Varanasi este unul dintre cele 7 orase sfinte ale Indiei si casa lui Shiva. Este locul in care vin anual mii de pelerini pentru a se scalda in apa raului, pentru a bea din ea si astfel pentru a se curata de pacate. Cu toate ca malul Ganjelui este presarat cu ghaturi de ardere a cadavrelor si apa acestui rau este printre cele mai poluate din lume, pelerinii nu se simt amenintati. Amenintarea bolilor si a deseurilor toxice nu ii sperie. Apa este sfanta, lucru pe care oarecum il confirma si cercetatorii. Se stie ca apa Ganjelui se curata singura dar nu se stie exact cum.
Varanasi nu inseamna doar Ganje ci un loc plin de incarcatura spirituala budista lucru ce il face sa fie locul in care daca mori sau esti incinerat ajungi sa nu te mai reincarnezi. Astfel o gramada de gramajoare de oameni inveliti in folie colorata: rosie sau aurie sau rosu si auriu (culorile sfinte) sunt pusi sa arda pe targile lor de bambus. Ghaturile ard zi si noapte, nu exista o regula, nu sunt inchise, e un proces non stop care m-a facut sa realizez ca pe langa faptul ca sunt foarte multi oameni, foarte multi oameni bogati, foarte multi oameni saraci, mor si foarte multi oameni in India.
Daca va intrebati, lemnele din poza de mai sus sunt doar o parte infima a stocului destinat pentru arderea cadavrelor.
Este locul unde imi doream cel mai mult sa ajung. Acum imi mai doresc mult Kerala, dar vine si ea curand :).
Kerala arata cam asa:
Foto de pe Shutterstock: Kerala, India
Dar revenim la frumosul si pitorescul Varanasi:
Nu o sa ma apuc sa va insir ce piatra este a cui si ce templu de unde vine… Mi se pare fara sens. Daca va intereseaza pe bune gasiti carti intregi despre asta :). Eu va spun povestile de pe drum si va arat si voua pe unde mi-au umblat pasii :).
Stradutele inguste, peisajele, culorile, totul te prinde si te ameteste. Un oras foarte fotogenic.
La fabrica de matasuri poti sta sa iti bei linistit ceaiul in timp ce incerci sa te hotarasti asupra culorilor. Nu uitati: negociati tot. Recunosc, nu sunt cel mai bun negociator, eu doar tin de pret. :))
Noaptea in Varanasi inseamna alei inguste, neluminate, negustori gatind, vanzand, aglomeratie in centru, cu nelipsitele vacute in jur, cu bazaruri cu bratari si alte bijuterii, mancaruri si arome.
Daca ajungeti in Varanasi va recomand sa mancati aici. Preturile nu sunt neaparat cele mai mici dar mancarea este foarte buna.
Povestea continua!
Leave a reply