• Menu
  • Menu

Ritual de sănătate înainte de o nouă plecare

Discuție cu ai mei, în fața ciorbei, în bucătărie.
– Și dacă ai ceva nu mai pleci?
– Nici nu știu ce să-ți răspund măi mamă, depinde ce am.

În vară, când era cod roșu de caniculă noi eram în Budapesta unde mi-a fost rău. Groaznic! Insolație din prima zi, supa nu a vrut să stea în stomac, dureri de cap, puls crescut, dureri de cap. Am reușit să văd mult mai multe din Budapesta decât la ultimele vizite, dar tot mai puțin, fiind obligată să stau mai mult la umbră și răcoare.

Analize de sânge

Am crezut că e de la calciu și magneziu. După ce am revenit în țară din Budapesta mi-am făcut analize de sânge. Tiroidă, calciu, magneziu, colesterol, glicemie și altele recomandate pentru vârstă, număr de kilograme. Totul destul de bine, oricum după ziua numărul doi deja eram pe calciu și magneziu deci la analize era cumva normal să fie așa.

Postasem și pe Facebook despre simptomele pe care le avem. Mulți oameni dornici să mă ajute au sărit cu recomandări. Poate ești gravidă, poate e tiroida, poate e de la calciu, poate ești cardiacă. 

Analizele de sânge mi-au ieșit bine în august, a început să se mai și răcorească, așadar o vreme am uitat că mi-a fost rău.

Alte analize înainte de plecare

Când ne-am întors în București am încercat să merg la analize la stat. Dar am pierdut cardul de sănătate și am alergat inutil între Casa de asigurări București (care e în Băneasa) și ANAF (care e pe Popa Tatu), eu locuind în Drumul Taberei.

Peste weekend am mers la ai mei, hotărâtă oricum săptămâna asta să merg la cardiolog. La privat. Că m-am săturat să aștept după stat, chiar dacă am dreptul de a merge la consulație. Doar că nu am card și aparent este o problemă între ce văd cei de la ANAF că am venituri declarate în sistem și cei de la Casa de Asigurări. Anyway. (eu sunt ok, am verificat, trebuie să merg iar cu adeverința de la ANAF în Băneasa).

Tot peste weekend mi-a luat mama tensiunea iar aparatul ei e unul mai deștept care ar putea detecta și aritmii. Ei na, și-mi detecta mie tocmai acum. Cu o săptămână înainte de plecare. Mi-am amintit și că acum vreo trei ani parcă mi-a mai zis o doctoriță la medicina muncii că aude o aritmie, deci să vezi panică un weekend întreg pe mine.

– Mai pleci dacă ai ceva?

M-a bântuit întrebarea tot weekendul. Cât de rău ar trebui să fie ca să nu plec? Oare am timp să termin analize și investigații? Oare mă lasă doctorul să plec? În capul meu a fost un weekend lung. Cu căutări pe google despre aritmii și trahicardii.

Și da, am fost la cardiolog și nu am nici pe naiba. Inima mea e frumoasă (mi-am făcut și eco și am putut să o văd) și sănătoasă. Doar că prea puțin antrenată. Combinat cu o tensiune mică. (așa am eu tensiunea, destul de mică -9, 10). Deci când e cald nu îmi e bine din cauza asta. Atât.

  • să mă hidratez suficient
  • să iau săruri de rehidratare
  • să evit efortul fizic la căldură extremă și să mă acomodez treptat
  • să mănânc mai puține dulciuri și grăsimi
  • să am minim 30 de minute zilnic de mers alert
  • să mai tai din țigări sau să le las de tot. Ceea ce aș cam vrea.

Corpurile noastre sunt diferite și reacționează diferit în condiții care nu le sunt chiar optime. Da, am fost la doctor și am dat destul de mulți bani pentru a afla un lucru simplu pe care îl știam deja.

Ce vreau să spun? Că mai bine mergi la doctor și dai banii degeaba, decât să stai cu frică și să îți faci inutil scenarii. Și vă recomand ca înainte de orice călătorie mai mare sau mai lungă să vă faceți niște analize. Sau măcar o dată pe an. Chit că vă ajută să vă înțelegeți limitele și capabilitățile ca într-un final să vi le îmbunătățiți!

Weeeee – putem pleca liniștiți! (măcar din punctul ăsta de vedere, mai avem câteva chestii de rezolvat).

Mergeți la doctor

Articolul ăsta aș vrea să fie și ca un îndemn. Aud tot mai des în jurul meu de oameni tineri care au amânat lucruri până s-au complicat. Nu sunt nici eu cel mai bun exemplu, dar îmi cam fac anual analize de sânge, analizele specifice gagicilor (girls, un papanicolau pe an vă scapă de multe belele) și când e cazul / mă panichez, apelez la specialiști.

În vară mi-am făcut o radiografie și o consultație și pentru genunchiul în care am avut o gaură la accidentul din Pai. Chiar dacă doctorii din Thailanda mă asiguraseră că totul e în regulă.

Citește și articolulăsta de la Raisa. O să ți se ridice părul pe mâini de cât de des a auzit – de ce ai așteptat până acum.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 comments