Mi s-a parut ca rimeaza dragut titlul si in plus nu gresesc cu nimic atunci cand fac aceasta afirmatie. Din ghidul achizitionat am aflat ca: acest oras exista inca de pe vremea romanilor iar numele lui era Acruvium. Apare prima data mentionat in anul 168 IHr.
Importanta acestui oras este de necontestat, mai ales daca socotim cat ti-au luptat pentru el:
- In 840 a fost invadat de musulmani.
- In 1002 de bulgari.
- Mai tarziu tarul Samuil a cedat Kotor Serbiei.
- Dupa caderea Serbiei in 1389 orasul a ramas fara protectie si a fost disputat pe rand de catre venetieni si unguri pana cand a ramas intr-un final sub conducere venetiana in 1420.
- In 1538 a fost ocupat de otomani.
- In 1797 a fost cedat austriecilor insa
- conform tratatului de la Pressburg a fost dat Italiei
- in 1810 a devenit parte a imperiului francez.In 1814 a revenit Austriei.
- In Primul Razboi Mondial s-au batut pentru el Muntenegru si Austria.
- Dupa 1918 a devenit parte din Iugoslavia
- Dupa 1945 Kotor a inceput sa faca parte din Muntenegru.
Cu toate aceste dispute asupra orasului si-au lasat amprenta cel mai puternic venetienii. Stradutele inguste si intortocheate, constructiile din piatra te trimit cu gandul la Venetia. Lipsesc canalele si gondolele.
Punctele de atractie:
1. Centrul vechi, cu zidurile sale vechi. Orasul a fost amenintat de-a lungul timpului de ciuma, de cutremure (carora le-a supravietuit). Zidurile spun povesti frumoase pe care trebuie doar sa le ascultati putin.
2. Turnul cu ceas din Kotor
3. Cele trei porti de intrarea in cetate
4. Piata centrala ( si restul pietelor). Aceasta este denumita piata armelor.
5. Bisericile
6. Cetatea – situata in varful muntelui. Pana sus aveti de urcat in jur de 1300 de trepte. Panta este destul de abrupta asa ca este de preferat sa fiti incaltati comozi, sa fiti pregatiti pentru efortul fizic ( nu neaprat intens dar nici lejer), sa aveti suficienta apa la voi si de preferat sa nu urcati atunci cand este foarte foarte cald.
De sus privelistea este superba! Imposibil sa nu o indragiti, greu sa o uitati. Poze de sus de la cetate in cursul acestei saptamani pe Facebook. 🙂 Va mai lasam putin in suspans.
Mancarea traditionala nu am reusit sa o identificam foarte bine. In afara de supa de peste despre care am vorbit si in articolul trecut si in general peste proaspat nu stim care ar putea sa fie mancarurile traditionale. Cafenele dragute gasiti din plin. La una dintre ele am gasit chiar cafea turceasca facuta la nisip.
Leave a reply