• Menu
  • Menu

Lună de miere în America Latină! Interviu cu Anda și Ionuț de la Travelship

Azi vă povestim despre alți doi călători temerari și aventurile lor în luna de miere în America Latină!

Aflăm de la ei pe unde au avut parte de cea mai multă adrenalină, pe unde nu merită să mergeți, recomandări pentru călătorii în America Latină și multe multe altele! Despre experiența lor pe scurt? „4 țări vizitate, 34 de nopți în Lumea Latino, vreo 28.000km parcurși cu avionul, autobuze locale, barca, călare sau la pas, vreo 180 de minute sub apă…”
Sa îi cunoaștem pe Anda și Ionuț!

Salut! Pentru cititorii Lipa-Lipa aș vrea sa vă prezentați pe scurt. În câteva rânduri!

Hey! Aici Anda și Ionuț, doi tineri de 28 de ani. Prietenii ne cunosc drept cei ce organizează excursiile de pe bucket list cu bani puțini, iar șefii nu sunt tocmai fanii nr. 1 ai concediile noastre :)). Uite așa am ajuns la 30 de țări vizitate, iar apoi a apărut site-ul și pagina de Facebook Travelship.ro. Aici ne dorim să creăm o comunitate de tineri ce vor să își schimbe vacanța all inclusive cu experiențe pentru o viață.


Mi-a plăcut foarte mult articolul de rezumat al experiențelor voastre. Dar tot am câteva întrebari pentru voi și aș vrea să vă descos.

  • Care a fost experiența cu cel mai mare nivel de adrenalină din toată aventura voastră?

Nu e greu de decis, Acatenango o dată, Acatenango de două ori, adjudecat. Deși nu aveam experiență sau echipament adecvat, am decis să escaladăm vulcanul Acatenango din Antigua Guatemala, de 3.977metri.

Am început cu 5 ore de urcat intens în prima zi și o noapte mai mult de veghe în cortul de unde ne tot trezeam să privim erupțiile vulcanului activ, Fuego. Dar asta nu a fost adevărata porție de adrenalină. La 4 dimineața, 0 grade afară, pe un vânt de te lua pe sus și bâjbâind cu lanternele în jur, ne mai așteptau 400 de metri până în vârf, 400 de metri pe care ghidul îi aproxima la două ore de urcat. Oare de ce? Puțin dubios. Pentru că aici, târându-te la propriu până în vârf, cu ultimul strop de energie, simți ce e aia adrenalină. Așa cum simți și în vârf, acolo unde, oricât de mult ne doream să facem poze cu soarele perfect rotund și roșu ce răsărea peste nori, nu am putut sta mai mult de 10 minute.

Una peste alta, peisajul rupt de pe Lună și mulțumirea de după au meritat din plin. Așa că, la capitolul adrenalină, experiența de pe Acatenango este greu de egalat.

  • Care a fost cel mai romantic loc sau moment din luna voastra de miere?

Hmm, mai grea decizie, într-o lună au fost destule momente romantice. Dacă ar fi să alegem, plajele din Caraibe sunt de suflet, iar noi am avut norocul să descoperim o astfel de plajă pustie, doar pentru noi. Playa Ingles de lângă Trinidad, Cuba, a fost o pauză de romantism în aventura noastră de o lună, cu apusul colorat peste plaja pustie care arăta cel mai probabil la fel și acum 500 de ani, când puneau piciorul aici primii exploratori spanioli.

  • Care a fost locul în care regretați că ați fost? Ceva ce vă imaginați că o sa fie cu totul altfel decât a fost?

Să cutreierăm Belize în lung și în lat. Mai toată lumea vine aici pentru snorkeling și scuba diving la al doilea cel mai mare recif de corali din lume, lângă Blue Hole. Pentru că ne place istoria și aventura, iar Belize are un mix unic de cultură mayașă, africană și europeană (singura țară vorbitoare de limbă engleză într-o mare hispanică), ne-am gândit că ar fi păcat să nu explorăm și restul țării, în afară de insule.

Așa că planul nostru a fost să vizităm Belize City (cel mai mare oraș al țării și locul de plecare spre insule), Belmopan – noua capitală a țării cu doar 10.000 de locuitori și San Ignacio – poarta de plecare pentru a vizita ruinele mayașe de la Xunantunich.

