• Menu
  • Menu

Virusul Zika, ce se știe despre el momentan

Update 02.02.2016

Virusul Zika nu reprezinta in momentul de fata niciun pericol pentru Romania, a declarat marti pentru AGERPRES presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila.

„In momentul de fata, nu reprezinta niciun pericol pentru Romania. Singura problema poate sa fie legata de cei care calatoresc in zonele afectate din America Centrala si America de Sud, in masura in care infectia poate sa apara transmisa de tantar si problema este legata de femeile care sunt insarcinate pentru ca exista o mare probabilitate a asocierii infectiei cu aparitia unor malformatii congenitale. In cazul celor care calatoresc nu trebuie luate masuri speciale doar ca trebuie sa tina cont ca marea majoritate a cazurilor infectate nu stiu ca sunt bolnave”, a afirmat medicul. (sursa)


 

Nu știu dacă ai auzit de virusul Zika sau nu, eu am aflat recent despre el! O să spun de aici, din primul rând că nu trebuie să te panichezi (încă), nu e un virus așa periculos! Sunt multe avertismente, eu am făcut research și am încercat să fac pentru voi un sumar a lucrurilor pe care le știu și eu momentan!

Care sunt zonele afectate?

În principiu America de Sud (acum, în această perioadă), dar el este un virus mai vechi ce se găsește și în Africa și alte părți ale lumii. Numele vine chiar de la pădurea tropicală din Uganda – Zika, și acolo a fost descoperit prima dată în 1947!

De-a lungul timpului a apărut și dispărut prin Asia și Africa. În 2015 au început să apară și focare de febră Zika în Africa (Capul Verde) și America de Sud (Brazilia și Columbia). Acum, la începutul lui 2016 Organizația Mondială a Sănătății a făcut o declarație conform căreia în 2016 3-4 milioane de persoane o să fie afectate de acest virus. Declarația a fost făcută chiar pe 28 ianuarie.

Momentan virusul Zika a fost semnalat în 13 țări din America Centrală și America de Sud. Găsiți aici harta virusului.


Care sunt simptomele pentru persoanele infectate cu virusul Zika?

Nu toată lumea dezvoltă simptome iar acestea sunt oricum foarte similare cu gripa (deci nimic așa grav).
Persoanele cu adevărat în pericol sunt femeile gravide sau cele care își doresc să rămână însărcinate în perioada următoare datorită problemelor pe care le va avea copilul. În principiu femeilor infectate cu virusul le-a fost interzis să mai facă în următorii doi ani copii.

Ce probleme poate avea copilul? Destul de grave și majoritatea legate de dezvoltarea capului și creierului bebelușului!

De asemenea au fost sesizate câteva complicații și dezvoltarea altor boli la persoanele care au fost infectate.

E foarte important de precizat că încă nu se știe exact ce face sau nu acest virus și nici nu au demonstrat legătura directă dintre virus și encefalitele bebelușilor. 


 

Cum se răspândește virusul?

Se ia prin înțepăturile de țânțari din specia Aedes. Trăiesc mai ales în zonele cu apă stătătoare.
Virusul Zika se mai transmite și de la mama la făt, așa cum am precizat și anterior și se bănuiește că s-ar putea răspândi și prin contact sexual / transfuzii de sânge de la persoanele infectate.


Cum mă pot proteja?

Dacă mergi în America de Sud (acolo unde sunt cele mai multe cazuri momentan) e recomandat să folosești mult mult spray împotriva țânțarilor. Momentan nu există un vaccin, medicamente sau altă modalitate de prevenție.


Să îmi amân planurile de călătorie?

Eu ți-as spune nu! Dar depinde ce planuri ai.

Dacă îți dorești un copil în perioada imediat următoare sau ai vrea chiar să îl concepi pe acolo eu ți-aș recomanda să mergi în vacanță, să amâni concepția și să te întorci „la treabă” după ce te-ai asigurat împreună cu doctorul tău că totul e în ordine și că nu ai luat boala. Vorbesc atât cu femeile cât și cu bărbații deoarece dacă virusul chiar se poate transmite prin contact sexual, există riscul să ajungă la bebeluș oricum!


 

Unde găsesc mai multe informații?

Am câteva link-uri pe care le-am consultat și eu pentru a scrie acest articol! O să te rog să nu te panichezi! Nu pentru asta am scris articolul, dacă ai pregătite călătorii în partea aia de lume poți să te informezi în detaliu cu privire la ce se întâmplă!

Să fiu sinceră eu nu mi-aș face probleme decât dacă aș vrea să fac un copil în perioada imediat următoare! Dar nu sunt doctor și după cum am citit nici ei nu știu foarte multe lucruri încă despre Zika!

Dacă articolul ăsta ți-a ridicat semne de întrebare cel mai bine este să te adresezi unui doctor!

Link-uri utile:

CDC – notificări de călătorie

Un articol care explică (mai bine decât mine) cum sunt afectați copiii.

CDC – despre Zika – cam tot ce ai de aflat!

Și aflăm să vedem ce spun și reprezentanții OMS după ședința de azi! – articol aici

Foto via shutterstock

 

 

 

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 comments