Germania este o țară pe care trebuie neapărat să o bifezi în călătoriile tale, însă nu trebuie să te rezumi doar la Berlin, Munchen sau Hamburg. Are mult mai multe locuri minunate de explorat, iar noi astăzi venim cu o propunere: Baden-Baden, un oraș cu ape termale ce se află fix la poalele munților Pădurea Neagră.
Despre Baden-Baden
Orașul Baden-Baden se află în sud-vestul Germaniei, chiar la granița cu Franța și face parte din lanțul Baden-Wurttemberg. Chiar dacă are doar 55.000 de locuitori, este o stațiune balneară de renume mondial ce atrage an de an mii de turiști. Este un oraș vechi, cu tradiție, ce nu si-a pierdut farmecul și aerul de „bon vivant”. Apele termale ale orașului sunt cunoscute încă de pe vremea romanilor, localitatea fiind fondată chiar de către aceștia în secolul I d.Hr. Pe atunci, purta numele de Aurelia Aquensis sau Apele Aureliene, termen lesne de înțeles. Chiar și astăzi, în oraș, se mai păstrează ruinele băilor romane.
De-a lungul vremii, aerul boem și atmosfera șarmantă a micuțului-oraș au atras oameni de rang înalt și celebrități. Se spune că însăși regina Victoria obișnuia să vină să se relaxeze în acest loc idilic. Nu a fost singura. Atmosfera nobilă l-a atras iremediabil și pe scriitorul Fyodor Dostoievsky. Acesta a și locuit un timp în Baden-Baden, fiind atras de mult-iubitele – și faimoase de la acea vreme – cazinouri. Orașul l-a inspirat atât de tare încât, din trăirile sale, Dostoievsky a scris romanul “Jucătorul”. Tot aici găsim și cel mai vechi cazino din Germania, Casino Royal, pe care Marlene Dietrich l-a numit “cel mai frumos cazino din lume”. Clădirile impresionante și vilele construite în stil art nouveau au atras-o chiar și pe Victoria Beckham.
Ce poți face în Baden-Baden
Fiind situat la poalele munților Pădurea Neagră, orașul oferă priveliști de poveste. În 2014, s-a deschis și Parcul Național Pădurea Neagră. Este un oraș cultural cu renume, cu zeci de expoziții și evenimente ce atrag vizitatori din întreaga Europă. Un punct de atracție îl reprezintă muzeul “Friedrick Burda”, unde găsești colecții de artă impresionante. Baden-Baden are și un aer aristocratic specific satelor franțuzești, dată fiind poziționarea atât de aproape de țara lui Voltaire. Găsești multe cafenele chic, în aer liber, dar și grădini impresionante de-a lungul râului Oostbach.
Cei mai mulți turiști vin însă pentru apele termale ale orașului, mai exact 23 de izvoare termale. În oraș, sunt două centre principale pentru băi: Friedrichsbad și Caracalla. Există mai multe centre de welness, așa că, dacă te hotărăști să-și petreci câteva zile aici, ai de unde alege. Oferta e mare și pentru toate prețurile. Nu degeaba orașul este considerat perla Germaniei.
Cum poți ajunge în Baden-Baden?
La 10 km de oraș se află aeroportul Karlsruhe, însă nu există zboruri directe de la București, așa că va trebui să iei un zbor cu escală. De exemplu, pentru perioada 7-10 septembrie, am găsit un zbor operat de Lufthansa, cu escală la Frankfurt, la 165 de euro. Poți de asemenea să iei un zbor direct către Strasbourg, oraș ce se află la doar 60 de km, iar de acolo trenul TGV. Însă e bine să-ți cumperi biletul de tren din timp, având un preț destul de piperat. O altă variantă este să aterizezi la Stuttgart, care este la 100 de km distanță sau chiar la Frankfurt, la 170 de km distanță. Conexiunile cu trenul sunt foarte accesibile. Fiind un oraș pitoresc, o pensiune este o alegere foarte bună pentru cazare, iar oferte sunt pentru orice buzunar, începând de la 55 de euro pe noapte. Dacă alegi insă și tratamentele termale, costul unui sejur este undeva între 100 de euro/zi (pentru hotel de 3 stele) sau 700 de euro/zi (hotel de cinci stele), prețuri destul de mari.