Ghinion. Țara nu e tocmai pregătită pentru turiști, așa că, dacă vrei să o străbați, singura variantă este să te lupți cu localnicii pentru un loc în autobuzele vechi și supra-aglomerate ce leagă orașele. Și când spunem “lupți” e la propriu pentru că trebuie să aștepți în spatele gratiilor de metal sosirea autobuzelor, să te îmbulzești la ușa de intrare și când, norocos ce ești, prinzi un loc în picioare în cel de-al treilea autobuz, trebuie să te ferești să nu îți cadă vreo găină în cap :)). Mai mult, nu ne-a impresionat cu nimic nici Belmopan, nici San Ignacio. Deci dacă vizitați Belize, rămâneți la insule :).

  • Pe unde le recomandați cititorilor Lipa-Lipa.ro să călătorească în 2017?

Pentru că lucrurile și locurile se schimbă rapid în lumea în care trăim, noi am început să ținem cont și de acest aspect când ne planificăm călătoriile. Asta pentru că, spre exemplu, am ajuns să regretăm că nu am vizitat la timpul lui, Egiptul.

Prima recomandare este Cuba, o adevărată lecție vie de istorie. Fosta perlă a Caraibelor din anii ’50 a rămas încremenită în timp, odată cu izolarea impusă de regimul Castro.

Stop joc! Mașinile prin Havana sunt cele de acum 70 de ani, din vremea gangsterilor americani, țăranii ară câmpurile cu pluguri trase de boi, iar orășelele de provincie și-au păstrat încă aerul colonial. În plus, pentru cei tineri ce nu au prins comunismul în România, poate fi și o lecție de viață a ceea ce a însemnat doctrina roșie. Nu am terminat, pentru cei ce iubesc soarele și plaja, Cuba e reprezentativă pentru peisajul á la Caraibe. Astăzi, poate mai mult ca oricând, Cuba a început să se schimbe într-un ritm amețitor, iar odată cu restabilirea relațiilor cu SUA, poate farmecul său se va pierde într-o mare a globalizării.

A doua recomandare este Iordania care este încă o oază de liniște într-o mare arabă foarte agitată. Noi deja ne-am planificat să mergem aici în luna iunie (se ajunge ușor în două ore jumătate cu Tarom-ul, zbor direct până în Amman). Petra nu are nevoie de nicio descriere și este atât de autentică încât Biblia rămâne cel mai bun ghid. Iordania mai are însă Jerash-ul, cel mai bine păstrat oraș roman după Pompei, deșertul de la Wadi Rum, acolo unde poți petrece o noapte cu beduinii sub cerul liber sau Aquaba la Marea Roșie, locul pe care iordanienii îl aseamănă cu Sharm El Sheikh-ul vecinilor egipteni.

  • Care ar fi top 5 sfaturi de la voi pentru călătoriile în America Latină?

Nu vă temeți să călătoriți singuri! Atâta vreme cât rămâneți în zonele turistice, nu aveți de ce să vă faceți griji. Un site foarte bun folosit de noi este WikiTravel.com. Căutați sfaturile în funcție de destinație la categoria Stay safe.
Învățați câteva expresii de bază în spaniolă (asta dacă nu v-ați uitat la telenovele)! Cam greu cu engleza pe aici, deci spaniolă sau limbajul semnelor :).
– Dacă alegeți să mergeți fără agenție, nu vă stresați, în fiecare oraș aveți variante multiple pentru a vă aranja transportul sau tururile locale (în afară de Belize). De altfel, nici varianta de mașină închiriată nu este deloc de exclus, noi am închiriat în Cuba, Guatemala și Mexic și am fost foarte mulțumiți :).
– O alternativă foarte bună de cazare și răspândită în zonă sunt apartamentele în regim hotelier de pe Airbnb, mai ales în Cuba, unde hotelurile sunt deținute de stat și în general foarte scumpe.
– Și pe aici, prin zonele turistice, e loc de negociere. Poate nu la fel de agresiv ca în Asia, dar cu siguranță puteți obține prețuri mai bune decât acel special price pentru americani și canadieni.


Ei sunt Anda și Ionuț de la TravelShip! Veseli, dornici să experimenteze și să descopere lumea! Mă bucur că mi-a ieșit în cale blogul lor și aștept cu nerăbdare să le urmrăresc aventurile viitoare! Până una alta, poate ieșim la o cafea să ne cunoaștem și în offline! 🙂

Pe ei îi mai găsiți și pe Facebook și Instagram!

Travel & love, love to travel!


Și știți ce?! E aproape 1 noaptea, iar eu tocmai acum am realizat că e și ziua îndrăgostiților azi. (da, știu la Americani). Ideea e – să vă iubiți mult!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

11 comments