• Menu
  • Menu

Muzeul vestigiilor de raboi din Ho Chi Minh

In articolul anterior va prezentam scrisoarea trimisa de catre una dintre victimele Agentului Portocaliu din Vietnam. Nu v-am dat prea multe explicatii dar umeaza acum.

In Ho Chi Ming ne-am trezit in ce-a de a doua zi si am plecat la cutreierat / descoperit. Pe seara stiam ca trebuie sa ne vedem cu o persoana cunoscuta via Couchsurfing. Rezervasem deja cazare asa ca ni s-a parut interesant sa cunoastem localnici si sa interactionam cu ei.

Matasuri pe strazile din Ho Chi Minh (Saigon),
Ho Chi Minh d2 1 matase

Lucian cam adormit

Ho Chi Minh d2 2 Lucian

Muzeul la exterior

Ho Chi Minh d2 3 war museum

 

Cateva precizari: pe 27 ianuarie s-au aniversat 40 de ani de la incheierea razboiului. In timpul acestuia au murit peste 3 milioane de oameni (gasiti o poza mai concreta mai jos), multi altii au fost contaminati de substantele folosite. Daunele sunt de ambele parti – de diferite boli si anomalii suferind atat Vietnamezii dar si Americanii si mai apoi copiii acestora.

Peste 77.000.000 de substante chimice – cea mai „populara” fiind chiar agentul portocaliu, au fost imprastiate deasupra Vietnamului.

4,8 milioane de vietnamezi au intrat in contact cu aceste substante

Mai mult de 400.000 au murit ca urmare a contaminarii

Pana la ora actuala s-au nascut mai mult de 500.000 de copii cu malformarii. Copii proveniti din parinti ”sanatosi” dar care au fost expusi substantelor.

Dioxinele respective provoaca pana la 18 malformatii fiind afectat atat fizicul cat si psihicul.

Bombe si tancuri expuse

Ho Chi Minh d2 8 war museum

Iar de aici incepe partea foarte urata. Bucata in care aflam mai multe despre toate nenorocirile din timpul razboiului, despre victimele de atunci, cuzimile si atrocitatile si efectele razboiului in zilele noastre, victimele pe care inca le face.

Ho Chi Minh d2 11 war museum Ho Chi Minh d2 12 war museum

In toata Europa au avut loc numeroase proteste pentru ca America sa se retraga din Vietnam. Printre sustinatori s-a aflat si Romania, cu un protest cel putin impresionant. Banuim noi ca nici protestele nu mai sunt ce au fost candva.Ho Chi Minh d2 21 war museum Ho Chi Minh d2 22 war museum

America a fost implicata teoretic pentru a proteja Vietnamul, undeva, cumva, lucrurile au luat o alta intorsatura. Pentru ca istoria este inca destul de incerta si exista variante de ambele parti, pentru mai multe detalii istorice va trimitem la Wikipedia si preferam sa ramanem rezervati, fara a acuza sau incrimina. Doar va povestim ceea ce am vazut expus, concluziile si le poate trage fiecare in functie de informatiile avute la indemana.
Ho Chi Minh d2 24 war museum Ho Chi Minh d2 25 war museum

Citat din declaratia de independenta.

Ho Chi Minh d2 27 war museum Ho Chi Minh d2 29 war museum

Foarte multe vicitme ce au cazut absolut nevinovate. Probabil foarte multi soldati ce nu isi pot explica azi prea bine faptele – sau asa preferam noi sa credem… ca aceea nebunie de moment a fost generala.Ho Chi Minh d2 30 war museum Ho Chi Minh d2 32 war museum Ho Chi Minh d2 36 war museum Ho Chi Minh d2 37 war museum Ho Chi Minh d2 38 war museum

O padure de mangrove dupa bombardamente.
Ho Chi Minh d2 40 war museum

Probabil una dintre cele mai triste povesti dar nu neaparat cea mai trista. Zona dedicata agentului portocaliu este mai mult decat infioratoare. Multi oameni cu anomalii la care nici nu am fi putut sa ne gandim. Fara ochi, fara membre, incapabili de a se deplasa sau descurca pe cont propriu. Poate ca era interesant sa pozam si sa va aratam mai mult dar nu am putut si nu ni s-a parut nici „de cuvinta”.Ho Chi Minh d2 43 war museum Ho Chi Minh d2 44 war museum Ho Chi Minh d2 46 war museum

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 comments