• Menu
  • Menu

Canionul Sumidero în apropiere de San Cristobal de las Casas

Una dintre atracțiile din apropiere de San Cristobal de las Casas este canionul Sumidero. Este emblema statului Chiapas, iar frumusețea lui este de necombătut. Am avut ocazia să vedem o grămadă de păsări și alte animale. Cred că am fost cel mai aproape de un aligator, am văzut maimuțe leneșe care se relaxau în copaci și am exclamat la toate peisajele pe care acest canion le oferă.

Dar din păcate excursia aici a venit și cu părți negative.

Cum ajungi la Canionul Sumidero?

Noi am tot oscilat dacă să luăm tur sau dacă să mergem independent. Nu suntem mari fani ai tururilor, dar după ce am făcut research am descoperit că împreună cu un tur e cel mai bun mod de a vizita. Neapărat să luați tur cu miradores. Costă puțin mai mult, dar merită din plin!

În zilele de marți sunt închise aceste puncte de panoramă. Nu uita să verifici imediat cum ajungi în San Cris prețurile și zilele în care poți merge.

Nu are sens să faci excursia independent decât dacă închiriezi mașină. Oricum ajungi tot pe acolo din punct de vedere financiar și o să fie mai greu să ajungi la miradores. Oohooo și merită priveliștea!

Cât a costat turul?

Am plătit în jur de 230 de pesos fiecare pentru turul cu miradores. În San Cris am luat la rând agențiile care vindeau tururi, am verificat prețuri, durată, ce este inclus și ce nu. Am observat că agențiile cer fiecare prețuri diferite. Unele includ și miradores, altele nu. Unele includ oprirea în Chiapa de Corzo, altele nu. Am avut grijă ca turul să includă tot:

  • Drum dus-întors
  • Plimbare cu barca
  • Biletul de intrare în rezervația naturală
  • Miradores
  • Oprire în Chiapa de Corzo

Dezamăgiți nu am fost oricum. A fost o zi foarte frumoasă petrecută în natură.

De știut despre canion

Cel mai înalt punct al lui are cam 1000 de metri înălțime. „Construcția” lui a început cam în același timp cu Marele Canion din America și a fost săpat de râul Grijalva care îl străbate. Lungime lui este de 13 kilometri, are pereți drepți, verticali, răcoriți de cascade din loc în loc. Probabil (sigur) cea mai celebră cascadă este cea a pomului de Crăciun. Și chiar arată spectaculos.

Poze din Canionul Sumidero

Foarte multe specii de păsări, dar și animale! O nebunie pentru iubitorii de animale.

Cum se numesc păsările astea? Sunt vulturi? O specie de vulturi, nu?

Cel mai aproape de un crocodil în sălbăticie

Și maimuțe leneșe la soare

Paisejele în canion

Ce ne-a dezamăgit

Poluarea. Râul este foarte poluat chiar dacă aria ar trebui să fie zonă protejată. Cred că și tururile astea cu barca nu sunt cea mai bună idee. Mă rog, nu sunt sigură, dar barca noastră cel puțin a mers destul de repede. Cred că asta deranjează puțin păsările.

Ghidul ne-a explicat că se fac eforturi mari, dar e greu să înveți oamenii de la satele din zonă să nu mai arunce în lac.

Miradores

După ce am terminat plimbarea de două ore prin canion am revenit la shuttle de unde am început să urcăm. Și am urcat și am tot urcat. Într-un final ne-am oprit nu la unul, ci la trei miradores. Și decât să vă mai povestesc, mai bine vă arăt direct poze.

Ce ne-a plăcut cel mai mult?

Totul! Am văzut o grămadă de specii de animale și păsări, priveliștea canionului de jos este impresionantă, dar și de sus de la miradores. Vă recomandăm experianța în cazul în care ajungeți în Mexic în San Cristobal de las Casas!

Unde să stai în San Cris? Noi am stat la Hostel 53 și ne-a plăcut! Aici găsești și un vlog de călătorie din oraș.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.