂

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-EYVJ26KTP3