• Menu
  • Menu

Guest post: Brazil – mais que nada 2

Am inceput intr-un articol anterior povestile Cristianei despre viata in Brazilia. Continuam cu doua ipoteze noi – din cele 5 initiale si descoperim daca sunt sau nu adevarate!

cristo redentor

Brazilia este o țară ieftină.

America latină este ieftină, Brazilia însă NU!

Nu știu dacă acest fapt se datorează viitoarelor evenimente (CM 2014, JO 2016),  sau este un efect al dezvoltării, și chiar al așteptărilor de a deveni una dintre puterile mondiale. Tot ce pot spune este că potențial există…de la oameni, cultură, natură, economie. Transportul în comun este scump. În Sao Paulo nu există abonamente de zi, săptămână sau lună.

Ca un GRINGO (denumirea locală pentru străini) dai foarte mulți bani pe transport. Mașina nu este o opțiune. Există ambuteiaje de 47 km pe o singură autostradă. De două ori pe zi mașinile se aliniază în ambuteiaje care acumulate pot ajunge la 250 km. Este o glumă proastă să încerci să conduci în metropole ca Rio sau Sao Paulo.

Viața este scumpă. Până nu de multă vreme se „mândreau” cu cel mai scump Big Mac din lume. Tot ce pentru noi în Europa ține de normalitate, acolo are taxă de lux. Pe străzi nu vezi mașini supărate, deoarece pot fi ușor furate, incendiate, vandalizate. Bogații își cumpără elicoptere pentru a evita neplăcerile cauzate de trafic….iar la câțiva metri săracii se împușcă sau mor de foame. O realitate tristă!
lux - locuinte

Brazilia = fotbal + samba+Michael Telo.

Adevărat. Oamenii trăiesc pentru fotbal. Dacă ajungeți pe acolo, trebuie să trăiți fotbalul pe stadion. Eu am fost la meciul amical Brazilia – Africa de Sud. Ireal. Niciun stadion din Europa nu se ridică la atmosfera de acolo.

meci1

meci2

Mi s-a spus că în timpul Campionatelor Mondiale, în zilele în care joacă Brazilia, lumea are liber. Până și corporațiile s-au adaptat la „legea” fotbalului. Dacă ai cumva ghinionul să ajungi la doctor să nu te mire dacă vei fi operat cu un ochi la meci. Fotbalul este religia lor….și când nu aleargă după minge, dansează.

Ce vedem în filme, nu este ficțiune. Se merge dansând pe stradă,  cu o Caipirinha în mână pentru că peste tot se aud acorduri de Samba.  De multe ori m-am întrebat dacă oamenii aștia s-au născut dansând. Nu am văzut persoană care să nu danseze minunat…copilași în pamperși, femei cu forme cum numai în Brazilia vezi și bărbați adevărați.

Michael Telo este însă o rușine pentru ei. Și din păcate nu este singurul. Genul de muzică sertanejo este muzica lor populară, care se cânta în zonele rurale, de care însă tinerele speranțe și-au bătut joc. Oricum vă avertizez, că Nossa și TchuTcha au fost doar începuturile. Brazilia are muuuult mai multe de oferit.

costum national Nord
In poza de mai sus veneti costum national din nordul Braziliei.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 comments