• Menu
  • Menu

Totul despre cafea (P)

Nu cu mult timp în urmă am fost într-o plantație de cafea și am plecat de acolo extrem de fericită și impresionată de lucrurile pe care le-am învățat. Așadar să ne punem o cafea și să intrăm în lumea ei alături de cei de la BeanZ Cafe.

Probabil nici nu bănuiești cât durează să ajungă boaba aia de cafea la tine în cană. Poate aici vezi prima dată cum arată cafeaua.

O să aflați foarte multe lucruri despre cafea azi, după ce noi am fost în vizită la Finca San Ramon din Nicaragua, locul din care se aprovizionează cei de la BeanZ Cafe. (au o promoție foarte bună în perioada asta – 50% reducere). De acolo am documentat și am pus foarte multe întrebări despre cafea. Era prima dată când pășeam într-o plantație, așadar noi am avut foarte multe curiozități.

Video tot ce e de știut despre cafea

Vă las direct vlogul de călătorie din Finca San Ramon, Nicaragua. Pentru cei care nu au timp, nu vor să se uite la vlog, repet informațiile și aici în articol. Cred că se vede cât de fericită eram să descopăr toate lucrurile astea despre cafea. Vă recomand să vă uitați la video, pentru că e filmat direct în plantație și probabil o să vă placă.

Ține minte și că am avut privilegiul de a testa cafeaua BeanZ din Nicaragua înainte de a pleca de acasă. Așadar lucrul ăsta a făcut experiența cu atât mai plăcută. Mai am de testat din sortimentele lor, dar îmi place tare tare mult aroma dulceagă, de ciocolată, pe care o are cafeaua de aici. Descoperi în video și de unde vine această aromă.

Eu de prin luna august am hotărât că aș vrea să consum mai puțin zahar. Nici glicemia mea nu e prea bună. Așa am descoperit că este chiar bună cafeaua fără zahăr. I-am descoperit astfel gustul adevăt și cum poți ajunge să distingi arome. Pentru asta e nevoie totuși să ai o cafea bună.

Ce este cafeaua?

Cafeaua care ajunge la tine în cană reprezintă boabele prăjite și măcinate ale fructului de cafea. Există două mari tipuri de cafea: arabica sau robusta. Ca să nu vă încarc inutil memoria arabica este acel gen de cafea cu o calitate mai bună, crescută la înălțimi mai mari, cu arome.

Robusta este mai des consumată în jurul lumii, dar are un gust mai amar și nu are cea mai bună calitate. Deseori are în compoziție boabe verzi, ce nu sunt scoapte încă.

Cafeaua crescută în microclimate, la înălțimi mai mari, este mai bună decât cea crescută la înălțimi mai joase. Iar asta e peisajul cafelei tale BeanZ din Nicaragua.

Fun fact – uite cum arată fructul cafelei. Roșu atunci când este copt. Iar gustul lui este dulce! Nu mă așteptam nici eu!

Cât durează să ajungă cafeaua la tine în cană?

De când a fost plantată și presupunând că nu se întâmplă nimic rău cu recolta? Minim patru ani. Durează un minim de trei ani până când planta începe să producă fructe, dar din anul patru, cinci încolo poți spune cu adevărat că ai ce culege.

Apoi de când este culeasă cafeaua mai trece prin câteva etape foarte importante:

  • selectare și separare.

Asta se face prin intermediul apei si a unei site cu dimensiunile potrivite. Boabele nepotrivite sunt fie prea mici sau prea mari sau plutesc. Așa se separă boabele culese corect pentru diferite tipuri de cafea.

Este etapa în care boabele care nu sunt corespunzătoare sunt separate de celelalte.

  • depulpare

  • separarea de miere

Boabele de cafea au un fel de miere pe ele. În funcție de tipul de cafea această miere este scoasă în totalitate sau lăsată o mică parte.

  • fermentare

După toate procesele astea și spălări repetate, boabele sunt lăsate să se odihnească peste noapte. Sau poate chiar puțin mai mult.

  • uscare
  • înlăturarea învelișului exterior

Bobul de cafea mai are un înveliș exterior, după ce este înlăturat și acesta cafeaua este pregătită de vânzare de la fermă spre exterior.