Vizitează Germania
Poți de asemenea să planifici un tur prin Germania, dacă ai o vacanță prelungită, iar astfel ai șansa să vezi mai multe locuri deodată. Nu te gândi că te poate costa o avere, există soluții low-budget pentru orice. De exemplu, poți începe cu Berlinul, unde ai zboruri foarte ieftine de la Ryanair. De exemplu, la începutul lui septembrie, plătești 32,99 de euro doar dus, iar biletul de întors costă doar 19,99 de euro. Dacă nu dorești să-ți cheltui o bună parte din buget pe cazare, poți apela oricând la fenomenul couchsurfing. Ideea este simplă: contactezi locuitori ai orașului prin intermediul site-ului, iar ei îți pot oferi o locuință pentru câteva zile. Câstigul e de ambele părți: cunoști oameni noi, din diferite culturi, înveți obiceiuri noi și îți faci noi prieteni, plus că nu te costă nimic. Dacă nu te atrage prea mult această variantă, poți oricând apela la Airbnb. Deja este un fenomen cunoscut în toată lumea, însă va trebui să plătești pentru cele câteva zile petrecute în capitala Germaniei. Berlinul este un oras vibrant, cu o viață de noapte bogată, aer internațional, așa că merită să-i oferi câteva zile.
Din Berlin, poți face autostopul pentru a economisi banii de pe biletele de tren (care uneori pot fi destul de scumpe). Cel mai bine este să călătorești doar cu u ghiozdan în spate. Experiența backpacking îți va arăta multe despre tine și despre lucrurile inutile pe care le cărăm după noi. Din nord-est, unde este capitala, poți coborî spre sud, spre Leipzig sau Dresden, care sunt la o distanță de aproximativ 150 de km. De acolo, poți face din nou autostopul și poți ajunge în doar câteva ore la Munchen, un alt oraș important de văzut în Germania.
Desigur, daca vrei să petreci mai mult timp în țara lui Goethe, poți de asemenea să găsești joburi temporare care te pot ajuta să ai mai multe surse de venit. De exemplu, dă o tură la toate hostelurile din oraș și întreabă dacă au nevoie de o mână de ajutor. De obicei, ei sunt primii care caută backpackers pentru diverse joburi de zi.
Alternative pentru buget
Desigur, să nu uităm de ajutorul imens pe care ți-l poate oferi internetul. Ia la rând toate site-urile de joburi celebre, de la Craigslist, la Backdoor Jobs la Hostel Travel Jobs. Să nu uităm că poți oricând să îți rotunjești veniturile și cu ajutorul internetului: poți juca jocuri online sau poți preda engleza unor oameni aflați în alt capăt al lumii. Dacă te-ai săturat de străzile Leopold și Ludwig din Munchen, poți da o tură spre Stuttgart, oraș care se află la aproape 200 de km. Aici ai ocazia să vezi muzeul Mercedes-Benz, un obiectiv musai de văzut dacă ești un pasionat înrăit al mașinilor. Și dacă tot ai ajuns la Stuttgart, mai ia autostopul încă 100 de km, ar fi mare păcat să ocolești stațunea de aur a Germaniei, Baden-Baden.
Buna,
Ce este interesant si frumos in Baden-Baden este faptul că există o capelă domnească moldovenească construită de Mihail Sturdza. Chiar si familia Sturdza vedea in baden baden pentru relaxare, iar domnitorul are o casa de vacanta care acum e folosită pe pot de casa parohială. Pe locul unde este construita biserica (o biserică decorata cu marmura si altarul tipic ortodox) Sturdza plănuia să deschida si el in cazino, dar din pacate in timpul constructiei fundatiei vaiatul lui care studia la Paris, a participat intr-un duel si a murit, așadar domnitorul a schimbat planul de construcție și a construit această frumoasă capelă domnească unde este înmormântată familia Sturdza. Locatia este centrala, la 5 minute de zona pietonala din Baden-Baden iar dealul unde este construită este pământ românesc, se numeste „Michaels Berg” (Muntele lui Mihai) iar strada se numeste Stourdzastrasse. Merita vizitata! Preotul este din Iași deoarece Mihail Sturdza a lăsat testament ca in acest locas se va sluji ” doar in limba mea moldoveneasca” si va fi locul unde fam Sturdza va fi veșnic pomenită.
Buna Simona, as mai adauga si museul Fabergé care are printre exponate 2 din ouale de Paste ale tarilor. In rest e un orasel sarmant pentru toate buzunarele de la student la miliardar rus 🙂 Ca idee este orasul cu cei mai multi bogati (in procentaj) din Germania, iar a doua limba vorbita e rusa.
Din ce stiu insa nu exista nimic direct din Ro pentru Strasbourg in afara de autocar, dar m-as bucura sa ma corectezi 😉 Si sa stii ca ai devenit putin vedeta in social media din Strasbourg in urma plimbarii cu Julie Ewa. Chapeau pentru gestul tau!