• Menu
  • Menu

Quetzalul-simbol al libertății

Până să plecăm din America Centrală aș mai vrea să facem încă ceva. Să vedem un quetzal în libertate. Pasărea simbol pentru Guatemala. De altfel așa se numește și moneda lor națională. Iar tot pasărea asta este simbol pentru ceva ce deseori noi, oamenii, ne dorim. Libertate.

Pentru quetzal nu este nimic mai presus decât a zbura pe unde vrea și când vrea. S-a crezut mult timp că această pasăre nu poate să supraviețuiască în captivitate. Cu toate că se făcuseră multe încercări.

Pasărea simbol pentru libertate

Ce e ieșit din comun este faptul că pasărea alege să se sinucidă la scurt timp după capturare. Motiv pentru care a și primit respectul și idolatrizarea de-a lungul timpului. Maiașii aveau o fascinație pentru ea, penele bogate și colorate și coada lungă ce seamănă cu un șarpe. Să ucizi un quetzal era ilegal, cu toate că maiasii îi smulgeau penele. Totuși păsările erau eliberate rapid pentru a nu se sinucide.

Normal că este simbolul perfect pentru libertate!

Totuși, există o grădină zoologică unde puteți să găsiți quetzalul. Citiți despre asta aici.

Until recently, it was thought that the resplendent quetzal could not be bred or held for any long time in captivity, and indeed it was noted for usually killing itself soon after being captured or caged.[citation needed] For this reason it is a traditional symbol of liberty. However, the Miguel Álvarez del Toro Zoo in Tuxtla GutiérrezChiapasMexico has kept this species since 1992, and in 2004 breeding in captivity was announced. A chick hatched and reached the age of six weeks at the time of the report.[12]

Dacă vrei să vezi un quetzal trebuie neapărat să mergi tu acolo unde trăiește el. Adică din Mexic și până în Panama.

Credeam și că este o pasăre pe cale de dispariție, dar am descoperit că totuși nu este atât de mult în pericol. Ce bine, asta înseamnă că îmi cresc șansele să o văd.

Dacă ai vrea să mai citești despre quetzal poți intra și aici.

Ce bine ar fi dacă am învăța puțin de la quetzal. Măcar dacă nu ne-am mai pune noi singuri între gratii…

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.