Urmează apoi prăjirea și râșnirea, amândouă sunt procese importante care influențează aroma finală a cafelei. Gustul mai este influențat și de modul de preparare și corectitudinea cu care se întâmplă acest proces. Nu degeaba avem atâtea mașini inteligente care știu exact la câte grade să fiarbă apa și ce presiune să aplice. Dar și concursuri vestite în lume de preparare a cafelei.

Cafeaua poate să ajungă la tine în multe forme. În cazul BeanZ ajunge în mici capsule ce au strâns aroma de Nicaragua.

De ce sortimentul ăsta de cafea are aromă de ciocolată?

În primul rând datorită locului în care este crescută. Aromele și influențele cafelei sunt date mai ales de solul în care crește, de fiecare lucru pus în el.  Cei de la Finca San Ramon ne povesteau că au zone întregi de fermă de care nu s-au atins deloc. Și nici nu se vor atinge. Pentru a păstra zona cât mai naturală posibil.

Au zone în care au plantat foarte mulți palmieri. Nu pentru că ar avea neapărat nevoie de ei, dar pentru că oferă umbră naturală cafelei.

Dar așa cum se vede și în video, aruma fructată este dată și de timpul în care este lăsată cafeaua la fermentat.

E fascinant să auzi și să vezi câte se întâmplă și prin câte mâini trece o cafea până ajunge în cana ta.

Culesul cafelei

Uite, și asta mi s-a părut interesant. Dacă smulgi fructele cu tot cu frunze, distrugi planta. Nu așa se culege cafeaua, ci bob cu bob. Cu răbdare.

Pentru o cafea de calitate se folosesc boabele de culoare roșie, cele coapte deja. Pentru nes și alte tipuri de cafea inferioare se folosesc și boabele verzi. Cele care au oricum gust mai amar. Ne întreba cineva pe facebook ce să îi facă oare cafelei verzi ca să aibă gust mai bun. Nu ai ce. Să o lași să se facă roșie.

Poveștile oamenilor din spatele cafelei

Poate că nici nu ne dăm seama. Cafeaua există pur și simplu în viața noastră. Ca o necesitate, ca un obicei, o plăcere. Dar nu conștientizăm neapărat efortul din spatele ei. Toți oamenii care au cules bob cu bob. An de an în Finca San Ramon vin până la 1500 de culegători de cafea. Cu familie, copii.

 

 

Copiiilor le este interzis să lucreze, să culeagă, dar nu le poți interzice să stea cu părinții. Pentru că nu există doici cu care să îi lase.

Familia Rizo a avut timp de șase ani o școală. Unul dintre multele proiecte de CSR de la fermă. Astfel copiii culegătorilor aveau unde să stea peste zi și ce să facă. Să primească o educație. Ceva ce primesc rar, părinții considerând că sunt mai utili dacă îi trimit să lucreze.

Mentalitățile încep să se schimbe ușor ușor datorită tuturor proiectelor din Finca San Ramon. Nu contează câți culegători sunt, toată familia primește de mâncare, locuință, acces la bai, lemne pentru încălzit și gătit, zone de pământ unde să poată planta ce își doresc.

Fun facts despre cafea

Fiecare țară producătoare de cafea, sau majoritatea, au standarde impuse pentru ce înseamnă cafea pentru export. De cele mai multe ori în țară rămâne cafeaua de o calitate mai proastă și se exportă cea mai bună calitate. Evident, depinde de la an la an cantitatea de cafea de înaltă calitate care rămâne în țară, comenzile interne pentru ea, cât de bine se face cafeaua în funcție de vreme, prădători, boli și alți factori.

Fructul copt de cafea este dulce. Oare se poate face dulceață din el? Asta nu m-am gândit să întreb.

Cafeaua are nevoie de timp, de răbdare. Poate și din cauza asta ne bem cafeaua așa leneș? Și de mulți oameni care să o îndrăgească, din fermă și până în ceașca ta.

Dacă ți-a plăcut nu uita să dai un like, să ne spui care e relația ta cu cafeaua, să-i dai un share și să bei mai multă cafea (dacă doctorul nu ți-a interzis). 🙂

Pe cei de la BeanZ îi mai găsești și pe Facebook, Instagram și Youtube.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments