• Menu
  • Menu

Cum îmi rezerv vacanța? Țepe în turism! Azi despre agenția FunTrip

Azi mă gândeam să povestim puțin despre țepele din turism. Exemplu recent agenția (fost ONG) FunTrip. Și pentru ca discuția să fie cât mai constructivă, povestim și despre cum să vă rezervați vacanțele!

Mi se pare foarte urât când văd câte un caz de genul care clatină încrederea oamenilor în agențiile de turism! Și este păcat deoarece există și câteva agenții de turism sau ONG-uri foarte bune și serioase! Le luăm rând pe rând.

Țeapa FunTrip

Rar mă manifest negativ cu privire la lucrurile în care nu sunt direct implicată. Mai ales public. Merg mereu pe principiul că atâta timp cât nu e problema mea directă, poate nu știu tot ce se întâmplă acolo! Dar cred că despre asta trebuie să știe toată lumea.

FunTrip au început ca ONG de travel. Asociație cu care călătorești studențește, cu găști de oameni care să se plieze și să facă un grup compact. Am povestit despre concept și aici! În timp au evoluat și de un an erau agenție de turism. Cu asigurare și acte în regulă!

Brusc au intrat în insolvență. Am citit prima dată despre asta la Răzvan, apoi știrea a fost preluată de tot mai multă lume până când a devenit oficială! Puteți să citiți despre asta aici și aici(chiar blogul țeapă funtrip) și aici!

Ce mi se pare mie foarte trist este faptul că o pată de genul are șanse mari să zdruncine credibilitatea industriei cu totul!

Ajungem în data de 30 ianuarie (cu 4 zile înainte de plecare) cand BOOM: agenția ne informează că excursia se amână pentru că sunt preluați de o altă agenție. Ar fi urmat să plecăm în data de 18 februarie, iar dacă nu puteam, primeam banii înapoi.”

Mie treaba asta mi se pare imposibil de imaginat! Dacă mai e o lună până la plecare într-o destinație exotică și tu nu ai luat nici biletele de avion pentru grup, e clar că ai probleme măricele. Să zicem că sperau că o să fie achiziționați și asta o să rezolve situația. Dar chiar nu a fost nici măcar unul în toată agenția aia care să se întrebe ce o să se întâmple cu toți oamenii ăia care mai au o săptămână până la vacanță și probabil unii deja împachetează?

Despre proprietar se știe că e plecat în Africa de câteva luni și că nu mai era așa implicat în ce se întâmplă în agenție. Totuși, chiar și plecat, îmi vinde greu să cred că nu te implici deloc în preluarea afacerii tale! Chiar nu pot să cred!


Recomandări pentru cum să îți rezervi vacanțele!

Aici vă aștept și pe voi cu cât mai multe recomandări! Eu am folosit de puține ori agențiile de turism. Când colaborăm punctual pe blog le descos și caut și eu să fiu sigură că recomand ceva ok. De multe ori verific dacă am prieteni comuni cu angajații, patronii sau care au utilizat serviciile.

Dacă ai mai călătorit, ai ceva experiență și îți place să faci asta, cel mai bine le faci cu mâna ta. Că nu e cel mai complicat lucru. Evident, poți să greșești și tu. Iei conexiuni cu prea puțin timp între ele, nu ești cel mai atent când rezervi hotelul etc. Se pot întâmpla diverse!

Dacă nici măcar nu îți place partea asta de planning și îți permiți, mergi pe mâna unei agenții de travel!

Dacă nu prea ai prieteni care ar vrea să meargă în diverse aventuri, vrei o vacanță mai activă în care îți faci prieteni? Caută o asociație care să fie de încredere.


La un moment dat cineva îmi cerea sfaturi cu privire la o călătorie în Iran. De notat că era prima ieșire din țară și citez: nu prea mă pricep cu actele, vreau să iau viza de pe aeroport, nu din țară! În acel moment eu i-am recomandat omului cinstit să apeleze la o agenție de turism!
Totuși e prima ieșire din țară și mergi în Iran iar tu vrei să descoperi pe aeroport cum să iei viza? Îmi pare rău, dar nu mă bag! Nici nu vreau să îmi asum să încerc să îți mai explic.
Așadar recomand mereu să se apeleze la specialiști care să facă lucruri în locul tău atunci când ești depășit de o situație sau nu ai chef!


Cum căutăm agenția de turism potrivită?

Mai greu în acest domeniu este faptul că fiind un serviciu intervine factorul uman. E greu să mulțumești pe toată toată lumea mereu! În continuare recomandările, notele și reviewurile de la clienți sunt foarte importante!

Despre FunTrip de exemplu se discuta pe forumuri de ceva vreme că uneori dau rateuri mari și nu le pasă de clienți! Dar nu toată lumea era mereu nemulțumită!

Cum să reduci riscurile să îți iei țeapă?

  • În primul rând depunde puțin efort să te interesezi dacă agenția sau asociația de turism funcționează legal! Dacă nu funcționează legal, nu te băga în asta!
  • Verifică dacă au poliță de asigurare valabilă.
  • Caută pe Google și vezi ce se discută despre ei!
  • Analizează plângerile clienților și în funcție de asta încearcă să te decizi dacă prezintă factori de risc sau nu.
  • Analizează modul în care îți răspund și îți oferă informații, cere informații și verifică dacă sunt advărate. Vezi cât de mulțumit ești de atitudinea agenției până în momentul în care le dai banii!
  • Verifică dacă au procese pe rol, dacă le cere cineva falimentul/insolvența.
  • Ai încredere și în instinct!

Și mai ales, dacă ești mulțumit sau nemulțumit oferă feedback. Asta îi ajută și pe alții să știe ce au de făcut, dar și pe cei care oferă servicii pentru a le face mai bune!

Revenind la FunTrip sunt curioasă cum o să evolueze situația! Sper ca cei vinovați să fie pedepsiți iar păgubiții să își recupereze banii! 

Din păcate, uneori, oricât de multe măsuri de protecție îți iei, ai ghinion să dai peste țepari ca FunTrip!

Sursă poză cover

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

31 comments